актуално

 
 
 

Първа АЕГ домакин на Регионалната сесия на младежката модулация „Модел на Европейския парламент“

В периода от 13.10 до 18.10.2016 година, Първа английска езикова гимназия бе домакин на Регионалната сесия на младежката модулация „Модел на Европейския парламент“, в която взеха участие представители на Германия, Австрия, Италия, Унгария, Словения, Румъния, България и Македония. Сесията бе  официално открита в Представителството  на Европейската комисия в Република България, а младите делегати бяха поздравени от председателя на Представителството- Огнян Златев,   министъра на околната среда и водите- Ивелина Василева, вицепремиерът и министър на образованието и науката -Меглена Кунева, както и евродепутатът Мария Габриел.

Заключителната сесия на МЕП се проведе в парламента на Р България. Участниците бяха поздравени от г-н Главчев, председател на 43-тото НС. Ръководителят на проекта и представител на ЕК-Готфрид Ойл /Автрия/ даде висока оценка за работата на делегатите и поздрави  домакините за отличната им работа.

 
 
 

На 26 и 27 октомври 2016 г. 35. СУ „Добри Войников“ беше гостоприемен домакин на квалификационен семинар за учители по български език и литература на тема „Български език и литература – компоненти и компетентности“.  Водещият семинара проф. д.ф.н. Александър Панов от Института за литература на БАН направи преглед на новите постановки на ЗПУО и Наредба № 5 за общообразователната подготовка. 

Близо сто преподаватели по предмета бяха ориентирани в положителните тенденции, а за очертаващите се проблеми при преподаването по новите програми за двата компонента на единния предмет български език и литература бяха предложени решения както в областта на теорията, така и в практически план чрез урок с ученици от VII клас на училището домакин.

Участниците в семинара са първите учители по български език и литература, които със съдействието на РУО – София-град ще получат кредит съгласно Наредба № 12 за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

 
 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ Г-ЖА МИЛЕНА ДАМЯНОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПО СЛУЧАЙ 1 НОЕМВРИ, ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 
 


ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ВИЦЕПРЕМИЕРА И МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МЕГЛЕНА КУНЕВА ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
1 НОЕМВРИ 2016

УВАЖАЕМИ  УЧИТЕЛИ

УВАЖЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители и отдаваме своята почит към паметта на големите българи, извели страната ни сред семейството на свободните народи и дали тласък на българското Възраждане. 

Повече от всякога нашата нация се нуждае от всеотдайна просветителска дейност. В днешния 21 век най-конвертируемата валута е знанието, а образованите граждани са най-ценният капитал за всяка страна. Наш дълг е да положим всички усилия за модернизиране на българското образование и възкресяване на българската култура и духовност. 

Уважаеми учители, 

Използвам празничния повод, за да ви благодаря за всеотдайните усилия, упорития труд и желанието, с което предавате знанието на вашите ученици. Вие сте най-значимият фактор за реализирането на образователната реформа. Отговорността пред утрешния ден е както лична – на всеки един от нас, така и  национална – на целия българска народ.

1 ноември не бива да е единственият ден, в който изразяваме признателността си към вашия труд – време е учителската професия да върне полагащото й се авторитетно място в българското общество. 

Нека да отдадем необходимото признание за вашата благородна дейност, за упорития труд и нека заедно пренасяме духа на народните будители, защото той е част от неувяхващата българска вечност!

Честит празник!

 
 
 
 
 

На 26.10.2016 год., в навечерието на прекрасния ни празник, посветен на народните будители, в 9ФЕГ“Алфонс дьо Ламартин“ се състоя една забележителна среща. На нея присъстваха кмета на град София госпожа Йорданка Фандъкова, заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, академик Антон Дончев, академик Георги Марков, академик Константин Косев, Иван Гранитски, ученици от XI и XII клас на гимназията, учители и ръководството на гимназията.

Разисквани бяха теми, които еднакво вълнуват и нашите бележити учени, представителите на изпълнителната власт и най-вече представителите на младото поколение : корените на родолюбието, патриотизма, кои са съвременните будители на нацията и реализацията на младите хора в собствената им страна.

В края на срещата, от името на Столична община госпожа Фандъкова поднесе на училищната библиотека ценно дарение от книги на издателство „Захари Зограф“. Сред тях са: „ Другата история на най-голямата война“ на академик Георги Марков,  „Българският възрожденски дух“ на академик Константин Косев, „Дълг и чест „  на проф. Николай Овчаров и много други. Господин Иван Гранитски допълни дарението с книги на френски език.


Всички участници се обединиха около идеята такива срещи да станат традиционни, защото дават възможност не само за обмен на идеи и мнения, но и носят огромен емоционален заряд.

 
 
 
 

Професионална гимназия по железопътен транспорт „Никола Корчев” участва на 20 и 21 октомври тази година в Националния дом на науката и техниката на  „Железопътен форум – 2016 г.“ с международно участие, по време на който бяха обсъдени състоянието, проблемите и перспективите за развитие на българската железница.

Изнесените презентации и доклади  очертаха политиката  и приоритетите за оздравяване и развитие на българските железници и на железопътната инфраструктура, както  актуални проблеми и задачи.

Във втория ден на конференцията учениците посетиха строяща се метростанция Станция 10 – тунелна край НДК.

 
 

Във връзка с реализация на училищните политики за „Равни възможности за всички“ в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, се откри 4-та самостоятелна изложба на ученика Симеон Алексов от 8 –а клас .
Изложбата е посветена на 1- ви ноември -  ден на народните будители и е поздрав към всички учители, ученици и работещи в сферата на образованието.


Честит празник БУДИТЕЛИ !

 
 
 

На 27.10.2016 год. г-жа Меглена Кунева – Вицепремиер и Министър на образованието и науката официално откри учебна лаборатория „Автомобилна мехатроника“ в Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – София. Лабораторията е изградена със съвместните усилия на ПГТЕ „Хенри Форд“, МОН и фирмата-партньор „МОТО ПФОЕ“ ЕООД по Национална програма „Модернизиране на системата за професионалното образование“.

Учебната лаборатория осигурява високо качество на професионалната подготовка на специалисти в областта на автомобилния транспорт в съответствие с целите, заложени в Стратегията за развитие на ПГТЕ „Хенри Форд“.
Обучението в учебната лаборатория „Автомобилна мехатроника“ ще гарантира усвояване на знания, умения и професионални компетенции, очаквани от бизнеса за успешната реализация на младите хора на реални работни места.
Партньорството „училище – бизнес“ ще помогне младите специалисти да бъдат по-добре подготвени за навлизане в професионалния свят и в конкурентния пазар на труда.

 
 
 
 

Третокласничка от ЧОУ „Светлина" се представи по-добре от 98% от конкурентите си по целия свят на международното математическо състезание на английски език. Десислава Антонова от трети клас се нареди на 58-мо място от 5124 деца, взели участие в международното математическо състезание на английски език Caribou в същата възрастова група. Деси се състезава в ниво на трудност 3-4 клас и влезе в ТОП 2% на най-добре представилите се ученици от всички претенденти от връстниците й в света. В октомврийското издание на формата тази година взеха участие 22 229 деца от около 25 държави, някои от които Великобритания, Канада, САЩ, Мексико, Южна Корея, Швеция, Япония, Китай, Чехия, Румъния и други. ЧОУ „Светлина" участва за първи път в състезанието и е единственото българско училище, чиито ученици се конкурираха с математическите си умения със своите връстници от всички краища на света, за повечето, от които английският е роден език, а други се обучават в държави, по статистика фаворити в образованието в световен мащаб.

 
 

По повод 1 ноември - ден на Народните будители, в РУО - София-град бе открита изложба от рисунки на ученици от 61 ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

 
 

На 18.10.2016 г. в сградата на 35 СУ "Добри Войников" се проведе първото Общо събрание на Софийски ученически съвет - СУС за учебната 2016/2017 година, на което присъстваха 105 представителя на столични гимназии.

Събитието започна с опознавателна игра за новодошлите представители. Последва обсъждане на структурни промени в организацията. Гост - лектор на събитието беше Александър Гиновски, ученик от СПГЕ "Джон Атанасов", който представи бързи фокуси с карти за игра.

 
 

На 14 октомври в 120 ОУ "Г. С. Раковски" се проведе "Ден на природолюбието". Празникът е традиционен за училището и се провежда над 20 години. Тази есен учениците твориха с естествени материали, търсиха информация в инетрнет за различни природни обекти, застрашени видове и замърсени местости. Запознаха се с непознатия свят на Антарктида. Лектор бе известната писателка Людмила Филипова, която  увлекателно и артистично представи ледения континент. Плени учениците със своя ентусиазъм и пося семената на изследователския дух в сърцата им.

 
 

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В 109 ОУ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“

Инициативата „Национална седмица на четенето“ създаде много приятни емоции и очаквания у учениците и учителите от 109 ОУ „Христо Смирненски“. Денят 12.10.2016 г. бе свързан с гостуването на интересни личности от различни публични сфери, организации, институции. Книгата и четенето обединиха деца и възрастни. Наши гости бяха: представители на Община Слатина – зам.кмет Стефка Любомирова, РУО – София-град – ст.експерт Ваня Станчева, Национална библиотека „Кирил и Методий“ – д-р Бояна Минчева, Елена Маркова, Весела Гицоайка, Министерство на културата – д-р Силва Хачерян, Национална музикална академия – проф.д-р Даниела Андонова и  проф. д-р Венцислав Киндалов,  артистите: Юлия Кожинкова, Параскева Джукелова, Димитър Туджаров – Шкумбата, Искрен Пецов – певец, Таньо Шишков – сомелиер и шеф-готвач, журналистите Милена Милотинова, Анжела Георгиева, Румяна Попова, писателката Милена Терзийска и Валя Вангелова – библиотекар в читалище „Слатина“. Разкази и снимки, истории и музика, песни и приказки, лично творчество и ръчно изработени книги и книгоразделители, допринесоха за празничното настроение и раждането на детските мечти, окрилени от вълшебния свят на литературата и изкуството.

 
 
 

30. СУ „Братя Миладинови“ се включи в Националната седмица на четенето. В училището се проведе своеобразен „приказен маратон“, в който взеха участие ученици от всички възрасти, поетесата Петя Александрова, училищното ръководство, училищното настоятелство и гости. Учениците от гимназиален етап представиха свои литературни опити, презентации, посветени на български автори, и положиха началото на Клуб „Дебати“ с темата Трябва ли да има списък със задължителни книги.

В две училищни фоайета беше учреден читателски кът с дарени от ученици и учители книги. Той получи името  „Златната ябълка“  и приюти заключителното събитие на седмицата. В него по проект на ученици по български език и литература  беше продължена училищната  традиция за приемственост. Гости бяха родители и представители на НПО. Първокласници и дванадесетокласници „играха“ своята приказна литературна игра, малките получиха и подарък – триизмерни книжки-приказки от каките и батковците. На стената съвместно беше изработен отличителен знак на читателския кът – Златната литературна ябълка на 30. СУ.

 
 

На световното първенство по самбо за юноши в категория до 87 кг, състояло се през м. октомври 2016 г. в гр. Плоещ, Румъния, ученикът от Софийска професионална гимназия по туризъм Ивайло Димитров, възпитаник на Спортен клуб “Локомотив” София, завоюва призовото III-то място.

 
 

Сребърен медал за Габриела Антова от Европейското първенство по класически шахмат!

Ученичката от 9 “В” клас на Първа английска езикова гимназия Габриела Андреева Антова е носителка на сребърен медал от 26-тото Европейско индивидуално първенство по класически шахмат за юноши и девойки в Прага /Чехия/. Престижното си класиране Габи постигна след като завърши със седен от девет възможни точки, допускайки само една загуба . В оспорваната  надпревара участваха 99 представителки при девойките до 14-годишна възраст от 42 държави в Европа. Поредният успех на Габриела е заслужен и очакван, тъй като през последните години тя неизменно заема челно място в своята категория на европейски и световни първенства, като с това си отличие тя вече притежава пълния комплект медали от Европейски първенства - златен, сребърен и бронзов. В края на месец септември на Габи предстои още по-голямо предизвикателство, а именно участие на Световното индивидуално първенство по класически шахмат в гр.Ханти-Мансийск в Русия.

 
 

Новата 2016/ 2017 учебна година по традиция започна в РУО – София-град с водосвет за здраве и благоденствие на всички ученици, учители и работещи в системата на средното образование, отслужен от о. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска Митрополия, в съслужение с други столични свещеници. За пореден път песнопенията изпълниха възпитаници на най-старото средно духовно училище – Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Накрая о. Ангел се обърна към всички присъстващи, като преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ДИРЕКТОРИ И УЧИТЕЛИ,
СКЪПИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

В най-цветния и изпълнен с вълнения ден на месец септември училището отново отваря врати за нашите деца, за да ги поведе по вълшебния път на познанието. И всяка година на този ден се срещат безгрижието на детството, въодушевлението на младостта и опитът на мъдростта, за да преобразят света чрез силата на знанието.

Скъпи ученици, бъдете усмихнати, всеотдайни, любознателни, бъдете смели в мечтите си и упорити в преследването им.

Уважаеми колеги, няма по-благородна и по-отговорна професия от тази да извайваш личности и съграждаш съдби. Докоснете с обич и грижа всяка детска душа, за да усетите удовлетворението на твореца, на водителя, на незабравимия учител.

Уважаеми родители, нека заедно пазим духовната съкровищница на българската идентичност. Нека заедно водим децата си към утрешния ден, дарявайки ги с любов, окриляйки ги в трудност!

ЧЕСТИТА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

София, 15.09.2016 г.                                              

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО,
СОФИЯ-ГРАД

 
 

На 12 септември 2016 г. в заседателната зала на Националния исторически музей се състоя традиционното работно съвещание със столичните директори на училища и обслужващи звена. Екипът на Регионалното управление на образованието – София-град представи приоритетите в работата си през учебната 2015/2016 година и постиженията на столичната образователна система. Бяха очертани и очакванията за промени след влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование през новата учебна година.
Официални гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на образованието и науката – г-жа Меглена Кунева, народният представител в 43-тото Народно събрание – г-жа Снежана Дукова, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, представители на министерство на образованието и науката, Столична община и социалните партньори на образователната система.
Министър Кунева апелира директорите и учителите да поемат отговорност пред обществото и всяка следваща година резултатите на българските ученици да бъдат по-добри от предходната. “Разчитам, че Вие ще познавате закона, стандартите и ще намерите в тях скрити съкровища в нормативните актове, които ще излъскате до блясък и ще направите нещо повече. Разчитаме, че когато видите грешка, ще ни я кажете…Ние често пускаме законите да действат, но нямаме систематично наблюдение как те променят средата и с каква скорост. Защото този закон трябва доста бързо да даде плодове. Моля да намерите баланса между търпение и необходимост“, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката.
Народният представител Снежана Дукова изрази своята увереност в професионализма на столичните директори, което е важна предпоставка за успеха на реформата в сферата на училищното образованието.
Заместник-кметът Тодор Чобанов заяви подкрепата на местната власт за реализиране на промените в предучилищното и училищното образование за подобряване на учебната среда и обхвата на децата и учениците.
Всички участници бяха посрещнати с китка здравец от ученици на 52 основно училище "Цанко Церковски" и 64 основно училище "Цар Симеон Велики". С поздрав от вокална група „Щурче“ и хор „Учителите – будители“ на 144 средно училище „Народни будители“ всички си пожелаха успешна нова учебна година.

 
 
 
 
СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Постиженията на учениците и учителите на международни олимпиади и състезания през лятото на 2016 година.
 
 
 
 

В изпълнение на заповед № РД 09-983/25.07.2016 г. на министъра на образованието и науката, на 12.08.2016 г. в заседателната зала на РУО – София-град се проведе церемония по връчване на почетното отличие на МОН „Национална диплома“ за общ успех от дипломата за средно образование отличен /6.00/ и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта на зрелостниците от випуск 2016 г. от София-град.

Церемонията по награждаване, на която присъстваха директори на столични училища, учители, служители на РУО - София-град и близки на наградените ученици, бе открита от г-жа Ваня Кастрева, която връчи лично „Националните дипломи“ на следните отличени с почетното звание зрелостници:
1.   Марина Иванова Николова - Първа английска езикова гимназия;
2.   Ивана Стоянова Андреева – Американски колеж;
3.   Галена Ивелин Сърдъмова – Американски колеж;
4.   Лилиана Руменова Софкова – Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура;
5.   Кристина Ангелова Желязкова – Софийска математическа гимназия;
6.   Цветан Иванов Моев - Софийска математическа гимназия;
7.   Димитър Димитров Даскалов - Софийска математическа гимназия;
8.   Теодор Иванов Тонев - Софийска математическа гимназия.

Зрелостниците получиха предметни награди, осигурени от РУО – София-град с пожелания за вяра в утрешния ден, успешна реализация и много успехи.

Специален поздрав към тях бе песента „Българийо, обичам те“ в изпълнение на Боряна Георгиева Петкова от 5б клас на 51. СУ „Елисавета Багряна“, възпитаничка на г-жа Рая Ковачева – учител по музика в същото училище.

 
 
 

Считано от 01.08.2016 г. с влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), Регионален инспекторат по образованието – София-град продължава дейността си като Регионално управление на образованието – София-град.

 
 
 

Свободни места за четвърти етап на класиране за столичните училища с прием след завършен VII клас за учебната 2016/2017 г.


 
 

Резултати от трето класиране за професионални и профилирани училища с прием след 7. клас

 
 

СВОБОДНИ МЕСТА ЗА ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ, СЛЕД І ЕТАП НА КЛАСИРАНЕ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017 Г.:

 
 

Свободни места за трети етап на класиране за столичните училища с прием след завършен VII клас за учебната 2016/2017 г.

 
 
 
МОН ПОДГОТВИ СПИСЪК С НОРМАТИВНИ АКТОВЕ, ПО КОИТО ДА СЕ ПОДГОТВЯТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ
 
 
 

Свободни места - прием в 1. клас за учебната 2016/ 2017 година,
към дата 05.07.2016 г.

 
 
Резултати от второ класиране за професионални и профилирани училища с прием след 7. клас
 
 
 
Най-успешно  представилите се на стажа си във  VIVACOM  ученици  от Професионална гимназия по аудио-видео и телекомуникация " А.С.Попов ", получиха сертификати и предложение за работа. 
 
 
Списък на училищата
на територията на област София-град, в които ще се осъществява прием в VIII непрофилиран клас
за учебната 2016/ 2017 година
 
 
 

От 27.06.16 г. във 2. СОУ започна Базово обучение с компютърни технологии на активисти от кв. Драгалевци на възраст над 70 години. На събитието присъстваха г-жа Ваня Кастрева, началник на РИО - София-град и г-жа Елеонора Лилова, директор на 2. СОУ, които пожелаха успешен старт на нестандартните ученици.

Учителят, г-н Пламен Йорданов, ще обучи желаещите да ползват електронна поща, социални мрежи, както и интернет. В края на курса всички ще продобият начални компютърни умения за работа в Word и ще могат да общуват както с внуците си в страната и чужбина, така и ще създадат нови приятелства в мрежата.

Ученичките, Теодора Трендафилова и Габриела Рангелова от 9в клас с профил "Журналистика", отразиха началото на обучението и взеха интервю от участниците. Техните статии и снимков материал ще бъдат публикувани на страниците на електронното списание „Второ днес“.

На обучаемите пожелаваме успех в усвояването на новите компютърни умения!
 
 
 
Резултати от първо класиране за професионални и профилирани училища с прием след 7. клас
 
 
 

На 20.06.2016 година в 73. СОУ "Владислав Граматик" Софийски ученически съвет проведе церемония по награждаване, на която присъстваха представители от 33 столични училища.

Бе даден старт на проекта „Поглед към доброто", инициатива на Сдружение „Аутизъм днес" и Софийски ученически съвет.

Гости на церемонията бяха г-жа Ваня Кастрева – началник на РИО – София-град, която произнесе тържествена реч в подкрепа на проекта и на ученическото самоуправление, и директори на училища с изключителен принос към развитието на ученическото самоуправление през учебната година.

Гост-лектор на събитието беше г-жа Елена Петрова, която подкрепя проекта „Поглед към доброто".

Наградени бяха членовете на СУС с изключителен принос в организацията, а за най-активен ученически съвет бе определен съветът на 18. СОУ „Уилям Гладстон" .

 
 
 

На тържествена церемония в Руския културно-информационен център бяха наградени победителите в международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“. Сред отличените са ученици от столични училища:

Второ място – Нана Сергеевна Мелконянц, ЧСОУ „Г. Уланова“, раздел „Проза“, възрастова група IХ- ХII клас
Мария Ставрева – 83. ОУ „Елин Пелин“, раздел „Проза“, възрастова група I - IV клас

Второ място – Екатерина Юриевна Волкова, ПГТМД, раздел „Рисунки“, възрастова група IХ- ХII клас.

Поощрителна награда – Александра Пантелеева, школа „Мода и дизайн“, Национален дворец на децата

Трето място – Радостин Петков, СМГ „Паисий Хилендарски“, раздел „Медийни презентации“, възрастова група V- VIII клас

Отличени са и следните учители и ръководители:
Йорданка Георгиева, 83. ОУ „Елин Пелин“
Николина Анева-Нейкова, ЧСОУ „Г. Уланова“
Николета Васева, ПГТМД
Милена Владкова, школа „Мода и дизайн“, Национален дворец на децата

 
 

Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно с Руския културно-информационен център и Националния дворец на децата награди победителите в националния  ученически конкурс „Зелена планета“, включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката.

Победител в раздел „Живот на горите и съдби на хората е Радостин Петков, СМГ „Паисий Хилендарски“, възрастова група V- VIII клас.

В раздел „Природа. Култура. Екология“, са отличени единадесетокласниците от 144.СОУ „Народни будители“ Божидар Иванов и Николай Иванов, както и техните ръководители Славка Костова и Ангелина Тодорова. 

 
 

На 15.06.2016 г. на тържествена церемония в НДК седмокласниците от 20 ОУ „Тодор Минков” получиха своите удостоверения. Официални гости на събитието бяха г-н Лоран Атал – културно аташе по образователно сътрудничество към Френския културен институт, представител на РИО – София-град, представител на СБУ и г-жа Румена Ганева – председател на УН към 20 ОУ.

С поздравителен адрес г-н Диян Стаматов – заместник министър на образованието, г-жа Ваня Кастрева – началник на РИО – София-град, г-жа Янка Такева – началник на СБУ приветстваха учениците за отличното представяне на НВО и отличните резултати в учебната работа.

 
 

На 14.06.2016 г. в 149 СОУ ”Иван Хаджийски”се проведе заключителен годишен интердисциплинарен урок на тема: ”Моята България: Маршрути”, на който чрез своите презентации учениците от Vа и Vб клас демонстрираха своите знания и умения пред родители и гости от РИО – София-град и район „Овча купел“.

Урочното задание е подготвено от Таня Рангелова-главен учител по история и цивилизация, Валерия Стоилова-старши учител по география и икономика, Нонка Дойнова-старши учител по математика, Спасимир Маринов-старши учител по изобразително изкуство и Слави Димчев-учител по информационни технологии

 
 

На 11.06 и 12.06.2016 г. се проведе Републиканско първенство по лека атлетика „Ученически игри“ – 2016 г. финал в град Сливен.

Изключително представяне на момичетата от 20.ОУ “Тодор Минков“, отборът постигна невероятни резултати като спечели 6 сребърни медала и отборно се класира на четвърто място.

Медали по дисциплини:


Весела Величкова /7.б клас/ – Сребърен медал на скок дължина с прекрасните – 4,72 см и сребърен медал на 4х100 м щафета
Камелия Скринска /6.в клас/ – Сребърен медал на 400 м с уникалните 66 сек. и сребърен медал на 4х100 щафета
Мартина Петрова /6.г клас/ – Сребърен медал на 4х100 м щафета
Цветина Ангелоева /6.а клас/
Ивана Тодорова /6.г клас/
Дария Хаджийска /5.в клас/
Андреа Гинчева /5.д клас/
Яна Ивкова /5.д клас/ – Сребърен медал на 4х100 м щафета

Треньор и учител г-жа Силвия Киневска.

 
 

На 07.06.2016 година в Първа английска езикова гимназия се проведе открит бинарен урок на тема: „Изразителните средства на езика (сравнение, метафора, идиом) в българския и в английския език“ с учениците от 8Д клас.

Преподавателите – старши учител по английски език госпожа Фани Асенова и учител по български език госпожица Димитринка Дамянова заложиха на сравняването на художествените средства в двата езика чрез презентации и интересни интерактивни упражнения.

Учениците взеха активно участие в урока, използваха както традиционни, така и иновативни методи на работа, работа в екип и търсене на информация в интернет. По мнение на присъстващите експерти от РИО – г-жа Владимирова по БЕЛ, г-жа Луканова и г-жа Кадиева по чужди езици, както и колеги – преподаватели от София, бяха постигнати образователните цели на урока и учениците разшириха своите познания за богатството на двата езика.

 
 

На 3 юни 2016 г. под патронажа на президента Росен Плевнелиев в София тех парк се проведе най-големият младежки бизнес форум - „Изгряващи звезди“, организиран от JA Bulgaria.  Столична община традиционно отличи най-добре работещото по предприемачески програми столичното 108 СОУ„ Никола Беловеждов“ в ж.к. „Дружба“, постигащо мащабен обхват на преподаване на предприемачески програми от начален до гимназиален етап; дългосрочно реализиран прием по профил технологичен - „Предприемачество и бизнес“; активно участие в множество програми, проекти и инициативи на Джуниър Ачийвмънт България; повишаване на мотивацията на учениците чрез въвличането им в практически програми по финансова грамотност; домакинство на второто разширено издание на проекта „Знания, които променят живота“ през ноември 2015 г. на Junior Achevement България и MetLife.

Наградата бе връчена от Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование и култура към Столичния общински съвет на Ваня Джурова - директор на училището

 
 
 
 

На 11 и 12 юни 2016 г. се проведе Националният кръг на V-то Национално състезание „Фолклорна плетеница” за ученици, изучаващи в задължителноизбираема и профилирана подготовка хореография в ІV, VІІ и ХІ – ХІІ клас.

Домакин на състезанието бе Регионален инспекторат по образование – София-град.

В състезанието взеха участие 460 участници от 15 училища от градовете Враца, Варна, Червен бряг, Добрич, Пловдив, Пордим, Сливен и София.

От област София-град бяха допуснати до националния кръг ученици от 144.СОУ „Народни будители”, 140. СОУ „Иван Богоров“, 49. ОУ „Бенито Хуарес“, 102.ОУ „Панайот Волов“, 88. СОУ „Димитър Попниколов“ и 92. ОУ „Димитър Попниколов“.

Първи етап на състезанието се проведе на 11 юни 2016 г. /събота/ от 13.30 часа - в залите по хореография на 144. СОУ „Народни будители”. Учениците представиха по репетиционно облекло пред Национална комисия, опредена със заповед на министъра на образованието и науката хоро, популярно за етнографската област и хоро на песен.

На 12 юни /неделя/, от 10.00 часа учениците дефилираха по централните софийски улици, облечени в народни носии.
На втория етап участниците представиха хора или сценично-разработени танци по избор на учителя. Приветствия, връчване на грамоти и почетния знак на Националното състезание поднесоха на всички участници г-жа Елена Търничкова – главен експерт по музика и хореография в МОН и г-жа Ваня Кастрева – началник на РИО – София-град.

Този етап даде възможност на зрителите, жителите и гостите на столицата да видят най-добрите танцьори, представили се на националното състезанието по хореография.

Медиен партньор бе БНТ.

За всички участници РИО – София-град и Nestle България подсигуриха подаръци, а учениците-гостите на столицата имаха възможност да я разгледат в съботния ден с ретро трамвай, осигурен от Столична община.

 
 
 

ИНФОРМАЦИЯ
за заниманията по интереси в област  СОФИЯ-ГРАД
през лятната ваканция – 2016 г.

 
 
 
На 10 юни началникът на РИО София-град г-жа Ваня Кастрева участва в откриването на паметник на поета Александър Пушкин в еднименното 133 СОУ.
 
 
 

На 9 юни в Американския център на Столична библиотека се проведе Паметна вечер, посветена на Джанюариъс Макгахан (американски журналист, демократ, защитник на българската национална кауза) и на 140 годишнината от Априлското въстание.

Събитието се организира от Софийски комитет „Васил Левски”, Столична библиотека, РИО – София-град и Професионална гимназия по транспорт „Макгахан” и във връзка с патронния празник на гимназията на 13 юни.
Сред официалните гости беше господин Брайън Стимлър – съветник по обществените въпроси към посолството на САЩ в България.

Ученици от училището представиха откъси от написаните от Макгахан между 28 юли и 25 август 1876 година репортажи за вестник „Дейли Нюз“.

 
 

На националния кръг на олимпиадата по информационни технологии, състоял се в гр. Хисаря от 13 до 15 май 2016 г., 
учениците от НПМГ "Академик Любомир Чакалов", завоюваха престижни награди: 

Състезателна група B (5 - 8 клас):

 • Алберт Александров Стефанов - 8 клас - 1 място - златен медал - индивидуално класиране Отличен (6); 1 място в направление "Уеб сайт"
 • Веселин Василев Живков - 8 клас - 4 място- индивидуално класиране Отличен (6); 1 място в направление "Уеб сайт"

Състезателна група А (9 - 12 клас):

 • Звездин Борисов Бесарабов - 9 клас - 5 място- индивидуално класиране Отличен (6); 7 място в направление "Приложни програми"
 • Ивайло Асенов Иванов - 11 клас - 11 място- индивидуално класиране Отличен (6); 4 място в направление "Мултимедийни приложения"
 • Гергана Ивайлова Гълъбова - 11 клас - 18 място- индивидуално класиране Отличен (5,75); 4 място в направление "Мултимедийни приложения"
 • Андрей Евгениев Гиздов - 9 клас - 38 място- индивидуално класиране Отличен (5,50); 6 място в направление "Приложни програми"
 
 


Почетен лауреат на Международната олимпиадата по философия в Белгия за ученика Емил Коцев от НПМГ


Дванадесетокласникът Емил Коцев от Националната природо-математическата гимназия в София стана почетен лауреат /Honorable mention/ на Международната олимпиада по философия в белгийския град Гент.

Той бе отличен сред първите 20 от общо 100 участници от цял свят. Почетното отличие е присъдено за есето на Емил, написано по цитат на Имануел Кант. Ръководител на българския отбор е доц. д-р  Иван Колев от СУ “Св. Кл. Охридски“. Принос за подготовката на ученика има и г-жа Иванова от гимназията.


 
 
 
РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ - 2016 Г.
 
 

На 04.06.2016г., събота  в ПГИЧЕ „Свети Методий”, район Красно село се проведе ден на отворените врати. За целта бяха изградени павилиони на чуждите езици, които се изучават в гимназията, представени бяха електронни презентации, табла и рекламни материали. Ученици и учители отговаряха на въпросите на седмокласници и родители, желаещи да се запознаят с условията и програмите за чуждоезиково обучение в училището. 

Тези, които не са успели да посетят Деня на отворените врати, могат да го направят всеки работен ден от 7:30ч. до 16:00ч.

 
 
РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО В РИО - СОФИЯ-ГРАД - VII КЛАС

РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТА ПО МУЗИКА В РИО - СОФИЯ-ГРАД - VII КЛАС


РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТА ПО ХОРЕОГРАФИЯ В РИО - СОФИЯ-ГРАД - VII КЛАС

 
 

Регионален инспекторат по образованието – София-град за пореден път връчва ежегодните си награди за заслуги и принос в столичното образование.

По повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, столични директори и учители са удостоени от Министерството на образованието науката с почетното отличие „Неофит Рилски”.

Номинираните колеги получават своите грамоти на церемонията на 03.06.2016 г. от 16.00 часа в театралната зала на Националния дворец на децата.


 
 
 
 
РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО БЕЛ И МАТЕМАТИКА - VII КЛАС
 
 
 
За пета поредна година РИО – София-град и Столична община провеждат инициативата „Ученици четат Ботев в метрото“. По повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, и тази година ритуалното четене ще се осъществи в метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с участието на повече от сто ученици от близо двадесет софийски училища.

Проектът има за цел да възстанови процеса на инициация – личностна трансформация, осъществяваща се чрез преход от едно ниво на съзнанието към друго, по-висше. Съгласно теорията на проф. Панов, изследовател на Ботевата поезия, този процес е заложен в творбите на гениалния поет, но е закодиран в начина на подреждането им в сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“. Чрез прочита на поетичните текстове в този тържествен момент и по определен ред участниците навлизат в замисления от Ботев ритуал на поетапен отказ от личното, битовото и делничното и възприемането на обществения идеал като водещ мотив в решенията и постъпките на индивида. Така егоистичното у човека, осмяно в сатирите „Неи“ и „Патриот“, които се прочитат в началото, бива категорично отхвърлено и заменено от решението за лична жертва в името на всеобщото благо – свободата.

Поканени за участие са ученици, учители, родители, граждани, които чрез Ботевата поезия ще споделят основните общочовешки ценности в един тържествен за България момент.

ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 
 

На 1 юни – Деня на детето – талантливите възпитаници на 141. ОУ „Народни будители“ внесоха слънчево настроение сред екипа на РИО – София-град с песни и стихотворения, посветени на буквите и словото, и изложба на рисунки на тема „Красотата и силата на детската фантазия“.

В навечерието на 24 май децата на ОДЗ № 19 "Деница" поздравиха всички служители на Регионален инспекторат по образованието – София-град с неподправеното вдъхновение на малки творци.

Госпожа Ваня Кастрева, началник на РИО – София-град,  сърдечно благодари на децата от детската градина и училището и им пожела слънчево лято с много настроение и усмивки.

 
 
 
 
 

На 25май 2016год. в 9.ФЕГ“Алфонс дьо Ламартин“ на посещение бе Генералният секретар на Международната организация на франкофонията г-жа Микаел Жан. Нейната първа визита в България съвпадна с един от най-светлите български празници 24 май и е в юбилейната 55 година от създаването на гимназията. В срещата освен ученици и учители от гимназията, участваха посланикът на България във Франция Н.Пр. Ангел Чолаков, доц. Рени Йотова, директор на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа, Александър Савов, национален кореспондент за Франкофонията в министерството на външните работи, д-р Жана Кръстева, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език. Една от основните цели на това емблематично  посещение е задълбочаване сътрудничеството между България и Международната организация  на франкофонията ,като то се опира главно на младите хора. По време на срещата г-жа Микаел Жан се запозна с успехите на учениците и учителите от гимназията в обучението по и на френски език, национални и международни олимпиади и състезания, музиката, театъра, изобразителното изкуство и спорта. В центъра на дискусията бе инициативата „Свободни заедно“  (« Libres ensemble ») на генералния секретар, насочена към младите хора в целия свят, които могат да изразят чрез платформата http://libresensemble.com/ своите идеи как да живеем по-добре заедно, да преодолеем различията, агресията и неприемането на другия, които водят до радикализиране на младежи.

 
 

С концерт-спектакъл „Небесната земя“  в зала „Св. София“ на 9 май 2016 г. 30. СОУ „Братя  Миладинови“ отбеляза празнично 35 години от основаването си.
С много талант и желание учениците разкриха на сцената присъствието на училището в живота на човека като територия на духовните ценности. Под ръководството на своите учители те показаха, че са пазители на паметта, разума и сърцето. Младите Миладиновци приветстваха сърдечно своите гости, сред които г-жа Ваня Кастрева, началник на РИО София-град, и г-жа Савина Савова, кмет на район Възраждане на Столичната община. С вдъхновяващо слово директорът на училището, д-р Атанаска Рейха, поздрави всички присъстващи на събитието и показа един от подаръците за училището – новото издание на Сборника на братя Миладинови, което учениците, получиха в Президентството по покана на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова.

 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, УЧИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ,
СКЪПИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

За поредна година столичната образователна система показа своето достойно място в организацията и провеждането на националните външни оценявания. Всеки един от нас има своята отговорност и задължение в цялостния процес. За учениците те са състезание на знания; за родителите – доказана грижа, за учителите, директорите и екипа на РИО – израз на професионализъм. Благодаря на всички Вас, защото доказахме силата на единомислието и единодействието, уважението към труда на другия и към правилата. Вярвам, че резултатите ще донесат удовлетворение на всеки един и повод за следващи важни житейски и професионални решения.
21.05.2016 г.

С пожелание за светъл празник на просветата и духовността,
ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 

На 17.05.2016г. в Националния Дворец на децата се проведе церемонията по награждаване на младите художници-победители в областния конкурс София-град за детска рисунка. "С очите си видях бедата" Конкурсът се провежда за XV поредна година в изпълнение на Националния календар за извънучилищни дейности на МОН съвместно с ГД"ПБЗН".За призовите места се състезаваха над 450 рисунки на деца от столичните училища и детски градини.Сред наградените творби бе и рисунката на нашата млада художничка Емили Йорданова Мирчева- 1 клас.

Наградените творби ще участват в националния етап на конкурса, кото ще се проведе през есента на 2016г.

Успех Емили!!!

 
 

От 2 до 7 май 2016 г. в Москва (Русия) се проведе 50-тата Международна Менделеевска олимпиада по химия.
114 състезатели от 21 страни: Азербайджан, Армения, Беларус, България, Унгария, Грузия, Израел, Казахстан, Киргзистан, Латвия, Литва, Молдова, Монголия, Нигерия, Русия, Румъния, Саудитска Арабия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Украйна  премериха сили в престижното състезание по химия.
Олимпиадата се провежда в три тура - два теоретически и експериментален.  По решение на Международното жури 68 от участниците в Олимпиадата са наградени с дипломи /първа, втора и трета степен/ и златни, сребърни и бронзови медали. Златни медали завоюваха представителите на Румъния, Русия, Беларус и Туркменистан.
Резултатите от 50-тата Международна Менделеевска олимпиада по химия и имената на победителите бяха обявени на 7 май на тържествената церемония.
Състезателите от българския отбор Любен Бориславов – НПМГ София, Борис БорисовНПМГ София и Янислав ДанчовскиМГ „Гео Милев” Плевен завоюваха бронзови медали. Кристина КостадиноваНПМГ София е удостоена с диплома.
Ръководители на нашия отбор бяха доц. д-р Христо Чанев и доц. д-р Даниела Цекова.
Поздравления за успеха!

 
 

Изпитите за учениците от VII клас ще се проведат на 18 май 2016 г.  по български език и литература и на 20 май 2016 г. – по математика. Началото и на двата изпита е 10.00 часа.

СКЪПИ СЕДМОКЛАСНИЦИ,
ВАЖНО Е ДА ПРИПОМНИМ, ЧЕ В ДЕНЯ НА ИЗПИТА СЛЕДВА:

 • да се явите в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща училището за явяване на съответния изпит; изпитите по български език и литература и по математика се провеждат в училището, в което се обучава седмокласникът;
 • да заемете определените места не по-късно от 9:45 часа;
 • да предадете на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключена мобилната си комуникационна техника;
 • да носите и да ползвате за изпитите пишеща със син цвят химикалка, а по математика – и линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума.

Желая Ви успех, който чрез знанието ще сбъдне мечтите Ви!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 

Уважаеми зрелостници,

На 18 и 20 май 2016 г. Ви предстои полагане на държавни зрелостни изпити.

За успешното протичане на изпитите още веднъж Ви напомням, че в деня на изпита се явявате в училището, в което сте разпределени в 7:30 часа.

Необходимо е да носите документ за самоличност и служебната бележка за допускане до ДЗИ.

Внимателно проверете в служебната бележка, в кое училище е определено да положите съответния държавен зрелостен изпит.

Пожелавам Ви успех!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 

На 16 май 2016 година вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова даде начало на програмата "Детско полицейско управление" като откри детската полицейска академия в 119. СОУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Програмата е разработена от представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието и науката, Министерство на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Целта е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска „полицейска“ лична защита; безопасност на движението по пътищата; долекарска помощ; беседи в сферата на здравето, етиката, правото и други, децата да получат важни знания и умения. В предстоящия обучителен процес ще участват служители от структурите на "Охранителна полиция", "Пътна полиция", "Криминална полиция", психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от БЧК, БТС и други партньори.

Гости на детското полицейско управление на 119. СОУ, което е от 22 ученици- доброволци от 2 Ж клас с класен ръководител г-н Димитър Гевренов, бяха и г-н Диян Стаматов – заместник-министър на образованието и науката, старши комисар Младен Маринов - директор на Столична дирекция на вътрешните работи, г-жа Ваня Кастрева – началник на Регионален инспекторат по образованието – София-град, инж. Цветомир Жеков – кмет на район „Изгрев“, партньори на програмата, родители, журналисти.

 
 

На 13. 04. 2016 г. в 30. СОУ „Братя Миладинови“ стартира работата по проект на РИО София-град и Център за високи постижения в образованието "Интерактивни класни стаи AClass". Проектът е насочен към внедряване на модела за интерактивна работа с таблет за всеки ученик. Ново поколение интерактивна класна стая, която интегрира цялото оборудване в класната стая заедно с всички участници и информацията, която се оперира чрез облачна технология. В урока на г-жа Кънева бяха демонстрирани модели на обучение, свързани с този проект.

На 26.04. 2016 г. в 30. СОУ“Братя Миладинови“  беше проведена открита педагогическа практика по информационни технологии – ЗИП с ученици от 12А клас. Темата на урока е съобразена с отбелязването на 35 години от създаването на училището: Представяне на проект „Юбилеен брой на училищен вестник“, изработен чрез софтуер за предпечатна подготовка Microsoft Publisher.

 
 

БИБЛИОТЕКАР ЗА ЕДИН ДЕН

На 11-ти май, 2016 г., ученици от ПГЕА бяха отличени с грамоти, за активно участие и им бяха подарени едногодишни читателски карти за Столична библиотека.

   

Директорът на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова връчи Грамота за активно участие в инициативата „Библиотекар за един ден“ на училището и изказа своите отлични впечатления от представянето на осмокласниците.

 
 

На 11.05. 2016 год. 175. основно училище  „ Васил  Левски “ – с. Мрамор, район „Връбница“  отпразнува 135 години от основаването си. В салона на читалище „Св. Иван Рилски – 1922“ – с. Мрамор учениците от различните клубове изнесоха голям концерт. Гости на тържеството бяха: г-жа Дукова- депутат, г-н Младен Младенов – кмет на район „Връбница“ и кметовете на с. Мрамор и с. Житен, общественици. Плакет и поздравителен адрес от името на г- жа Ваня Кастрева – началник на РИО София – град, поднесе г-жа Германова – ст. експерт средно образование.

Концертът започна с тържествения ритуал за предаване и приемане на училищното знаме и знамето на Република България. Пъстрота от костюми и хубави изпълнения на народни песни и хора, на танци на мажоретните състави, на вечни български стихотворения, на сценки и танци на руски  и английски език, изпълваха сцената.  Всичко беше озарено от детските усмивки.  Залата беше пълна, а публиката даряваше с бурни аплодисменти изпълнителите. След концерта всички излизаха развълнувани и впечатлени. Получи се един чудесен празник на цялото село.

 
 

На 11 май 2016 г., на празника на светите братя Кирил и Методий, група ученици от начален етап на 66 СОУ " Филип Станиславов" с ръководители Наташа Димитрова и Радка Илиева представиха пред експертите от  РИО, София- град танца " Планетата на децата". Със своята артистичност младите таланти внесоха много настроение и усмивки. Изявата е във връзка с изпълнение на Регионалния план за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи.

 
 

На 10.05.2016г. по  „Регионална програма за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи в столичните детски градини и училища“, взеха участие ученици от СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“-София.

Като гости на РИО – София-град, ученици с нарушено зрение  представиха изложба на свои картини, а вокална група „Усмивки“ развълнува всички присъстващи с прекрасното си изпълнение.

 
 
 
На 10.05.2016 г. в ОДЗ №37 „Вълшебство“ се проведе Образователен форум на тема: „Вълшебството и технологиите”.

Официални гости на събитието бяха: г-жа Ваня Кастрева – Началник на РИО–София-град, Ирена Николова – Главен експерт Дирекция „Образование“ на Столична Община, инж. Теодор Петков – кмет на Община „Витоша“, директори на столични детски градини.

Директорът на детското заведение Гергана Петрова представи управленската дейност и ИКТ в образователно – възпитателния процес на детската градина. Венелина Шпицер и децата от група „Мечо Пух“ показаха добра педагодическа практика чрез образователни софтуерни продукти.

Откриха един нов по - забавен свят на математиката, използваха движението на телата си за решаване на задачи в областта на дигиталните технологии.
 
 

6 златни, 7 бронзови и 2 бронзови медала в градското първенство по лека атлетика

На 27.04 И 28.04.2016 г. се проведе градско първенство по лека атлетика. Госпожа Силвия Киневска  за пореден път изведе 20. ОУ „ Тодор Минков” на призовите места. Отборът на момичетата, с капитан Весела Величкова, завоюва първо място и ще представя град София на републиканското първенство. Отборът на момчетата, с капитан Георги Христов, спечелиха – второ място.
        
ЗЛАТНИ МЕДАЛИ:
Весела Величкова /7.б клас/ – скок дължина и щафета;
Михаил Мирчев /7.г клас/  – 800 м.
Георги Христов /7.г клас/  – 100 м. и щафета
Камелия Скринска /6.в клас/ – 400 м. и щафета   
Яна Ивкова /5.д клас/ – щафета

СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ:
Георги Христов /7.г. клас/ – щафета  
Калоян Топов  6б. клас/ –  скок дължина и щафета
Весела Величкова /7.б клас/ –  100м.
Андреа Гинчева /5.д клас/ – 400 м.
Георги Матев /7.г клас/  – щафета
Борис Христов /6.а клас/ – щафета

БРОНЗОВ МЕДАЛ:
Цветина Ангелоева /6.а клас/ - тласкане гюле и скок височина.  

 
 

143. ОУ „Георги Бенковски“ представи  достойно град София на националната олимпиада по български език и литература!

На 23.04.2016 г. в град Хасково се проведе националният кръг на олимпиадата по български език и литература за VII клас.

Участваха 29 ученици от цялата страна, между които трима от град София. Седмокласничките  от 143. ОУ Калина Александрова Стефанова и София Райнова Крачанова  се класираха на  първите две места.

Гордеем се с успеха  на  двете момичета и техния учител- госпожа Лилия Колева!

 
 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

На 09.05.2016 г. в Регионален инспекторат по образованието, София-град, за поредна година се проведе ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ. Ръководството на институцията бе поето от представители на Софийски ученически съвет, готови да се справят с предизвикателствата на днешния ден.и да научат повече за дейността ни. За мен е удоволствие да ви ги представя:

Мария Димитрова
- ученичка в ХІ клас на Националната търговско – банкова гимназия - началник на Регионален инспекторат по образованието, София-град, и нейния екип:
Никол Първанова – ученичка от Х клас на  12 СОУ – началник на отдел „ Инспектиране и организационно – методическа дейност“;
Елена Стаменова - ученичка от ХІ клас на Националната природо-математическа гимназия – началник на отдел „Административно – правен, финансово – стопански и информационно осигуряване“;
Мартин Кирилов - ученик от ХI клас на Националната природо-математическа гимназия - началник на отдел „Административно – правен, финансово – стопански и информационно осигуряване“;
Николай Добренов - ученик от Х клас на Софийска професионална гимназия по туризъм - началник на отдел„ Инспектиране и организационно – методическа дейност“;

На всички тях желая да запазят усмивките си и жаркия ентусиазъм на младостта с увереността, че ще направят света по-добър!

С вяра за бъдещо ползотворно партньорство!

ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РИО - СОФИЯ-ГРАД

 
 
 

На Олимпиадата по експериментална физика, проведена на 23.04.2016 г. се явиха над 110 ученици от България, Македония, Босна и Херцеговина и Русия, които работиха вдъхновено повече от 4 часа в аудиториите на Физически факултет на Софийски Университет Св. Климент Охридски. В чест на отминалата "Година на светлината" учениците измерваха скоростта на светлината. Тази фундаментална константа бе измервана с експериментални постановки, които след Олимпиадата остават подарък за кабинетите по физика.

Работата на учениците с експерименталната постановка бе показана вечерта по BTV и БНТ. Абсолютният шампион на Олимпиадата Деян Максимовски от Скопие измери скоростта на светлината с точност по-добра от 1%. Това е отлично постижение даже за най-добрите университети в света. Експерименталната постановка е свързана с учебната програма по физика и може да бъде възпроизведена във всяко училище. Софийски клон на Съюза на физиците в България започна тази уникална за света Олимпиада с пилотни състезания през 2011 г. и вече достигна международно признание.

Олимпиадата бе осъществена благодарение на щедри и благородни спонсори.

 
 
 

За втора поредна година 119. СОУ „Михаил Арнаудов“ беше домакин на конкурса за модели по биология. В надпреварата се включиха 174 ученици, ръководени от 29 учители от 24 училища. Темата на конкурса "Храненето - основен жизнен процес на биологичните системи" беше претворена в 90 модела, представящи различни аспекти на храненето. Организатори на конкурса са РИО – София-град, Регионален методичен съвет по биология и 119 СОУ "Михаил Арнаудов".

Гости на събитието бяха г-н Диан Стаматов - зам. министър на образованието и науката, доц. д-р Надежда Райчева - ръководител катедра "Методика на обучението по биология" в БФ на СУ "Св. Климент Охридски", гл. експерт Атанас Згуров - дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН и г-жа Светла Буковска - старши експерт по биология в ЦКОКУО. С присъствието си, интерес към конкурса показаха и учители от столични училища, които не представяха модели.

След сериозно обсъждане журито присъди по 3 първи, по 3 втори и по 3 трети награди за всяка възрастова група. Най-добри модели представиха учениците на 48 ОУ, 171 ОУ, 83 ОУ в първата възрастова група и ПГТ "Макгахан", 9 ФЕГ, 157 ГПИЕ - във втората възрастова група. С трета награда в първа възрастова група бе удостоен участник от град Перущица. Всички ученици получиха сертификати, символи на конкурса, а наградените грамоти и парични награди. Раздаденият награден фонд от 1200 лв. бе осигурен от спонсори.
 
 

На 05 май 2016 г. РИО – София-град проведе съвещание-инструктаж с директорите на столичните училища във връзка с организацията и провеждането на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити за учебната 2015/2016 година.
Госпожа Ваня Кастрева – началник на РИО – София-град, представи пред директорите важни акценти и новости за предстоящата изпитна кампания.

Екипът на РИО – София-град благодари на участниците в срещата и пожелава на всички учители, ученици и родители успешно приключване на учебната 2015/2016 година, конструктивно партньорство, мъдрост и търпение, сполука в делата с обич към децата!

 
 
 

На 4 май в 104.ОУ „Захари Стоянов” в дните на приобщаването се проведе традиционният Празник на хорото – вече за единадесети път. В мрачния ден 600 деца от втори до шести клас и техните учители пяха и танцуваха с много желание и настроение. Гости на празника бяха ученици от Пасарел, Нови Искър и Ботевград, както и екип по проекта „ Едно училище за всички”. Ентусиазираната публика посрещаше с възторг всяко изпълнение.
По традиция празникът завърши с голямо хоро на двора, на което се хванаха деца, учители, родители и гости.

 
 
 

Проект на Първа английска езикова гимназия и гимназия „Греве“, гр. Копенхаген, Дания

От 02.05. до 04.05.2016 г. учениците и преподавателите от Първа АЕГ работиха съвместно със своите патрньори от гимназия „Греве“, гр. Копенхаген, Дания по проект „Климатичните промени и тяхното отражение в Дания и България“. Учениците и от двете училища взеха активно участие в дебатите, направиха интервюта на случайни минувачи по улиците на София и изготвиха интересен научен краен продукт- презентации и анализи на климатичните промени.

Обменът между двете гимназии е започнал преди 7 години и продължава много успешно и днес.

 
 
 

На 23 април 2016 година ученици от Професионална гимназия по телекомуникации гр. София участваха в IV международна Олимпиада по експериментална физика Ден на светлината.
На Олимпиадата се явиха над 110 деца от България, Македония, Босна и Херцеговина и Русия. 
Успоредно на олимпиадата се състоя учителски квалификационен курс на тема "Експериментът в преподаването по физика."

 
 
 

Народни песни и хора, автентичен хумор, пресъздаване на традиции и обичаи, пъстроцветни носии от всички етнографски групи, характерни гозби и хлябове, оригиналност, артистичност, знания,  много настоение, усмивки и желание за победа. Истински спектакли! 

Всичко това видяхме в състезанията, организирани между всички ученици от третите, четвъртите, петите и шестите класове в 125. СОУ „Проф. Боян Пенев“.  Децата сами подготвяха и събраха  различни допълнителни материали за своите изяви. Помощ оказаха много родители, баби и дядовци, хореографи и музиканти.

Като резултат  от традиционните ни дейности  по изграждане на чувство на родолюбие и национална гордост е и събирането на автентични предмети, с които е подреден  етнографския кът. Така приключиха състезанията  под надслов „Нашите корени – етнография и фолклор“. Класовете-победители ще бъдат наградени на специално организирана среща с фолклорна група  от с. Долна баня.

 
 
 

Ученици от столичното 128 СОУ „Алберт Айнщайн”
печелят медал на състезание за есе на английски език

На международно състезание, проведено от британската организация Trust for Sustainable Living, български ученици се класираха в топ 10 на най-добрите есета на английски език на тема „Възможно ли е съществуването на устойчиви градове в света”.

Възпитаниците на 128 СОУ „Алберт Айнщайн” в София - Надежда Димитрова и Александра Алексиева се състезаваха с 834 ученици от 46 държави в света и извоюваха медал за България, както и международно признати сертификати. Нашите ученици заедно с подготвилия ги учител - г-жа Десислава Огнянова, взеха участие в международен ученически дебат на тема „Устойчиви градове” и в церемония по връчване на наградите, които се състояха в Дубай, ОАЕ от 18 до 21 април, 2016 г.

Домакин на събитието беше английското училище Джумейра, което посрещна над 200 участници от целия свят, подготвилите ги учители, официални гости и родители. На този международен форум учениците представиха своите креативни идеи за устойчивост на градовете, обмениха знания с връстници от всички краища на света и почерпиха вдъхновение по въпроси, които касаят бъдещето на нашата планета .

 
 
 
 

Регионален инспекторат по образованието – София-град и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България организираха семинар за директори на училища, детски градини и обслужващи звена от София-град на тема „ПРЕДСТАВЯНЕ И ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ СТАНДАРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ”.

Семинарът бе открит от заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов и във времето от 25.04.2016 г. до 27.04.2016 г. се обсъждаха проектите на държавните образователни стандарти за информацията и документите; институциите; статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти; инспектирането на детските градини и училищата, както и проекта за промени в закона за професионалното образование и обучение.

Ръководителите на столичната образователна система изразиха своята готовност за осъществяване на промените, които Законът за предучилищното и училищното образование регламентират, както и активно да участват в пресъздаването на неговите политики в държавните образователни стандарти.

 
 
 

От 22 до 24 април 2016 г. в град Варна се проведе XXXII Национална Олимпиада по Техническо чертане.
Представители на София-град бяха: СМГ „Паисий Хилендарски” (първа група), НПГПТО „М.В.Ломоносов” (втора и трета групи), ПГ по транспорт (втора група) и ПГТЕ „Хенри Форд” (втора група).

Деян Иванов Трифонов
, VІІІ клас от СМГ „Паисий Хилендарски” с ръководител Галина Бранчевска, се класира на трето място в първа група.

Тодор Иванов Костов
, ХІІ клас от ПГТЕ „Хенри Форд” с ръководител инж. Емилия Комаревска, зае трето място във втора група и за отличната му оценка му се присъжда звание ЛАУРЕАТ.

Учениците от НПГПТО „М. В. Ломоносов” представиха достойно себе си и своите учители инж. Стефка Спасова и инж. Розалина Бързакова, заемайки първите места във втора и трета групиКалин Христов Христов, ХІ клас – във втора и Любомир Си Бао Пейдзю Ван, ХІІ клас – в трета група. Останалите ни участници също са в челните места на класирането.

Благодарим на домакините от град Варна за създадените условия и организацията на Олимпиадата.

Гордеем се с успехите на учениците от град София!

 
 
 

Учениците от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“, спечелиха призовите първо и трето място в Националното състезание „Млади таланти в модата“ проведено на Панорамата на професионалното образование в Пловдив от 21 до 23 април 2016 г.

На първо място са класирани учениците:

Мария Нинова – 10 „б“ клас;
Антонина Русева – 11 „б“ клас;
Симона Илиева – 9 „в“ клас, с ръководител: Иван Андонов.
На трето място са класирани учениците:
Елена Швец – 11 „а“ клас;
Йоланда Царева – 11 „а“ клас;
Йоанна Здравкова – 10 „б“ клас, с ръководител: Александър Гергинов.

 
 

Във връзка с проект на Национална програма „Развитие на педагогическите специалисти“ - 2016 г., Мярка I „Осигуряване на квалификация, насочена към новия пакет образователни документи за общообразователна подготовка на експерти, начални учители и учители по общообразователна подготовка“,  на 13.04.2016 г. в  ЧСОУ „Дружба” се проведе обучение на учителите от град София, които през учебната 2016/2017 година ще преподават учебния предмет „Математика“ в V клас.

 
 
 

На 22.04.2016 г.  пред прага на един от най-цветните пролетни празници, група за автентичен фолклор при 191. ОУ ,,Отец Паисий, с директор С. Игнатова, съвместно с читалище ,,Пробуда“ представи в РИО - София-град обичая ,,Лазаруване“.

Много слънце и пролетно настроение внесоха лазарките със своите колоритни носии и грейнали усмивки.

Има поверие, че във всеки дом, в който пеят те, думите имат магическа сила.

Затова и наричанията за здраве, берекет, радост и благодат докоснаха присъстващите, създавайки одухотвореност, хармония  и светлина заедно с пожелания за надежда и  добруване!

 
 
 

Във връзка с проект на Национална програма „Развитие на педагогическите специалисти“ - 2016 г., Мярка I „Осигуряване на квалификация, насочена към новия пакет образователни документи за общообразователна подготовка на експерти, начални учители и учители по общообразователна подготовка“,  на 20.04.2016 г. в 73. СОУ  „Владислав Граматик“се проведе обучение на учителите от град София, които през учебната 2016/2017 година ще преподават учебния предмет „Информационни технологии“ в V клас.

 
 
 

От 17 до 19 април 2016 г. в Ню Йорк се проведоха икономически състезания по повод 20-годишния юбилей на Американската централа на учебните фирми Virtual Enterprises. Националната търговско-банкова гимназия участва за пореден 11 път в Международния панаир Ню Йорк с два отбора – учебните фирми „Монд де Шокола“ООД и „Вълшебен миг“ ООД.

В състезанието в областта на управление на човешките ресурси, отборите на НТБГ получиха специални награди.

В Световното бизнес състезание за анализ и представяне на бизнес казус на Харвардския университет, свързан с развитието на компанията „Сони“, учениците Йоан Иванов и Павел Стефанов от 10 „е“ клас на НТБГ заеха призовите второ и трето място.

В международният панаир на учебните фирми – „Монд де Шокола“ООД получи втора награда за панаирен каталог и трета награда за рекламен видеоклип. „Вълшебен миг“ ООД получи втора награда за рекламен видеоклип.

Получените награди са свидетелство за знанията и уменията на учениците от Националната търговско-банкова гимназия.

 
 

Учениците от 33 Езикова гимназия „Света София” посветиха своя традиционен Празник на чуждите езици на творчеството на великия английски поет и драматург Уилям Шекспир.

На 18 април Литературен клуб „Перото” стана домакин на поетичната среща „Сонетите на Шекспир – четири столетия любов, приятелство и красота”.

Участниците четоха на английски и български език избрани от тях сонети. Осмокласници представиха откъси от пиеси на френски и български език. Публиката беше очарована да чуе Сонет 116 на осем езика – английски, български, френски, немски, испански, португалски, руски и арабски.
Всички присъстващи получиха мемориален „Сертификат за участие в Шекспириада 2016”.

 
 
 

От 18.04.2016 г. до 22.04.2016 г. в РИО – София-град е представена изложбата на клуб „Фолклорна палитра” към 59 ОУ „Васил Левски”, вдъхновена от българското национално изкуство.
Експозицията включва битови кукли, предмети, декорирани с елементи от българската шевица, великденски декорации, табла с фолклорните области на България и националните носии, характерни за тях.

 
 
На 14 април в 171 ОУ "Стоил Попов" се проведе Празник на приобщаването, който е съвместна инициатива с Център за приобщаващо образование по проект "Едно училище за всички". 171 ОУ е едно от петте училища включени в този проект, които работят за изграждане на български модел на приобщаваща училищна среда.

Инициативата започна с крос - обиколка на училището под мотото "Спорт в делник и празник", в който се включиха всички ученици, учители и много родители . Празникът продължи с работа в ателиета за творчество, а като изненада за присъстващите се включи бендът на Венцислав Благоев "Джазтед" с джаз за деца.В събитието бяха включени и ученици и учители от партньорски училища по проекта - 104 ОУ "Захари Стоянов" гр София и ОУ "Васил Левски" гр. Правец . Всеки участник получи като награда грамота и тениска с логото на празника.
 
 

ЕКО - ДЕН НА ПЪРВА АНГЛИЙСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

На 14 април 2016 г. по повод наближаващия Ден на Земята ученици от СИП „Изобразително изкуство“, с ръководител г-жа Р. Газдова и Еко- клуба, с ръководител г-жа В. Милчина при първа АЕГ оцветиха кофите за смет на ул. „Панайот Волов“, за да създадат по- красива урбанистична атмосфера. По този начин представителите на двата клуба имат желание да покажат на всички граждани как можем сами да правим София чиста и зелена европейска столица
 
 

Във връзка с проект на Национална програма „Развитие на педагогическите специалисти“ - 2016 г., Мярка I „Осигуряване на квалификация, насочена към новия пакет образователни документи за общообразователна подготовка на експерти, начални учители и учители по общообразователна подготовка“,  на 15.04.2016 г. в 18. СОУ „Уилям Гладстон“ се проведе обучение на учителите от град София, които през учебната 2016/2017 година ще преподават учебния предмет „География и икономика“ в V клас.

 
 
 
 

На 12.04.2016 г. в Националния дворец на децата тържествено бе открита изложбата "Рицарят в мен", в която са представени рисунки от обласния кръг на ІІ-я Национален конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“ и се проведе церемонията по връчване на наградите на учениците от столични училища, чиито рисунки са допуснати за участие в националния кръг на конкурса.

Инициатор и организатор на конкурса е Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България, със съдействието на Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Регионален инспекторат по образованието – София-град и Синдиката на българските учители.

В първия етап на  конкурса взеха участие над 500 ученици от столичните училища на възраст от V до VІІІ клас. След прецизна селекция на областната комисия за оценка на рисунките до националния кръг са допуснати 45 творби.

Конкурсът прераства в престижна инициатива,  която работи последователно за развитие на християнски ценности в младите хора и знание, което дава мъдрост и духовни сили на личността.
Честито и успех на наградените!

 
 
 

Изложба на тема “140 години Априлско въстание“  бе открита в РИО – София-град.

Експозицията включва рисунки и графики на ученици от 102. ОУ „Панайот Волов“.

По повод 75-годишния юбилей на училището, учениците от II до VIII клас направиха препис на първия български роман „Под игото“  с илюстрации, изработени от тях.

РИО – София град изказва благодарност на талантливите възпитаници, учители и ръководство на 102. ОУ „Панайот Волов“ като им пожелава здраве, творческо вдъхновение, професионални успехи и вяра в общата ни цел – просперитет на българското образование и утрешните нови предизвикателства, за да я има България, достойна и образована!

 
 

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛЕН ИНСПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО – София-град
ЦЕНТЪР ЗА КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ – София-град
Адрес: 1407 София, бул.Черни връх № 37, Професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза", ет.3
Национален портал за кариерно ориентиране на учениците: http://orientirane.mon.bg/


През месец март 2016 г. стартираха обученията с учениците от столичните училища по проект BG05M20P001-2.001-0001 "Система за кариерно ориентиране в училищното образование", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.  Обученията по кариерно ориентиране се реализират от екипа на Център за кариерно ориентиране към Регионален инспекторат по образованието София-град.

Кариерните консултанти от ЦКО София-град проведоха занятия по теми от програмата за кариерно ориентиране, като използваха разнообразни методи на работа, инструменти и материали, разработени по проекта през периода 2012-2015 г. с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси" (тематични филми, интерактивни упражнения, каталози с информация за профили и професии, въпросници и др.).

Организирането на дейностите в часовете по кариерно ориентиране с учениците се осъществи с подкрепата и съдействието на ръководствата на училищата, които се включиха в проекта през месец март: 4 ОУ, 30 СОУ, 42 ОУ, 44 СОУ, 66 СОУ, 68 СОУ, 95 СОУ, 119 СОУ, 120 ОУ, 127 СОУ, 132 СОУ, 134 СОУ, 163 ОУ, 199 ОУ, 9 ФЕГ, ПГЕА.

Екипът на ЦКО София-град изказва благодарност на учениците от гореспоменатите училища за активното участие в проекта.
Провеждането на дейностите по кариерно ориентиране се осъществява след предварително съгласуване между училището и Центъра за кариерно ориентиране София-град. За включване в проекта е необходимо заявление за участие, попълнено и подписано от ученик и родител.

ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТА ПРЕЗ ПЕРИОДА 2016-2017 ГОДИНА ИМАТ ЗА ЦЕЛ:

 • Създаване и прилагане на функционален модел на кариерно ориентиране на ниво училище;
 • Създаване и прилагане на модели „Училище – пазар на труда“ за подпомагане на трудовата и професионалната реализация на завършващите средно образование;
 • Осигуряване на ранно кариерно ориентиране на застрашените от отпадане ученици и учениците със специални образователни потребности;
 • Утвърждаване на центровете за кариерно ориентиране като ефективни консултационни, методически и координиращи звена за реализиране на политиката за кариерно ориентиране на учениците в системата на средното образование.
 
 
 

За периода от 18.03 до 01.04.2016 г. талантливите възпитаници на 144.СОУ „Народни будители“  спечелиха от престижни фестивали, национални конкурси, национални състезания, турнир по плуване следните награди:

 1. ГРАНД ПРИ
 2. ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
 3. ПОЧЕТНИ ГРАМОТИ – 2 БРОЯ
 4. ЗЛАТНИ МЕДАЛИ – 12 БРОЯ
 5. СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ – 11 БРОЯ
 6. БРОНЗОВИ МЕДАЛИ – 9 БРОЯ
 7. ПООЩРИТЕЛНИ – 4 БРОЯ
 8. ЗА ЧЕТВЪРТА ПОРЕДНА ГОДИНА УЧЕНИЧКАТА ЕЛИЦА ЧАВДАРОВА СЕ  КЛАСИРА В ЧЕЛНАТА ТРОЙКА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ  „КЛЮЧЪТ НА МУЗИКАТА“.

РИО – София-град поздравява всички наградени ученици, техните висококвалифицирани учители и ръководството на училището, като им пожелава още много творчески и професионални успехи, доказващи високо равнище на общообразователна и профилирана подготовка, личностно развитие и практическа приложимост на умения и знания, придобивани в образователния процес, произтичащ в 144. СОУ „Народни будители“.

Честито!

 
 

Във връзка с проект на Национална програма „Развитие на педагогическите специалисти“ - 2016 г. - Мярка I „Осигуряване на квалификация, насочена към новия пакет образователни документи за общообразователна подготовка на експерти, начални учители и учители по общообразователна подготовка“,  на 04.04.2016 г. в ЧСОУ „Дружба“ се проведе обучение на учителите от град София, които през учебната 2016/2017 година ще преподават учебния предмет „чужд език – английски, френски, немски, руски, испански и италиански език“ в V клас.

 
 

Във връзка с проект на Национална програма „Развитие на педагогическите специалисти“ - 2016 г. - Мярка I „Осигуряване на квалификация, насочена към новия пакет образователни документи за общообразователна подготовка на експерти, начални учители и учители по общообразователна подготовка“,  на 01.04.2016 г. в Националния политехнически музей се проведе обучение на учителите от град София, които през учебната 2016/2017 година ще преподават предмета „история и цивилизации“ в V клас.

 
 

На 31 март 2016 г. по време на официалното си посещение в  България Президентът на Република Хърватия Колинда Грабар - Китарович се запозна с дейността на 3 СОУ „Марин Дринов“, което е единственото училище в страната с изучаване на хърватски език като свободно избираем предмет от I до VI клас  и изрази подкрепата си за задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието  и културата.

Президентът получи подарък от 3 СОУ „Марин Дринов“ - картина, нарисувана от талантливи ученици от профил „Изкуства.“ Творбата представлява българска възрожденска къща.

 
 

В изпълнение на Годишния план на РИО – София-град за учебната 2015/2016 година на 30.03.2016 г. в ЧСОУ „Дружба“ се проведе работна среща за директорите на столичните училища за споделяне на добри практики във връзка с дейности по въвеждане на специфични политики и мерки за превенция на отпадането от образователната система в стратегиите за развитие на училищата, вкл. училищни системи за ранно предупреждение.
Добри практики по темата споделиха директорите или помощник-директорите на: 68. СОУ „Акад. Никола Обрешков“ – г-жа Нели Пейчева, 19. СОУ „Елин Пелин“ – г-жа Детелина Арнаудова, 170. СОУ „Васил Левски“ – г-жа Биляна Найденова, 136. ОУ „Любен Каравелов“ – г-жа Галя Сахиева, 16. ОУ „Райко Жинзифов“ – г-жа Елисавета Иванова, ПГППСТ – г-жа Мария Баракова, ПГЖПТ „Никола Корчев“ – г-жа Николая Найденова, ПГХВТ „Проф. д-р Г. Павлов“ – г-жа Нина Гарчева.

 
 

На 25.03.2016 г. началникът и експерти от РИО – София-град проведе среща със столичните директори, относно планирани в проекта на Национална програма „Развитие на педагогическите специалисти“ – 2016 г. обучения на учители по Мярка I „Осигуряване на квалификация, насочена към новия пакет образователни документи за общообразователна подготовка на експерти, начални учители и учители по общообразователна подготовка“.

 
 
 

Според Плана за квалификация на Първа АЕГ на 25.03.2016 г. преподавателите от училището участваха в обмен на опит с Филологическата гимназия в Белград, Сърбия.
Това е училище, специализирано в обучение по езици- западни езици, руски, китайски, японски, както и класическите езици- латински и старогръцки. Учителите по английски, немски и испански език, философските дисциплини, изобразително изкуство, музика и физкултура и спорт от Първа АЕГ разгледаха училището и посетиха часове по съответните предмети. Проведе се и среща по въпросите на съвременните методики на преподаване.
Квалификацията беше изключително полезна и се очаква да продължи и занапред този перспективен обмен на Първа АЕГ с Филологическата гимназия.

 
 
 

На 23 март 2016 г. началникът и експерти от РИО – София-град проведоха информационна среща с районните кметове и представители на отдели „Образование“ на Столична община във връзка с предстоящото влизане в сила на новия Закон за училищното и предучилищното образование и неговото прилагане в частност на територията на областта.

 
 
 
 

На 25 март в 15.СОУ „Адам Мицкевич“  се проведе Ден на отворени врати, с който бе отбелязан патронния празник на училището. Слоганът на тържеството „Ние знаем и можем повече“ представи възможностите на учениците, техните интереси и постижения в иновативните форми на обучение.

Празникът съвпадна с Благовещение - светлия ден на надеждата, на възраждането на живота.

Много родители и гости посетиха откритите уроци и се запознаха с най-модерните образователни и възпитателни методи, прилагани в работата на учителите и възпитателите от 15.СОУ „Адам Мицкевич“.

 
 
На  26 .03.2016 Георгия Енчева Райкова - ученичка от 8а клас на Софийска гимназия по хлебни и сладкарски техмологии спечели златен медал на Националния конкурс Орфеева дарба - София.
 
 
 

От 15 септември 2015 г. до 29 февруари 2016 г. в ПГ по телекомуникации и 22 СОУ „Г. С. Раковски“ се реализира съвместен проект на тема:

Глобалното образование и  целите  за устойчиво развитие на човечеството - ученици обучават ученици 


Целите на проекта бяха насочени към информиране на учениците по въпросите на глобалното образование; насочване мисленето им към глобални проблеми като бедност, несправедливост, екология, здравословен начин на живот и запознаване с целите за устойчиво развитие.

В проекта се включиха 300 ученика от 5, 7, 8, 10, 11 и 12 клас, ,учители, приятели, родители.

Ръководители на проекта са Сийка Рангелова-Митова за ПГ по телекомуникации и Василена Илиева за 22 СОУ „Георги С. Раковски“.

 
 
На 22.03.2016г. се състоя патронният празник на 85 СОУ “Отец Паисий”. По повод празника учениците от пети клас Виктория Иванова, Калоян Петров, Карина Емануилова, Катерина Трайкова и Ерика Ангелова, под ръководството на госпожа Биляна Славова, направиха препис на „История славянобългарска”. Вдъхновени от делото на патрона си, учениците работиха върху проекта повече от два месеца. 

Екипът на РИО - София-град поздравява учениците и г-жа Славова за тяхната родолюбива инициатива!
 
 
 
 

ПРОЛЕТЕН ПОЗДРАВ

            Ученици от ПГИЧЕ „Свети Методий”, р-н Красно село, в първия ден на пролетта поздравиха с цвете представители на различни институции, които имат отношение към образованието: г-жа Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и г-жа Ваня Кастрева, началник на Регионален инспекторат по образованието – София-град.

            С този пролетен парад през институциите децата се опитват да привлекат вниманието към себе си, да поканят родители и ученици в Деня на отворените врати на училището, за да кандидатстват за учебната 2016/ 2017 година и да станат част от нашата щастлива общност.

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!

 

 
 

На 18 и 19 март 2016 г. в град Габрово се проведе регионалният кръг на Националното  състезание по приложна електроника „Мога и зная как”. Домакин на събитието бе ПТГ „Д-р Н. Василиади“, град Габрово.

Учениците от Професионална гимназия по телекомуникации – гр. София се представиха успешно и заеха две призови места: едно второ място в индивидуалното класиране при първата възрастова група  (9-10 клас) и трето  място в отборното класиране при същата възрастова група.

 
 
На 19.03.2016г. Георгия Енчева Райкова от 8а клас на Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии спечели златен медал и Специалната награда - Фолклорна риза от 16-тия детски националенфолклорен конкурс "Орфеево изворче" - Стара Загора.
 
 

На 02.03. 2016 г.,  група от настоящи и бивши ученици на Професионална гимназия по железопътен транспорт „Никола Корчев“,  заедно с учители и директора  - инж. Найденова,  посетиха паметника на своя патрон в гр. Радомир, за    да окажат своето уважение към неговата личност.

Кметът  на гр. Радомир - Пламен Алексиев, и  представители на общината посрещнаха и приветстваха учениците с  много внимание.  В кратката си реч той показа желанието си за бъдещо сътрутничество в различни насоки и подари  на гимназията уникален  часовник с лика на Никола Корчев.

Учениците поднесоха цветя на паметника и с едноминутно мълчание, показаха почитта си към  знаменосеца Никола Корчев, спасил Самарското знаме във  важен момент за историята  на България.

 
 
 

На 18.03.2016 г. в Мраморната зала на Руския културно-информационен център бе открита изложба, посветена на Освобождението на България от турско робство.  Експозицията включваше 38 картини на талантливи ученици от 3 СОУ „Марин Дринов“. Посетителите успяха да се насладят на таланта и представата на младите художници  за героите и събитията около Освобождението, пречупена през различни техники и стилове на рисуване. Авторите на три от най-добрите творби, определени от квалифицирани преподаватели по изобразително изкуство, бяха достойно наградени.

С патос и силна емоция шестокласничката Доротея Божилова изрецитира одата „Опълченците на Шипка“, което допълнително събуди трепети на гордост, благодарност и почит към подвига на българските опълченци и руските войници.

На официалното откриване присъстваха посланикът, Н.Пр. Лйерка Алайбег и културното аташе  на Посолството на Република Хърватия, госпожа Тихана Балия, представители на МОН и РИО, София-град, заместник-кметовете на Район „Илинден“ и част от администрацията, както и много любители на изкуството, учители, родители и ученици.

Входът за изложбата в Руския културно-информационен център  е свободен и картините могат да бъдат разгледани от всички желаещи всеки делничен ден от от 10.00 ч. до 18.00 ч. до 31.03.2016 г.

 
 

На 17.03.2016 година в ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров” Плевен се проведe Национално състезание по Асемблиране на РС. Инициатор и организатор на събитието е Асоциацията на професионалните гимназии по електротехника, електроника и компютърни технологии. Надпреварата протича на два етапа – теоретична и практическа част.

Учениците първо решават теоретичен тест, а след това изпълняват практическа задача-асемблиране на РС, осъществяване на връзка с друг РС и прехвърляне на файл по изградената мрежа.

Учениците от Професионална гимназия по телекомуникации – гр. София се представиха успешно и заеха призовото второ място в крайното класиране.

 
 

С шест медала се завръща олимпийският отбор на България по математическа лингвистика отТрадиционната руска олимпиада по лингвистика. Резултатите на българските младежи, които станаха известни преди часове, са изключително добри - 4 сребърни и 2 бронзови медала.

За поредна година българският национален отбор по лингвистика беше специален гост на Традиционната руска олимпиада по лингвистика, която се проведе между 4 и 6 март в Санкт Петербург. В българският отбор бяха включени пет ученици от Софийски училища, които спечелиха правото си за участие в това престижно състезание след участие в трите кръга на Националната олимпиада, Националното състезание по лингвистика, разработка на научно изследване и две контролни работи.

Сребърни медали завоюваха:

 • Райна Божкова - 9.ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", София
 • Тина Владимирова - СМГ "П. Хилендарски", София
 • Михаил Пасков - 91.НЕГ "Проф. К. Гълъбов", София

С  бронз се отличи:

 • Никол Обретинчева - СМГ "П. Хилендарски", София

В отбора бе включена и

 • Весела Карапетрова  –  9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, София
 
 
 

На 16.03.2016 г. в 199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов” стартира изпълнението на дейностите по проект BG05M2OP001-2.001-0001 „Система за кариерно риентиране в училищното образование”, продължение на проект BG051PO001-4.3.02.
Проведе се обучение на учениците от IV и VII клас с кариерните консултанти Пенка Христова, Радостинка Минчева и Людмила Йорданова. Занятията преминаха при много голям интерес, особено при учениците от IV клас.
На първото занятие присъстваха и г-жа Ева Митова – кмет на район Подуяне и г-жа Ани Бързанова - зам. кмет по образование  в район Подуяне.

 
 

На 14 и 15 март, 2016 г. в гр. Разлог се проведе Регионалното състезание „Най-добър млад готвач, сервитьор, барман и сладкар“. За поредна година учениците от Софийска професионална гимназия по туризъм показаха, че са не само знаещи, не само обичащи професията си, но и можещи млади хора. Участниците и в четирите категории заеха призови места:

 • Иван Сарамандов, с ръководител г-жа Иванка Василева – първо място в категорията „сладкар“;
 • Евгени Георгиев, с ръководител г-н Илия Ангелов – първо място в категорията „сервитьор“;
 • Кристиан Младенов, с ръководители г-жа Мария Апостолова и г-жа Елена Петкова – второ място в категорията „готвач“;
 • Марио Стойков, с ръководител г-жа Петя Димитрова – трето място в категорията „барман“.

На учениците и техните ръководители – ЧЕСТИТО!

 
 

Учениците от Професионална гимназия по телекомуникации София участваха във виртуалната визита на екперимента CMS (компактен мюонен соленоид) в Церн на 14.03.2016г. По време на визитата се проведе дискусия с български специалисти, работещи в Церн, Българска академия на науките и Софийски университет София. Сесията беше уникална с това че за първи път участваха 11 училища от България- а София се представляваше от учениците и преподавателите на Професионална гимназия по телекомуникации. Учениците имаха възможност да разгледат експеримента  CMS, да видят отделните детекторни системи, залата за тестване на магнитите на LHT  и елементи от детектора TOTEM

 
 
 

На 12 март 2016 г., учениците от 2 „а“ клас с изучаване на френски език от 20.ОУ  „Тодор Минков“ отправиха своя поздрав към служителите на РИО-София-град по случай празника „Сирни заговезни“.
Ден преди Прощалната неделя, учениците под ръководството на г-жа Николина Игнатова и г-жа Сийка Лазарова представиха обичай за всеобщото опрощение и призоваха за  пречистване на  душите на хората.
Поздравът от 20.ОУ завърши с кукерско шествие. Със собственоръчно изработени маски и атрактивни костюми, възпитаниците на 20.ОУ обиколиха  сградата на РИО – София-град за да  прогонят злите духове, които бродят между хората.
Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.
Благодарим за прекрасните пожелания  и празничното настроение!

 
 
 

По случай патронния празник на 128 СОУ „Алберт Айнщайн” - снимачна площадка на филма "Да обичаш на инат", се проведе вълнуваща и трогателна среща. 30 години след появата на този шедьовър в българското кино, гости на училището бяха - режисьорът на филма Николай Волев, изпълнителят на ролята на 14-годишния Пламен - Иван Велков, и учителят по физкултура Атанасис Илияс. Те споделиха с ученици и учители спомени от създаването на филма, коментираха за проблемите на днешното ни общество и изразиха увереност, че доброто бъдеще на България е в ръцете на упоритото, целеустремено и амбициозно младо поколение.
Репортаж за събитието може да гледате тук:

http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/03/12/141851/30-

 
 
 
 

На 26 - 27. 02. 2016 г. в залата на НАТФИЗ се проведе XVII издание на Националния Фестивал за училищен театър на испански език, организиран ежегодно от учебен отдел и Посолството на Испания. Традиционно участвахаха български училища, в които е застъпено преподаване на испански език като първи или втори чужд език. Започнал като едно любителско мероприятие, през годините фестивалът се превърна в своеобразен престижен форум на испанистите и стимул за ученици и учители.
30 СОУ „Братя Миладинови“ спечели първо място в своята категория - за най-добра цялостна постановка, актьорска игра и режисура с комедийната бурлеска „Ханс“. Специалната купа и сувенири за всеки един от участниците бяха връчени от Посланика на Испания.

 
 
 
 

На 8 март в двора на 112 ОУ „Стоян Заимов“ за първи път в Р. България се проведе арт  експозиция "Разруши мълчанието - кампания за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилие основано на полов признак" на открито с над 300 ръчно изработени тениски от родители и ученици .

Беше проведена кръгла маса по темата: превенция и защита срещу насилието в училище, в семейството и в обществото, в която сред специалните гости, които подкрепиха и участваха в кампанията бяха: омбудсманът на Р.България - г-жа Мая Манолова, народният представител - г-жа Десислава Атанасова, началникът на РИО– София-град –г-жа Ваня Кастрева, представители на Министерство на вътрешните работи, Столична дирекция на вътрешните работи, Пето РПУ, държавна агенция за закрила на детето Район „Оборище“, учители, представители на гражданското общество и медиите. 

С тази своя инициатива 112 ОУ „Стоян Заимов“, град София, цели да повиши чувствителността и сведе до нула толерантността към насилие, както сред възпитаниците си, така и сред техните родители с проекция в цялото общество.

 
 

В рамките на международния проект „ЕвроВизия. Музеите представят Европа“ (ЕМЕЕ) на Националния исторически музей, в който асоцииран партньор е и РИО – София-град, на 10 март 2016 г. във фоайето на V етаж на РИО – София-град се откри  изложбата „Крехка толерантност“.    
Това е мобилен вариант на стационарна изложба със същото заглавие, която пресъздава спасяването на евреите в Европа по време на Холокоста, в светлината на общоевропейската история от периода на Втората световна война.
На откриването присъстваха представители на Националния исторически музей, Националния политехнически музей, Държавния архив, учители и ученици от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и 134 СОУ „Димчо Дебелянов“, както и граждани.
Изложбата може да бъде посетена до 18 март 2016 г.

 
 

На 9 март - Патронният празник на 132 СОУ "Ваня Войнова", официално бе открита постоянната музейна експозиция "Училището през годините". Директорът на училището г-жа Детелина Царвулкова, поздрави официалните гости - бивши и настоящи учители, родители и ученици. Прочувствено слово произнесе и г-жа Аврамова - бивш директор на училището.

 
 

143 ОУ „Георги Бенковски“ отбеляза с голямо тържество празника Сирни заговезни.
На 7 март в двора на училището учениците представиха българските фолклорни обичаи, свързани с този ден – танц на кукери, хамкане, прескачане на огъня и др. Много настроение създадоха народните песни и танци, както и хумористичните сценки, изпълнени от група първокласници, вокалната група и танцовия състав.
Във фоайето на училището беше направена изложба на рисунки и кукерски маски, създадени от учениците за конкурса, организиран от район „Подуяне“ на Столична община, под надслов „Да съхраним българското“.
По време на тържеството се проведе демонстрация на 3D принтера, който изработи кукерска маска пред погледите на участниците и гостите.

 
 

 
 

Първи места на Национален дебатьорски форум
От 03.03-06.03 в гр. Бургас се състоя Национален дебатьорски форум. На състезанията, които се провеждат по два формата: „Уърл скулс“ и „ Британски парламентарен стил“ /БП/ отлично се представиха учениците от клуб „Дебати“ при Първа АЕГ с две първи места / БП формат на английски и български език / и второ място- отборно класиране.
Ръководството на гимназията поздравява: Иоан Петров, 8 д., / Първо място, БП/ и Николай Ангелов, 11б. / Първо място, БП на англ. език/, както и целият отбор на клуб „ Дебати“ с ръководител г-жа Е.Чернева и треньор Катерина Попова, и им пожелава много успехи и ползотворна работа.
И дебатьорите от СГСАГ „Христо Ботев“ в Националния дебатьорски форум, Бургас-2016 с треньор Людмила Карамитева се представиха отлично - Първо място за най-добър говорител в World Schools формат - Мартин Луканов - XI a клас и второ отборно място в World Schools формат  за отбора с участието на Стефан Маринов - X a клас.
Клубът по дебати на 22. СОУ „Георги С. Раковски“ се включи с 11 ученици в състезателната част на форума - както във формата за ученици World Schools, така и в този за студенти – Британски парламентарен.
От представителите на 22. СОУ Диляна Николова завоюва първо отборно и трето индивидуално място, Даяна Павлова взе награда за трето отборно място във формата за ученици World Schools; Цветелина Бодурова - 10 индивидуално място в Британски парламентарен дебат.

Националният дебатьорски форум се превърна в една от най-хубавите традиции. Форумът предоставя възможност на ученици (World Schools формат), студенти (Британски парламентарен) и треньори на клубове да усъвършенстват уменията си.
Форумът се организира от Асоциация дебати - София и се осъществява с подкрепата на фондация Америка за България като част от проекта "Bulgarian Debate Network" и програма "Европа на гражданите" на Европейската комисия като част от проекта "Debating Threats to Democracy and Human Rights".

 
 

На 25.02.2016 г. 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ чества своя патронен празник, посветен на 238 години от рождението на ген. Хосе де Сан Мартин. На 3-ти март отбелязахме и 138 години от освобождението на България. Точно 100 години е историческото време, разделящо тези две събития. На празничната сцена те бяха съединени от талантливите ученици на училището, танцуващи латиноамерикански и български народни танци, пеещи песни на испански език и рецитиращи  стихове от славната българска история.
Гости на тържеството бяха Н.Пр. Гийермо Асрак, посланик на Аржентина и съпругата му, г-н Сесар Аха Мариньо, съветник по образователните въпроси в посолството на Испания, г-жа Марица Барето, съветник по културните и образователни въпроси в посолството на Венецуела, г-жа Елена Здравкова, зам. ммет на район Люлин, г-жа Ивета Германова, ст. експерт по ОСО в РИО София-град , директори на детски градини, родители.
Училището получи поздравителни адреси от г-жа Меглена Кунева- зам. министър-председател и министър на образованието и науката, г-жа Ваня Кастрева-началник на РИО София-град, г-жа Янка Такева, председател на СБУ, г-н Милко Младенов-кмет на р-н Люлин, директори на училища.

 
 
 
 

От 4 до 6 март 2016г. в гр. Велико Търново се проведе Национално  състезание по информатика.
На състезанието присъстваха 200 ученици от цялата страна. Отборът на град София беше съставен от 48 ученици от 13 училища, ръководени от СМГ - Антон Воленов Денев и Васил Кирилов Тинчев – учители по информатика и информационни технологии, и един от НПМГ – Иванка Генова – директор на училището.
Учениците от град София от всички възрастови групи се представиха достойно, като получиха 21 отлични оценки, разпределени, както следва:
Група А (11 и 12 клас) – 4 отлични оценки от тях 2 пълен отличен. Христо Венев от СМГ постигна най-висок резултат и се класира на първо място с 260 точки от 300 възможни;
Група В (9 и 10 клас) – 4 отлични оценки;
Група С (8 клас) – 7 отлични оценки от тях 1 пълен отличен. Александър Радославов от СМГ зае трето място с 270 точки от 300 възможни;
Група D (6 и 7 клас) – 2 отлични оценки;
Група Е (4 и 5 клас) – 4 отлични оценки от тях 2 пълен отличен.

Поздравявам всички ръководители и ученици за отличното представяне!

 
 
 
 

На 29.02.2016 г. в сградата на 3 СОУ „Марин Дринов“ е организирана изложба с рисунки на ученици от училището и деца от подготвителните групи на пет детски градини от район „Илинден“ – 21 ОДЗ „Зора“, 179 ОДЗ „Синчец“, 53 ЦДГ „ Света Троица“, 51 ОДЗ „Щурче“ и 52 ОДЗ „Илинденче“. Темата „Пролет иде, хей, дечица!“ не затрудни малките художници и някои от тях представиха повече от една рисунка.
Родителите с въодушевление разгледаха творбите на децата. Въпреки трудния избор, журито класира победители от всяка детска градина и ги награди с медали и подаръци. На всички участници са раздадени грамоти и поощрителни награди. Гости на изложбата са Н. Пр. Лйерка Алайбег – посланик на Република Хърватия, г-жа Тихана Балия – културно аташе на Посолството на Република Хърватия и директори на районните, учители и родители

 
 

„Център за създаване на лидер“ – проект на 19. СОУ „Елин Пелин“, спечели първо място на конкурс „ИТ проект на годината – 2015“ на Computerworld, ICT Media.
Проектът е реализиран със съдействието на Фондация „Америка за България, Теленор и Столична община.
Създадената високотехнологична среда за обучение в училище продължава да се обновява и развива.

 
 

Честита Баба Марта !

Баба Марта здраве носи
пълна кошница с цветя
и на всеки на ръката,
 връзва някаква мечта-
да я гледа, да я мисли
и да чака пролетта-
да се сбъдне и да цъфне
и да бликне радостта
!

 
 

Децата от ОДЗ № 79 „Слънчице“ приятно изненадаха екипа на РИО – София-град. Изнесоха кратка музикална програма и с ръчно изработени мартеници за здраве и късмет и създадоха пролетно настроение.

 
 

На 24 февруари 2016 г., учениците от І-ви „а“ клас  на 16.ОУ „Райко Жинзифов“, техните преподаватели г-жа Маргарита Дашева, г-жа Ленчева и директорът г-жа Елисавета Иванова  тържествено откриха изложба в РИО – София-град, посветена на традиционния български обичай Баба Марта.
Изложбата включва голямо разнообразие от мартеници, картини и сувенири, изработени съвместно от учениците, учителите и ръководството на училището.
В старите времена мартеницата е възприемана като ритуален знак – амулет, предпазващ от злите духове, а днес тя се приема като наследствена реликва от предците ни  и е първият знак за настъпващата пролет.
Благодарим за прекрасните пожелания  и празничното настроение!

 
 

На 16 и 17 февруари 2016 г. в централата на СБУ се проведе семинарно обучение  за директори и учители по инициатива на Синдиката на българските учители, РИО – София-град и Св.Синод на БПЦ на тема „Изграждането, осъзнаването и запазването на християнските ценности сред децата и учениците”.
Г-жа Такева откри семинара и изтъкна значимия принос, който християнската вяра, религиозна култура и християнските ценности могат да дадат на децата ни. 
Гостите на семинара акцентираха върху необходимостта от единство и сътрудничество във високото призвание на учителите да изграждат достойни личности сред учениците.
Официалното откриване  и в двата дни на семинара стана с участието на хор „Рая” от 20 ОУ „Т. Минков”, с художествен ръководител старши учител г-жа Надежда Димитрова. Те поздравиха присъстващите с 3 източно православни песнопения, които предизвикаха много аплодисменти и умиления сред участниците.

 
 

На 16 февруари 2016 г., за четвърта поредна година, учениците от 11. ОУ „Св. Пимен Зографски“ дариха 1600 лв. под формата на лекарства и памперси на Дом за медико-социални грижи „Св. Иван Рилски“, гр. София.

Средствата са събрани от благотворителна коледна кулинарна изложба.

Нека всички ученици, по техния пример, да извършват добри дела!

 
 
 

101 СОУ „Бачо Киро“ представи в РИО София-град изложба на макети на къщи, изработени от ученици от 6 клас с преподавател С. Гребенакова

 
 
 

На 28.01.2016 г. в столичното 28. СОУ „Алеко Константинов“ се откри оригиналната и нестандартна „Мека стая за спортни занимания“, в която всички уреди и пособия са меки, надуваеми и безопасни за учениците.

Гости на събитието бяха представители на Столична община, районна администрация, директори и учители от партньорски организации и училища, родители и бивши възпитаници на училището.

Целта e „Меката стая“ да се използва, в часовете по физическо възпитание и спорт, свободните часове на учениците, заниманията по интереси на ПИГ и от подготвителния клас.

Урокът по физическо възпитание и спорт бе проведен от учителката Рени Делчева с ученици от втори клас. Радостта и удоволствието от играта с уредите и пособията развива мисълта, въображението, вниманието, паметта, волята и допринася за бързото усвояване и усъвършенстване на разнообразни и нестандартни по характер двигателни дейности. Така учениците ще се освобождават от стреса, като се организират състезания в приятна среда.

Считаме, че това новаторство е един от начините за намаляване агресията в училище, а междуличностните отношения да се превръщат в спортни съревнования и игри.

Събитието е едно от планираните мероприятия през 2016 г. за отбелязване на 100-годишния юбилей на 28.СОУ „Алеко Константинов“.

Средствата за оборудване са предоставени от Сдружение училищно настоятелство към 28.СОУ „Алеко Константинов“.

 
 
Филм за правата на човека, заснет с участието на ученици от 40 СОУ „Луи Пастьор”, бе представен  в актовата зала на училището. Филмът е реализиран по проект „Моят глас”, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“ Интервюирани са участници по темите: право на свобода на изразяване, език на омразата, право на труд, право на лична неприкосновеност, права на бежанците, права на хората, пострадали от насилие, права на хората с увреждания.
 
 
На 9-ти и 10-ти януари 2016 г. се проведе СофтУниада - конкурс с международно участие по състезателно програмиране и разработка на софтуерни проекти. 

Звездин Бесарабов, ученик в 9 клас на НПМГ, спечелил ПЪРВО място в направлението  за уеб и софтуерни проекти, младша възраст (до 16г.), с проекта "Steam Summer Sales - многоплатформена игра за компютри, телефони и таблети". 
 
 
 

На 11.01.2016 г. в театър „София” за осми пореден път Арт Център „Кърнолски” реализира инициативата „Различни, но заедно”. Тя е част от тържествената церемония за връчване на годишните награди „Сърцето на София”.

Събитието се проведе под патронажа на Столична община. Инициативата се осъществи с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Столична община – дирекция „Образование“, Синдиката на българските учители, Регионалния инспекторат по образование – София-град и Столична организация на БМЧК.

Официални гости на събитието бяха: г-жа Милена Дамянова, народен представител и Председател на Комисията по образованието в Народното събрание, г-жа Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-жа Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, г-жа Евгения Вълкова, началник на РИО, София-град, г-жа Мария Минчева, директор на Дирекция “Образование”, експерти от МОН и РИО, представители на културата, спорта, БНТ, банковото дело.

Събитието се проведе пред над 350 зрители в Театър „София“, а сред участниците в концерта бяха Ваня Костова, Боян Михайлов, Софийски камерен хор "Васил Арнаудов", вокална студия „Дъга“, балетна школа „Маша Илиева“,  детски танцов ансамбъл "Искрица" при Народно читалище "Витоша" в София и много други.

 
 

Учениците от Професионална гимназия по железопътен транспорт „Никола Корчев”:
Вихра Захариева Апостолова от 9 клас, и Богомил Станчов Станчев от 10 клас, участваха със свои творби в благотворителна кампания „Магията на Коледа”, организирана от Националния военноисторически музей.

Всички коледни картички на учениците бяха изкупени на Коледния базар, проведен на 19.12.2015 г. Събраните средства са в помощ на децата на загиналите военнослужещи, към Фондация  „Деца на Българската армия”.

ПГЖПТ „Никола Корчев” получи благодарствено писмо от Националния военноисторически музей за участието на учениците в инициативата.

 
 
 
 

Коледна прегръдка в очакване на Коледното чудо

На 23.12.2015г. се проведе коледната инициатива на 2. СОУ, на която всички си пожелаха от 2016г. да няма болни деца по света.

Г-жа Елеонора Лилова, директор на 2. СОУ направи специално обръщение към всички събрали се хора с добри сърца и светли мисли. Тя призова всички присъстващи ученици, родители и учители да обгърнат училището и да сформират здрава верига, като в този момент всички да затворят очи и да си пожелаят много силно, в предстоящата 2016г. да няма болни деца у нас, в България и по света. Коледна молитва прочете г-н Станислав Пандин, педагогически съветник на 2. СОУ. Събитието подкрепиха и деца от ОДЗ №37  заедно с г-жа Гергана Петрова, директор на детската градина, както и представители на администрацията на район „Витоша“.

 
 

Екипът на РИО – София-град благодари на децата на ОДЗ №90 "Веса Паспалева", които с прекрасните си песни и танци донесоха коледно настроение.

 
 

В навечерието на коледните и новогодишните празници сурвакарите от 43 Основно училище "Христо Смирненски" поздравиха експертите от Регионалния инспекторат по образование с традиционни сурвакарски наричания.

Благодарим им за празничното настроение!

 
 

На 21 декември 2015 г. в Националния исторически музей, в рамките на Лабораториите „ЕвроВизия“ – практическата част от международен проект „ЕвроВизия. Музеите представят Европа“ /ЕМЕЕ/, реализиран в партньорство с РИО – София-град,  се проведе Лаборатория „Празниците на различните народи – Нова година“, насочена към деца и ученици от различни етнически групи, с основна цел културна и образователна интеграция.

В празничния спектакъл се включиха 500 деца и ученици от 30 училища, три детски градини  и Националния дворец на децата. Инициативата бе подкрепена и от Българския червен кръст и Сдружение „Азбукари“.

 
 

В навечерието на коледните и новогодишните празници коледарите от 191 ОУ "Отец Паисий" внесоха коледния дух в Регионалния инспекторат по образование.

Благодарим им за празничното настроение!

 
 

Изложбата "Текст и визия" и "Ателие изящни изкуства" бе открита в РИО - София-град. Представени са творби на ученици от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас от ПГО "Княгиня Мария Луиза". Тази селекция от творби представлява комбинация от изразни средства, компилация от живопис и колажна техника. Учениците умело интерпретират текстове превръщайки ги в художествени колажи.

 
 

От 07.12.2015г. до 16.12.2015г. в РИО – София град беше представена изложбата на клуб „Приложно изкуство“ при 59 ОУ „Васил Левски“, на която учениците показаха изработените от тях сурвачки, рисунки, коледни декорации, стъклописи и поздравиха всички експерти и служители в инспектората с пожелание за весели коледни и новогодишни празници и успешна 2016 година!

 
 
 

На 10.12.2015 година в 125. СОУ „Проф. Боян Пенев“ се проведе открита педагогическа практика в V-ти клас на тема „Златният век”. Организатор на открития урок беше госпожа Палма Никлева. Присъстваха учители по история от столични училища и г-жа Григорова – експерт по история в РИО - София-град. Висока оценка за труда на педагозите и на ръководството на училището беше участието на госпожа Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката. Тя сподели с учениците и учителите впечатленията си и подари на училището книги във връзка с Националната седмица на четенето.

Гостите разгледаха с голям интерес музейната сбирка на 125. СОУ „Спомени от училище”, кабинета по история, който е единственият  в страната със стенописи, които са дело на самите ученици под ръководството на г-жа Никлева, както и автентичния етнографски кът във фоайето на училището.

 
 

На 15 декември 2015 г., в навечерието на Рождество Христово, за втори път 25. ОУ „Д-р Петър Берон“ празнува своя Бъдник. Всеки клас представи красиво коледно блюдо и изделия, изработени от сръчните ръце на децата. Коледарите благословиха гостите, учениците, учителите и родителите. С приветствието на директора на училището – г-жа Надка Христова, бе даден старт на коледните мероприятия – спортен турнир, изложба и благотворителен базар.

Официални гости на Бъдника бяха г-жа Катя Никова – държавен експерт в МОН, г-н Христо Апостолов – кмет на район „Красно село“ и г-н Калин Николов – заместник-кмет на район „Красно село“. 

 
 

Ученици от Френската гимназия в Европарламента

На 27.11.2015 г. отбор от ученици на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ достойно участва в младежката сесия на Европейския парламент по програмата „Евроскола” в град Страсбург, Франция.

24-ма ученици в състав: Калин Цвятков от 10 А, Дара Томова и Дарина Сарафова от 10 Г, Йоани Ямазаки, Руси Русев и Михаил Йончев от 11 Б , Антон Марчев от 11 В, Цветелина Костова от 11 Д, Александра Андонова и Мартин Иванов от 11 Е, Рoсина Манчева и Мира Чорбаджиева от 12 А, Александър  Хурмузов, Ивайло Широкански и Константин-Кирил Станчин от 12 Б, Калина Вълчева от 12 Б, Даниела Милорадева от 12 Г, Калина Нацева и  Славея Ковачева – 12 Д, Елина Милушева, Мина Костова и Тина Каменова от 12 Е,  Георги  Буров и Паолина Стоянчева от 12 Ж, бяха дейни представители на България и гимназията си. Показаха знания за съвременна Европа – нейното настояще и история. Демонстрираха критическо мислене, умения за справяне в конкретна ситуация и компетентности по отношение на европейските граждански ценности и тяхното приложение при изработката на концепции за бъдещето на Европейския съюз.

Учениците поздравиха останалите участници на френски език, което впечатли аудиторията от англоговорящи участници. Работиха в парламентарни комисии и участваха в мултиезикова викторина.
Участниците в „Евроскола” благодарят на ръководството на училището за подкрепата и положените усилия за реализиране на участието на отбора. Признателности и за ръководителите на групата, които подкрепяха, напътстваха и бяха неотлъчно до своите ученици: Розелина Найденова, Александър Стамболийски и Теодора Тодорова.

 
 
 

ПЪРВА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

В Първата национална седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката, взеха участие повече от сто и двайсет детски градини и училища от град София. От 7 до 12 декември 2015 г. няколко хиляди деца, ученици, родители и публични личности бяха обединени от дейности, подчинени на темите „Любими приказни герои гостуват на най-малките“ – понеделник, „Най-добър… (четец, разказвач, по правопис)“ – вторник, „Езикът, който ни събира и разделя“ – сряда, „Маратон на четенето“ – четвъртък, „Ден на книгата“ – петък. Близо 4000 любители на четенето (повечето от София) можаха да дадат своето обяснение защо четат в анкетата „Чета, защото…“, проведена на сайта на МОН. Най-активните столични библиотеки получиха от Министерството заслужен дар – художествена литература на стойност над 20000 лв. За сполуката на първата и надяваме се – съвсем не последна – Седмица на четенето спомогна чудесното партньорство на Националния дворец на децата, Столична библиотека, вестник „Аз-Буки“, както и убеждението на екипа на РИО – София-град – координатор на дейностите на територията на София и участник в някои от тях – във важната роля на четенето за изграждане на активни творчески личности с ясна позиция за себе си и за света, който обитават.

 
 
 

Учениците от 29. СОУ „Кузман Шапкарев“ бяха едни от най-ентусиазираните участници в Маратон на четенето, проведен в рамките на Първата национална седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката. За умението им да търсят и да общуват с книгата те получиха специални награди и грамота от заместник-министъра на образованието и науката, госпожа Ваня Кастрева.

 
 

На 3 декември 2015 г. В Националната търговско-банкова гимназия беше проведен  Ден на банкера, начало на Седмицата на банкера, която ще протече от 3 до 9 декември 2015 г. в училището.
Гости на  празника бяха  представители на банки – партньори на гимнаията:
БНБ и Ти Би Ай банк, където учениците от гимназията провеждат стаж; Пощенска банка, Уникредит Булбанк и Сосиете Женерал Експрес Банк, ментори на училищни учебни банки и бъдещи партньори от Обединена българска банка, както и Проф д-р Огнян Симеонов – заместник Ректор на УНСС и председател на Асоциацията на икономическите училища в България; Проф. Д-р Даниела Фесччиян – научен секретар на на катедра Счетоводство и анализ в УНСС и заместник-председател на Асоциацията на икономическите училища в България; Г-жа Емилия Вълчовска – началник отдел Професионално образование в МОН; Експерти от РИО София-град; Представители на медиите.
Нционалната търговско-банкова гимназия е водеща в обучението по Банково дело в рамките на средното образование. От началото на банковото обучение през 1993-1994 учебна година, специалност „Банково дело” са завършили повече от 2000 ученици и в рамките на световната мрежа на учебните предприятия PEN INTERNATIONAL са създадени повече от 100 учебни банки.
От 2000 година до 2015 година ученици от гимназията са участвали в международни състезания на световната мрежа и са спечелили множество отличия в Германия, Франция, Словакия, Финландия, Испания, Швейцария и САЩ.
Своята дейност и впечатляващите си  знания си по банково дело демонстрираха ученици от XII клас от учебните банки „Фючър Инвестмънт Банк” АД, „Дженерал Инвест Банк” АД, „Империал Банк” АД, носители на много национални и международни отличия.
Беше представена презентация за 22 годишната история на обучението по банково дело в гимназията, както и  изложба от акции и облигации на български банки от края на XIX и началото на XX век от ученика Димитър Димитров от 10 ж клас.

 
 

На 26.11.2015г. в НФСГ се проведоха избори на нов Управителен съвет на Софийски ученически съвет. В изборния процес се включиха над 90 ученици от 43 различни училища.

Основна цел и мисия на СУС е да обедини столичните училища и техните активни, млади лидери в единна мрежа, където обмяната на опит и развитието са основни приоритети. Учениците, заемащи ръководните позиции в СУС носят голямата отговорност за това да осигуряват ефективен работен процес, да вдъхновяват тези около себе си, да оценяват добрите идеи и да работят за реализирането им.

Учениците направиха своя избор:

Мария Димитрова от НТБГ – председател на СУС
Никол Божикова от 22. СОУ „Г. С. Раковски” – заместник-председател на СУС
Илияна Георгиева от НУКЛИИЕК – секретар на СУС
Деница Теохарова от НПМГ „Акад. Л. Чакалов” – председател на комисия „Връзки с обществеността”
Яна Стоянова от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” – председател на комисия „Инициативи и информационни кампании”
Александра Чолакова от НФСГ – председател на комисия „Права на учениците”.

Пожелаваме им ползотворен мандат!

 
 

На 23 ноември 2015 г. в 21 СОУ  стартира кампанията за безопасност на движението "Знанието с предимство" на Team Polomski, с представител пилотът на АСК Боила Авто Мотор Спорт Петър Поломски, бивш възпитаник на училището и настоящ  активист в посоката на гражданското образование в училищата и Владимир Тодоров, представител на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

В часа на  класа учениците от 6, 8 и 9 клас участваха в интерактивна лекция на тема „Безопасност на движението”, в която имаха възможност да заявят знания в областта на безопасността по пътищата и да споделят своите лични правила като внимателни пешеходци. За най-активните имаше награди. 

За да заяви по атрактивен и убедителен начин своята гражданска позиция по въпроса за безопасността на движението, г-н Поломски направи демонстрация в двора на училището с личния си състезателен автомобил, като осигури всички необходими мерки за безопасност, включващи ограничителни ленти, конуси и екип от наблюдатели. За още по-голяма сигурност всички малки ученици следяха събитието от класните си стаи, а живата публика следваше неотклонно инструкциите за безопасност.

 Посланието на няколкоминутната демонстрация беше много шумно и много ясно – професионалните шофьори никога не предпредприемат рискове и извършват атрактивни и героични маневри единствено в безопасна и контролирана среда

 
 

На IV Национален конкурс "Пиленце пее" 21-22.11.2015г , ученичката от Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии   Георгия Енчева Райкова получи златен медал в раздел  народно пеене.

 

 
 

На 13-ти и 14-ти ноември се състоя Шесто Национално Изложение Изобретания * Трансфер * Иновации  ИТИ, 2015, организаирано от Съюза на Изобретателите в България.
Учениците  Александър Николов и Стефан Николов от 8-ми „в“ клас  на Професионална гимназия по електротехника и автоматика – София,  спечелиха златен медал за проекта:
„Апел за човечност – Глобални проблеми и хуманитаризъм“. Те впечатлиха   журито с прекрасната идея и изработка на проекта си.

Александър и Стефан са най-младите участници спечелили медал в историята на изложението.

 
 

На провелото се от  24.10.2015 г. до 06.11.2015 г. Световно индивидуално първенство по
класически шахмат за младежи в Гърция,ученичката от 8в. клас на Първа английска езикова гимназия  Габриела Антова се класира в почетната  десетка. Тя се състезава със 125 участнички от 91 държави, като постигна отличният резултат от 8 точки от общо изиграни  11 партии по класически шахмат.

С този успех Габриела Антова доказва, че  е сред най-добрите момичета в световния шахмат. 

 
 

Във Варна се проведе за трети път Национално състезание Varna Spaghetti Engineering.

За изграждането на най-високата и устойчива на динамични натоварвания строителна конструкция се състезаваха ученици от шест професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия от градовете София, Варна, Бургас, Шумен, Кърджали и Пазарджик, разпределени в 11 отбора.

На трето място се класира отбор“Кольо Фичето -1” от СГСАГ "Христо Ботев"  с ръководител инж. Виолетка Цолова. Специалната награда на КСБ ОП Варна получиха отбор “Кольо Фичето -2” на СГСАГ "Христо Ботев".

 
 

На 16.11.2015 г. се състоя транснационална среща по международен проект "Професии на XX-XXI век - преодоляване на пропастта" с домакин 2 СОУ "Акад. Емилиян Станев". В дейностите по проекта си партнират училища от България, Италия, Испания, Турция, Гърция, Полша и Унгария. Той е насочен към младите хора в гимназиален етап и включва запознаването им с възможностите за професионален избор и реализация.
Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева и кметът на район "Витоша" г-н Теодор Петков поздравиха участниците в срещата.

 
 
 

На 16.11. 2015 г. бе даден старт на Програмата „Учебна бизнес практика“, една инициатива на 19. СОУ „Елин Пелин” и Джуниър Ачийвмънт България.

Програмата е създадена, за да даде възможност на ученици от 19. СОУ „Елин Пелин“ да попаднат в реалния бизнес и да свържат наученото в училище с практиката, както и да предостави на бизнеса бъдещи кадри, мотивирани и запознати с корпоративна култура и бизнес практики в организационно, процедурно и технологично отношение.

Партньори на 19. СОУ „Елин Пелин“ по програмата са: Telenor, Manpower, HP, Lidl, Greco JLT, Зона Фарма, Publicis Sofia, S2 Bulgaria, Фондация „Америка за България“ и Джуниър Ачийвмънт България.

Гост на събитието бяха г-жа Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в 43. Народно събрание, г-жа Милена Тодорова, старши експерт в РИО - София-град, г-н Пламен Църноречки и г-н Асен Александров.

 
 

В 18. СОУ „Уилям Гладстон“ се проведе първото Общо събрание на Софийски ученически съвет за учебната 2015/2016 година. На събитието присъстваха 100 ученици от над 50 столични училища. Софийският ученически съвет представи своята дейност и работата на всяка една комисия пред новите членове на организацията, обсъдиха се проблемите и очакванията в организацията, гласуваха се промените в Устава. Предстои избор на Контролна комисия (председател, заместник-председател и секретар) и председатели на комисии „Връзки с обществеността“, „Права на учениците“ и „Инициативи и информационни кампании“.

 
 

В Петнадесетия национален детски фолклорен фестивал с международно участие „Слънце иде – Дрен 2015 г.“ бяха отличени ученици от 144 СОУ „Народни будители“. Голямата награда на Областния управител на Перник бе връчена на отлично представилите се фолклорни формации от училището.

 
 

В Деветия национален фолклорен конкурс за тамбура на името на Руско Стефанов младият инструменталист – тамбурист Данко Пиларски от 144 СОУ „Народни будители“ под ръководството на своя преподавател Константин Фиданчев получи Първа награда.

 
 
 

В навечерието на Деня на народните будители Столичната община връчи новоучредената награда на кмета на София "Будител на годината - София 2015" на Величка Николова - директор на 144 СОУ "Народни будители.

 
 

В столичното 138. СОУ „Проф. Васил Златарски“ се проведе тържествена церемония по откриването на Класна стая „Конфуций“. Класна стая „Конфуций“ е подзвено на Институт Конфуций-София, който подпомага развиването на различни културно-образователни дейности.
В новата класна стая на китайските паралелки има учебна част; добре заредена библиотека с китайски учебници, книги, помагала и медийни продукти, кът за занимания по калиграфия; зона за отдих. Изграждането й се осъществи със съдействието на Институт Конфуций-София. За изключителните резултати главни „виновници“ са директорката на 138. СОУ г-жа Магдалена Кръстева, дългогодишният преподавател по китайски език г-жа Яна Шишкова, екипът на White Design Studio, цялото училищно ръководство, родителите и учениците на китайските паралелки. Добрата координация и огромното желание децата да получат едно превъзходно учебно пространство, в което да творят и печелят световни награди, се увенча с триумфално откриване от зам. министъра на образованието г-жа Ваня Кастрева.
На откриването присъстваха съветникът по образованието към Посолството на КНР г-н Юен Дзиган, директорите на Институт Конфуций-София г-жа Аксиния Колева и проф. Гъ Джъцян, проф. Федотов, проф.Веселинов и проф.д-р Ангел Петров от СУ, представители на РИО – гр.София.
Пожелаваме на новата Класна стая Конфуций още по-големи успехи!

 
 

На 31.10.2015 г. се проведе Петата парламентарна сесия на БМВП под надслов „Управлението на водите е и наша отговорност“. На сесията участваха участници от 13 града в страната, сред които и ученици от Екоклуб „Заедно за водата“ при 39 СОУ „Петър Динеков“.
Министърът на околната среда и водите, г-жа Ивелина Василева прие декларацията на БМВП и закри Петата парламентарна сесия.

 
 

Традиционно, през тази есен, ученици от Професионална гимназия по селско стопанство  „БУЗЕМА” работиха в Училищната гора край Драгалевския манастир.

С желание те разчистиха и окопаха местата около дръвчетата.

Съчетаха полезното с приятното - работата и когнитивните практически знания и компетенции, нужни за живота и бъдещата им професия.

По този начин постигаме интерактивно въздействие.

 
 

На 4.11.2015 г. група ученици от ЧСОУ „Свети Георги“ посетиха „Училищната гора“ в землището на Драгалевския манастир, за да проследят как се развиват посадените дръвчета в течение на етапите на инициативата „Посади дръвче, засади гора“.

Това са същите деца, които преди години засадиха нежните фиданки на голия, опустошен от природно бедствие склон. Въоръжени с мобилните си телефони с много любов, децата си проправиха път през възраждащата се гора, за да заснемат всяко дръвче, всяко клонче, всяко листенце и да покажат на всички тяхното съвършенство, красота и смисъл.

Вдъхновена от посещението, ученичката Христина Загорити от 9 а клас, написа есе за гората.

 
 

На 30.10.2015г., в навечерието на Деня на будителите, тържествено бе отбелязана 80-годишнината на 67 ОУ „Васил Друмев“. На юбилейния концерт присъстваха: г-жа Катя Никова – държавен експерт в МОН, г-жа Светла Димитрова – началник на отдел в РИО-София-град, г-жа Ваня Станчева – старши експерт в РИО-София-град, г-жа Т. Димитрова – зам. кмет на район Възраждане.
Училището получи поздравителни адреси от г-жа Ваня Кастрева – зам. министър на МОН, г-жа Евгения Вълкова – началник на РИО-София-град, г-жа Янка Такева – председател на СБУ и др. организации и институции.
Тържеството уважиха бивши и настоящи учители, ученици, родители и приятели на училището. В празничния спектакъл бившите възпитаници на 67 ОУ се  включиха заедно с настоящите ученици и заредиха гостите с празнично настроение.

 
 

В навечерието на 1 ноември - Денят на народните будители  СГСАГ "Христо Ботев" откри Галерия "Български откриватели", посветена на именити български учени, направили открития, които променят света. Днес ние ги използваме всеки ден, но може би не знаем, че са български. Гости на конференцията бяха акад. Ячко Иванов, председател на НТС по строителство и зам. председател на Фондация "Еврика", доц. Таня Иванова от БАН, създател на първата в света космическа оранжерия, арх. Михаела Шумналиева, внучка на проф. д-р Иван Митев.

СГСАГ „Хр. Ботев“ поканва всички, които желаят да посетят изложбата, изложена в сградата на гимназията.

 
 
 
 
 
 
 
 

9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”, 138 СОУ „Проф. Васил Златарски” и ЧСОУ „Рьорих”  от  София-град  са победители в регионалния кръг по програма „Евроскола“

На 10.10.2015 г. се проведе регионалното състезание по програмата „Евроскола“. То бе спечелено от три ученически отбора от столицата ни:

9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“
в състав: Калин Цвятков – 10 а;  Михаил Йончев – 11б; Руси Русев – 11б; Йоани Ямазаки – 11б; Славея Ковачева – 12 д; Стефани Богoмилова-12 ж и техните преподаватели Александър Стамболийски и Теодора Тодорова.

138 СОУ „Проф. Васил Златарски“
в състав: Сия Попова - 12 б, Йоана Кръстева- 11в, Емил Пангелов - 11в, Иван Чучолайн - 11в, Мария Стоянова- 11а, Сияна Иванова - 11б, Преслава Димова - 11а и техните преподаватели Ася Богоева и Ангел Митов

ЧСОУ „Рьорих“ в състав: Дженифър Дейви Цветанова - 10 кл.,  Амалия-Жозефин Георгиева - 10 кл., Самуил Михайлов - 10 кл. , Изабела Станимирова - 10 кл., Бела Каменова - 11 кл. и  техният  преподавател Дарина Георгиева.

В състезанието участваха общо 9 отбора от София-град и Софийска област. Участниците интерпретираха самостоятелно теми като бежанската криза, годината на развитие в ЕС, търговското споразумение между ЕС и САЩ. Показаха  знания и компетенции за боравене с информация по теми свързани с институциите, кариерно развитие, бюджет и права на човека в ЕС.
Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент  ще вземат участие в няколко различни формата на програма „Евроскола“ в Страсбург в края на 2015 и началото на 2016 година.

Програмата „Евроскола “ е сериозен форум, който има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент като институция на Европейския съюз, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват определено време в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".

Поздравления за победителите и успех на отборите и на техните преподаватели!

 
 
 

Даровитите певци и инструменталисти от 144 СОУ „Народни будители“ получиха поредно признание на престижния музикален детско-юношески конкурс в град Москва, Русия, под надслов „Ние сме за мир“.

Специална награда в категория „Академични хорове“: хор „Будители“, песен „Хубава си моя горо“, диригигент Людмила Варадинова, вокален педагог Галя Ташева, съпровод на пиано Геновева Борисова

Диплом в категория „Оркестри, ансамбли“: училищен оркестър за народни инструменти с художествен ръководител Константин Фиданчев.

 
 

"Участие на Първа АЕГ в международния проект -МЕП

От 27.09. до 02.10.2015г. в гр. Букурещ ученици от Първа АЕГ представиха България  на регионална среща на страните  от Централна и Югоизточна Европа  по международния проект МЕП. Делегатите от Първа АЕГ се представиха отлично, разработвайки и защитавайки резолюции по  актуални теми като: „Равенството между половете“, „ Перспективи  за развитието на енергетиката в Европа“, „ Преодоляване на световната криза с бежанците“  и „Равенство на половете“ и др.  

Модулацията  на Европейския  парламент е  чудесна инициатива, в която младите хора участват с решения, предложения и  мнения  по различни казуси и теми, отнасящи се не само до Европейския съюз, но и такива на  глобално равнище.

 
 
 

Честит празник на всички учители!

Покланяме се пред всеотдайните усилия на всички педагози да водят младото поколение по пътя на светлото и доброто!

ЕВГЕНИЯ ВЪЛКОВА,
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

05.10.2015 г.

 
 

На 15 септември 2015 г. в 3 СОУ „Марин Дринов,” град София, тържествено беше открит новият кабинет по хърватски. На тържественото откриване присъстваха Н. Пр. госпожа Лйерка Айлбег, посланик на Република Хърватска, кметът на Район „Илинден“, господин Иван Божилов, заместник – кметът  госпожа Галя Минчева, началникът на отдел „Култура и образование“ госпожа Анжела Лозанова,  учители и ученици. Вече втора година ученици от 3 СОУ „Марин Дринов“ изучават хърватски език. От тази година с финансовото съдействие на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер" и Народно читалище "Епископ Йосип Щросмайер-2009" са закупени учебници и учебни помагала за обучението по хърватски език. Кабинетът, в който се обучават учениците,  е модерно оборудван и е единственият в региона.

 
 
 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

СКЪПИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

В най-цветния и изпълнен с вълнения ден на месец септември училището отново повежда нашите деца по традиционния, но винаги неочакван път на познанието.
Днес посрещаме с добре дошли малките първокласници и още по-малките възпитаници от подготвителните групи. Надяваме се всеки от тях да намери своето място, своите приятели и да открие колко привлекателна е науката!
По-големите ученици вече вървят по своя път – към познанието, към нови хоризонти, към предизвикателствата на утрешния ден! На тях пожелаваме да посрещат и преодоляват с усмивка всяко препятствие!
Особен е първият учебен ден за възрастните – учители, възпитатели, директори. Натоварени с отговорността да образоват и възпитават младите, всички те с вълнение прекрачват училищния праг както всяка година с надеждата, че усилията им ще дадат своя златен плод – добри, умни и можещи ученици! Не забравяйте, уважаеми колеги, че изграденото с любов и истина остава вечно. Нека освен знания дадем своите уроци по човечност.

НА ДОБЪР ЧАС!

ЕВГЕНИЯ ВЪЛКОВА,
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД 
 
 
 
 
 
 

РИО–София–град поздравява учителите и учениците на Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" за високите им постижения на международните олимпиади и състезания през лятото на 2015 година:

Медал за СМГ от IX Международна олимпиада по астрофизика в Семеринг, Индонезия

Златен и сребърен медал за СМГ от XXVII Международната олимпиада по информатика в Алмати, Казахстан

Два сребърни и един бронзов медали за СМГ от XIII Международната олимпиада по математическа лингвистика

Бронзов медал за СМГ от XLVI Международната олимпиада по физика в Мумбай, Индия

 Бронзов медал за СМГ на XXVI Международна олимпиада по Биология  в Орхус, Дания

Сребърни и бронзови медали ОТ IMO за СМГ НА LVI Международна олимпиада по математика 2015 в Чианг Май, Тайланд

Един златен, един сребърен и три бронзови медали за СМГ от Балканската олимпиада по информатика

Два златни, един сребърен и два бронзови медала за СМГ от XIX Mлaдeжкa Бaлкaнcкa Oлимпиaдa пo Maтeмaтикa

Бронзови медали за СМГ от Седмия междуналоден турнир на младите математици

Купата “Po Leung Kuk”  ЗА сМГ  ОТ  pmwc  –   XVIII Международно математическо състезание  В  ХОНГ КОНГ

Златен и сребърни медали ОТ CIMC за СМГ  НА XVI Международното състезание по математика 2015 г. в Чангчун, Китай

Желаем Ви още много звездни победи в знанието, науката и живота!

Евгения Вълкова,
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 
 

В периода 03.08.2015 г. - 07.08.2015 г., за десети пореден път се проведе лятна стажантска програма за български ученици в Швейцария. Стажът е съвместен проект на Швейцарската централа на учебните фирми и Националната търговско-банкова гимназия, град София. Домакини на двадесет и двама български ученици бяха учебните фирми Viva, Rotair, B2B Cosmetics и Petopia в региона на град Базел, както и OdysEEriviera в Монтрьо. Увеличаването на броя на швейцарските фирми, които приемат български ученици на стаж е показател за ефективността на съвместната ни дейност.

 
 

В изпълнение на Заповед № РД 09-979/20.07.2015 г. на министъра на образованието и науката, на 13.08.2015 г. в Заседателната зала на РИО – София-град се проведе Церемония по връчване на почетното отличие на МОН „Национална диплома“ за общ успех от дипломата за средно образование отличен /6.00/ и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта на зрелостниците от випуск 2014/2015 г., от област София-град.
Церемонията по награждаване, на която присъстваха много директори на столични училища, учители, журналисти и близки на наградените ученици, бе открита от г-жа Евгения Вълкова – началник на РИО – София-град, която приветства отличените и гостите с „Добре дошли“ и изказа своите най-искрени благопожелания към всички в залата.
„Националните дипломи“ бяха връчени на отличените зрелостници лично от  г-жа Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, с пожелания за вяра в утрешния ден, успешна реализация и много успехи.
Почетни отличия получиха:

 1. Константин Юлийев Карчев от Професионална гимназия Американски колеж, който е Лауреат на Националната олимпиада по физика и на Националната олимпиада по астрономия за учебната 2014/2015 г.
 2. Георги Валентинов Стоилов – възпитаник на 164.Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, Лауреат на Националната олимпиада по испански език за учебната 2014/2015 г.
 3. Юлия Сергеева Кехайова - 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, Лауреат на Националната олимпиада по испански език за учебната 2014/2015 г.
 4. Бойко Иванов Воденичарски – Първа английска езикова гимназия, Лауреат на Националната олимпиада по физика за учебната 2014/2015 г.
 5. Павла Станиславова Цветкова - Първа английска езикова гимназия, Второ място на Националното многоезично състезание за учебната 2013/2014 г.
 6. Румен Руменов Воденичаров – Първа английска езикова гимназия, Второ място на Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“ през месец май 2014 година.

Зрелостниците получиха предметни награди, осигурени от РИО – София-град, а специалния поздрав към тях отправи дует „Син и баща Милеви“. Ангелогласният вокалист Марк Милев, възпитаник на 140. СОУ „Иван Богоров“ трогна с изпълненията си всички присъстващи.

 
 

От 27.07.2015г. до 01.08.2015г. в гр. Чангчун – Китай се проведе международно състезание по математика, в две възрастови групи - ученици до 13,5 и до 15,5 години. В  състезанието участваха  151 отбори от 29 държави, с 627 състезатели. България бе представена от учениците на ПМГ „Акад. Н. Обрешков” - Бургас, Първа частна математическа гимназия - София , Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски” – София и МГ „Д-р П. Берон” - Варна.  Резултатите в индивидуалното, в отборното и в груповото състезание, които постигнаха софийските ученици са впечатляващи. Златен медал за Иво Петров от  СМГ, сребърни медали за  Иван Георгиев, До Виет Кьонг и Георги Димитров от СМГ и Борислав Кирилов и Михаела Гледачева от ПЧМГ, бронзови медали за Александър Желязков от ПЧМГ, Калоян Алексиев и Кирил Бангачев от СМГ. Грамоти „Мерит“ получиха Никола Стайков и Ирина Софронова от СМГ и Драгомир Ганев, Владимира Иринчева, Кристиян Василев, Богдан Симеонов и Алек Димитров от ПЧМГ. Ръководители  на отборите бяха Ирина Шаркова, Таня Стоева, Антоанета Стоянова, Илиана Цветкова, Ваня Данова, Линка Минчева и Румяна Караджова.

 
 

12 ученици от китайските паралелки в 138.СОУ „Проф. Васил Златарски” ще заминат през месец август на летен езиков лагер в Пекин. В продължение на две седмици те ще имат възможност да усъвършенстват езиковите си умения, да се докоснат до красотата на тази  далечна страна, да се запознаят с традициите и душевността на народа. Инициативата се осъществява с подкрепата и спонсорството на Институт „Конфуций” и е признание за  отличната работа и постижения на младите китаисти и техните преподаватели. Убедени сме, че те ще представят достойно България и училището. На добър час!

 
 

На 14.07.2015 г. от 17.00 ч.  3. СОУ „Марин Дринов“, училище с традиции в изучаването на изобразително изкуство от I до VIII клас и с профил „Изкуства“ – „Графичен  и пространствен дизайн“ с прием след VIII клас, откри изложба пред Народния театър „Иван Вазов“ в гр. София. 

Изложбата, под наслов „Градът“  включва картини, разположени върху тридесет и две пана и може да бъде посетена от всички любители на изкуството до началото на месец август. Ученици от  училището представят творби като църквата „Света Троица“, храм-паметника  „Александър Невски“, рисунки на деца от начална етап, плакати, графики, макети, работи от пленери, запазени марки и знаци, както и модели на дизайнерски дрехи.

 
 

Свободни места за професионални гимназии, училища и паралелки и за общински и държавни СОУ и профилирани гимназии след завършен VII клас за четвърти етап на класиране по Наредба № 11/2005 г. за учебната 2015/2016 г. - София-град

 
 
 

ТРЕТО КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТСТВАЩИТЕ СЛЕД 7. КЛАС

16 юли 2015 г.

Резултатите от трето класиране на кандидатстващите след 7. клас можете да проверите на http://7klas.mon.bg

 
 

От 28.06.2015г. до 03.07.2015г. се проведе  XXIV издание на Международния конгрес на младите изследователи в гр. Сарагоса, Испания. До участие в този конгрес  се стигна след оспорвана надпревара между 25 участници под патронажа на фондация „Еврика“. Класирани са  10 доклада, от които  3 са на участници от Първа АЕГ.

Представянето на десетте финалиста от България  беше изключително успешно. Запомнящо се беше представянето на най-младия участник в тази конференция Божидар Русев от 8. клас и ветераните Димитър Павлов и Петър Бачев от 12. клас.

 
 

Свободни места за професионални гимназии, училища и паралелки и за общински и държавни СОУ и профилирани гимназии след завършен VII клас за трети етап на класиране по Наредба № 11/2005 г. за учебната 2015/2016 г. - София-град

 
 
 

От 25 до 28 юни 2015 г. в София и в Сандански се проведе ІV Международен форум «Руският език чрез руската литература и руското изкуство» с участието на представители на Русия, България, Германия, Украйна, Полша, Румъния и Холандия. Във форума участваха повече от 200 човека– библиотечни специалисти, директори на детски градини и училища, учители и методисти, експерти, преподаватели в университети, в Българската академия на науките, представители на органите за управление на образованието и международни неправителствени организации - МАПРЯЛ, МПО, и различни други обществени организации и обединения В работата на Форума в София и в Сандански участваха преподаватели по руски език като чужд език от 94 образователни заведения от 40 града на България.

В дена на откриването на Международния форум заместник-министърът на образованието и науката на България г-жа Ваня Кастрева проведе делова среща в Министерството на образованието и науката с представителите на всички стратегически организации в Русия, които взимат участие във форума.

На високо ниво бяха проведени майсторските класове по тематиката на Форума от водещи учители по руски език в София:  г-жа Елена Богданова в 73 СОУ «Владислав Граматик» и г-жа Анна Атанасова – в детска градина № 8 «Таврия».

 
 

Екип от педагози-новатори в 30. СОУ ”Братя Миладинови” проведоха през учебната 2014/15 г. целенасочена работа за повишаване на математическата грамотност у деветокласниците. Създадоха нова, интегрална учебна програма МИТ. В нея обединиха учебно съдържание от математика, изобразително изкуство и информационни технологии в гимназиален етап. За своята програма – МИТ /или реалност/, за своите постижения, преживявания и за откриване на стенописа „Геометрина” възпитаниците  на училището и техните наставници разказаха на 25.06.2015 г.  

 
 

ВТОРО КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТСТВАЩИТЕ СЛЕД 7. КЛАС

02 юли 2015 г.

Резултатите от второ класиране на кандидатстващите след 7. клас можете да проверите на http://7klas.mon.bg.

СПРАВКА
за минималния и максималния бал по паралелки в РИО СОФИЯ-ГРАД
Към дата 02.07.2015

 
 
 

На 30.06. 2015 г. в НПГПТО „М. В. Ломоносов”  бе открит учебен комплекс по аудио- и кинотехника „Инж. Стойчо Христев”.  Гости на събитието бяха  г-жа Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката, г-жа Емилияна Димитрова, председател на НАПОО, г-жа Светла Димитрова – началник на отдел в РИО –София град, г-жа Боянка Кънева и г-жа Валентина Арабаджиева – ст. експерти в РИО – София-град и други

„Учебният комплекс включва телевизионно студио, апаратна и 60-местен киносалон, оборудвани с модерна професионална техника, което е предпоставка за качествено професионално образование“, заяви директорът на НПГПТО „М. В. Ломоносов” г-жа Валерия Додова. 

 
 
 

В рамките на проекта „Заедно в многообразието“, който Първа английска езикова гимназия реализира съвместно със Столична община, на 29.06.2015 година в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ за десета поредна година се проведе театралният конкурс „Магията на Мелпомена“. През 2006 година проектът „Магията на Мелпомена“ е отличен със Сертификат за образцова инициатива за насърчаване на езиковото обучение, а Първа английска езикова гимназия е удостоена с Европейски езиков знак за иновации в чуждоезиковото обучение.
Конкурсът включва написването на сценарии за пиеси на английски език както и интерпретацията им на професионална сцена, което дава възможност на учителите по чужди езици и на всички ученици да демонстрират най-добрите си качества по нетрадиционен и атрактивен начин. През настоящата година наградите на младите таланти от IX,  X и XI клас на Първа английска езикова гимназия са връчени от директора на училището, г-жа Нели Петрова, и от актьора Леарт Докле, бивш възпитаник на гимназията.

 
 
Група от 30 ученици и учители от Професионална Гимназия по Аудио- , Видео  и Телекомуникация  „ А. С. ПОПОВ „  успешно приключи проект  „Професионално и заедно  в усвояването на иновативни образователни технологии ” по секторна програма „Еразъм+” - за обучение и провеждане на стаж в гр. Римини, Италия.
 
 
 

На 09.06.2015 г.  приключи първият етап от  мобилностите  по проект „Еразъм+” – „Всеобхватна Европа,  по който работят  учениците от 108 СОУ ”Никола Беловеждов”. Първата среща беше в България и училището стана домакин на гости от шест държави. Участниците в дейностите в Белгия и Ирландия  разказаха на съучениците си  за организираните от  партньорите мероприятия, показаха снимки и презентации, споделиха преживяванията си. За достойното  си представяне  нашите групи  получиха  сертификати.

Учениците осъществяваха ползотворна комуникация  благодарение на много добро  владеене на английски език. Чужденците бяха впечатлени от доброволческата дейност, осъществена  в 108 СОУ и подкрепена от зам.-кмета на р-н „Искър”  инж. д-р Петър Моллов. За следващата учебна година предстоят пътувания  в Полша, Испания, Португалия и Франция.

 
 

ПЪРВО КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТСТВАЩИТЕ СЛЕД 7. КЛАС

24 юни 2015 г.

Резултатите от първо класиране на кандидатстващите след 7. клас можете да проверите на http://7klas.mon.bg.


Напомняме, че за всеки профил/ специалност балът се образува по различен начин, съгласно разпоредбите на Наредба № 11
 

СПРАВКА за минималния и максималния бал по паралелки в РИО СОФИЯ-ГРАД към дата 24.06.2015

 
 

Нa 16 юни 2015 година, като част от официалното си посещение в страната, президентът на Португалия г-н Анибал Кавако Силва връчи Държавния орден "Инфанте Дон Енрике" за цялостен принос в преподаването и популяризирането на португалския език в България на Снежина Томова, старши учител по португалски език в Гимназията, преводач и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

 
 

На 15 юни 2015 година д-р Мария Кавако Силва, съпруга на президента на Република Португалия посети  164. гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, срещна се и разговаря с ученици и учители.

Заедно с проф.  д-р Ана Паула Лабориню, президент на Института за португалски език и култура "Камойнш", д-р Силва откри паметна плоча на Института, израз на добрите  взаимоотношения с Гимназията и  уважението към дългогодишното успешно обучение по португалски език.

 
 

Г-жа Теодора Коларова, учителка по физическо възпитание и спорт в 128 СОУ „Алберт Айнщайн”, взе златен медал в дисциплината щафетно бягане 4 x 400 м и бронзов медал на спринт 400 м с препятствия в Нацоналния шампионат по лека атлетика на България. Със своите лични постижения, младата преподавателка печели симпатиите на своите ученици, възпитава у тях любов към спорта и провокира желанието им  за участие в състезания. Поздравления!

 
 

       На 16.06 в 74 СОУ "Гоце Делчев" се проведе събитието ШколоSoft, по време на което беше открит нов вид технологичен кабинет от Huawei, а ученици безплатно се обучаваха от IT специалисти на основите на програмирането. Над сто деца от цяла София и гости като господин Руки- изпълнителен директор на Huawei за България, Соломон Паси- президент и основател на Атлантическия клуб, Младен Младенов- кмет на район Връбница, Лазар Додев- директор дирекция Организация, контрол и инспектиране- МОН, Виктор Атанасов – директор на дирекция ИКТ на МОН, представители на неправителствения сектор и медии. 

      Терминалните устройства, с които бе оборудван кабинетът, напълно заместват персоналния компютър и лаптопа и предоставят сигурна и лесна за управление образователна среда. Електронните учебници, мултимедийните уроци, интерактивното обучение и образователните портали са само част от предимствата на решението. Революционната инфраструктура, работеща в облачна среда, има изключително дълъг живот.

 
 

Изх. № 9137-467/16.06.2015г.

ДО
РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА,
КАНДИДАТСТВАЩИ ЗА ПРИЕМ
В ПЪРВИ КЛАС НА УЧЕБНАТА 2015/2016 г.

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Във връзка с изпълнение на графика за прием на ученици в първи клас,
определен с писмо на РИО–София-град с изх. № 9137-991/17.12.2014г., Ви уведомявам, че за  свободни се считат местата, необходими за достигане на максималния брой ученици в паралелка, обявен от училището, но не повече от 24 ученици в паралелка. В случай на класиране на близнак, другият може да бъде приет над посочения за максимален брой ученици.

На 16.06.2015 г. на сайтовете на всички училища, осъществяващи прием в първи клас ще бъде качена актуална информация за наличието на свободни места, като попълването им ще се извършва в срок до 14.09.2015 г.

Предоставяме на вниманието Ви информация за уебстраници, на които можете да проверявате  за свободни места за първокласници за учебната 2015/2016 г. в училищата, извършващи прием в първи клас.

ЕВГЕНИЯ ВЪЛКОВА,
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 

От 05.06.2015 до 07.06.2015г. в гр. Сливен се проведе финала на Ученическите игри  по лека атлетика. София-град бе представена от момчетата от  163.ОУ "Черноризец Храбър". В оспорвана надпревара с  отборите от всички области в страната нашите момчета заеха първо място в    щафетата 4 х 100. Златните медали заслужиха Валентин Пешев-7. а клас,Константин Иванов - 7.а клас, Стефан Стефанов- 7.б клас, Христо Господинов-7.б клас. Сребърни медали получиха Валентин Пешев на  скок дължина и  Милош Спасов - 7.а клас, на 800м. Бронзови отличия получиха Валентин Пешев на 100м. и  Стефан Стефанов на 400м. Принос за  престижното отборно 4.място в игрите имат  и Александър Марков- 7.а клас, Божидар Петров- 7.а клас, Георги Стоев- 7.а клас. Треньор на отбора е г-жа  Татяна Микова Микова - ст.учител по физическо възпитание и спорт.

 
 

Тази година на  6 юни във фоайето на Физически факултет на СУ се проведе за 15 пореден път традиционния конкурс „Уреди за кабинета по физика“ организиран от Софийски клон на Съюза на физиците в България  http://bgphysics.eu/ със съдействието на РИО София-град. Отдавна конкурсът излезе извън рамките на столичния град и в него с огромен интерес се включват и ученици от други градове. Традиционно е и участието на ученици от Република Македония. Тазгодишният конкурс, както и Олимпиадата по експериментална физика проведена 25 април бяха посветени на Международната година на светлината  http://www.light2015.org/ и много от постановките демонстрираха светлинни явления. Участваха общо 135 ученика  със 109 проекта ръководени от 20 учители от 17 училища. Като най-добри бяха отличени проектите на НПМГ, НУККЛИЕК, 6 ОУ, НТБГ и др. Никога досега фоайето на Физически факултет не е било така препълнено с възторжени млади хора преоткриващи законите на естествените науки и това ни дава един елементарен квант оптимизъм за бъдещето на българската наука.

 
 
 
 

Няма по-важно и достойно дело от това да подкрепим младите таланти така, че те да намерят своето бъдеще в родината. Каква по-добра инвестиция от тази в образованието, заяви президентът Росен Плевнелиев пред академичната общност в Техническия университет-София.

Държавният глава отличи победителя в конкурса „Моят 3D свят“ –Мартин Митов от 10б на Софийската професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“. Втора и трета награда получиха учениците Иван Иванов и Николай Младенов от 10г също от СПГЕ „Джон Атанасов“. Състезанието е организирано от Машинно-технологичния факултет на ТУ-София и в него участват ученици и кандидат-студенти с компютърни 3D модели на избрани от тях обекти.

Президентът на Република България, под чийто патронаж се провежда 70-годишния юбилей на Техническия университет-София, отправи покана към участниците в конкурса „Моят 3D свят“ да се включат в конкурса за Наградите „Джон Атанасов“ за изявени в областта на компютърните науки млади българи.

 
 

На 28.05. до 30.05.2015г. в  Румъния - гр. Оршова  се проведе  международно със-тезание на клубовете по роботика  ROBOTOR 2015г. Участваха ученици от 6 страни: Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Полша и България. Милена Гошева, старши учител по физика, заедно с Димитър Рангелов и Стефан Рачев от 10 клас, членове на клуб „Аз и светът около мен“ от СПГЕ „Джон Атанасов“ взеха първо място в категория Freestyle  и 3-то в Line Follower.

 
 

РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ - майска сесия, 2015 г.

 
 

За четвърта поредна година РИО – София-град и Столична община проведоха проекта „Ученици четат Ботев в метрото“. По повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, и тази година ритуалното четене се осъществи в метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с участието на повече от сто ученици от близо двадесет софийски училища.

Благодарим на всички ученици, учители, родители, граждани, които чрез Ботевата поезия споделиха основните общочовешки ценности в един тържествен за България момент.

ЕВГЕНИЯ ВЪЛКОВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

МИЛЕНА ТОДОРОВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД
(съгласно заповед № РД 10-1372/ 20.05.2015 г.)

 
 

На 29.05.2015 година в РИО - София-град бе открита изложба „Живописен свят“ с картини, създадени от ученичките Магдалена Стоева, Йоанна Радославова, Радина Кръстева и Елена Далова от 11. б клас, профил „Технологичен – Графичен дизайн“ на ЧПГ  "Образователни технологии". Под ръководството на преподавателя си Стоян Манчоров, те прилагат нова техника в живописта. Първоначално картините са нарисувани с молив, а след това се вкарват в програмата „Adobe Photoshop”. Със свои създадени акварелни или маслени четки виртуално оцветяват творбите си. След като е готова, картината се отпечатва на специален картон, на който изглежда все едно е рисувана на ръка, а не на компютър.

 
 
РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО БЕЛ И МАТЕМАТИКА - VII КЛАС
 
 

По повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, РИО – София-град и Столична община организират проекта „Ученици четат Ботев в метрото“. Ритуалното четене ще се осъществи в метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Проектът има за цел да възстанови процеса на инициация – личностна трансформация, осъществяваща се чрез преход от едно ниво на съзнанието към друго, по-висше. Съгласно теорията на проф. Панов, изследовател на Ботевата поезия, този процес е заложен в творбите на гениалния поет, но е закодиран в начина на подреждането им в сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“. Чрез прочита на поетичните текстове в този тържествен момент и по определен ред участниците навлизат в замисления от Ботев ритуал на поетапен отказ от личното, битовото и делничното и възприемането на обществения идеал като водещ мотив в решенията и постъпките на индивида. Проявата приключва с хорово четене на стихотворението „Хаджи Димитър“ непосредствено след сирените в 12 часа.

Каним в 11 часа на 2 юни 2015 г. всички желаещи ученици, учители, родители, граждани да се приобщят към инициативата.

ЕВГЕНИЯ ВЪЛКОВА,
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 

40 СОУ "Луи Пастьор" за поредна година завоюва престижното първо място на XVI столичното състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации”. В оспорваната надпревара се включиха над 600 ученици от 60 столични училища на възраст между 15 и 18 години.
Учениците се класираха за XIII Национално ученическо състезание „Защита от пожари, бедствия и извънредни ситуации“, което ще се проведе от 5 до 8 юни 2015 г.  в курортен комплекс  „Слънчев бряг“, община Несебър, област Бургас.              

 
 

Ученикът  Константин Красимиров Туманов от Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов” завоюва Honorable mention или почетен лауреат на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Естония  в периода 14 – 18.05.2015 г. Отличието има статут на 4 място , завоювано сред конкуренция от 40 държави и 84 участника. Принос за представянето му имат преподаватели от СУ "Климент Охридски", с ръководител доц. Иван Колев, старши учител Красимира Иванова, както и отличните условия за работа в НПМГ.
Поздравления за успешните деца на България!

 
 

Талантливите учениците от 144 СОУ „Народни будители“ през месец март – април, с участието си в олимпиади, национални и международни конкурси и фестивали в различни направления, показаха своите умения и заслужено спечелиха призови награди и отличия: 3 златни медала; 3 сребърни медала; 1 бронзов медал; 15 първи места; 16 втори места; 12 трети места; 9 грамоти за активно участие и постигнати отлични резултати; 4 дипломи за отлично представяне; 2 специални награди; 3 поощрителни награди
До момента учениците и учителите на 144 СОУ „Народни будители“ са участвали в 111 събития и са спечелили над 250 награди от районни, градски, национални и международни състезания, конкурси, фестивали и други престижни форуми в областта на музиката, изобразителното изкуство, хореографията и спорта.

 
 

Подготовката на ученическите екипи по първа помощ в Столичната организация на БЧК започна през месец март 2015 г. Бяха организирани състезания на териториално и столично ниво. Състезателните прегледи на териториално ниво се състояха в дните от 11.05.2015 г. до 18.05.2015 г.
През 2015 г. в териториалните състезанията участваха над 350 ученици от шести и девети клас от общо 71 училища. Всички състезатели показаха добри умения в оказването на първа долекарска помощ.
Столичното състезание на Ученическите екипи по първа помощ се проведе пред НДК в градинката до паметника „1300 години България” на 21. 05. 2015 г. Участие в него взеха всички първенци в териториалните прегледи. Подготовката на екипите по оказване на първа долекарска помощ, теоретичните им познания и знанията им за историята на БЧК беше оценена чрез интересни ситуативни задания. Класирането е, както следва:

Място

VI клас

IX клас

I място

38. ОУ „Васил Априлов”

СГСАГ „Христо Ботев”

II място

117. СОУ „Св. Св. Кирил и Методии”

НПГПТО „М.В.Ломоносов”

III място

Първа частна математическа гимназия

157. ГИЧЕ ”Сесар Вайехо”

IV място

79. СОУ „Индира Ганди”

ЧПГ „Проф. д-р В. Златарски”

V място

55. СОУ „Петко Каравелов”

2. СОУ ”Акад. Емилиян Станев”

VI място

176. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

ПГХВТ ”Проф. Г.Павлов”

Поздрав към всички участници и към победителите отправи проф. Здравко Маринов - Председател на Столичната организация на БЧК и Директорът на СО на БЧК – г-жа Петранка Недялкова.

 
 
 
 

ВАЖНО ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ

 

ВАЖНО ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ

 
 

На 9. май се проведе първото по рода си събитие - School Generator, организирано от Софийски ученически съвет - СУС съвместно с Junior Achievement.
В деня на Европа и ден на ученическото самоуправление в двора на 22. СОУ "Г. С. Раковки" се обединиха 47 председатели на ученически съвети и парламенти от различни гимназии. Те информираха кандидат-гимназистите и техните родители за качеството на обучение, извънкласните дейности и за материално-техническата база в представеното от тях училище.
Събитието откриха г-н Калин Каменов, заместник-министър на младежта и спорта, г-жа Милена Тодорова, старши експерт по организация на средното образование в РИО - София-град, и г-жа Емилия Михайлова - директор на 22. СОУ.

 
 

Ученикът Лазар Иванов Тодоров – IIA клас на 36 СОУ „М. Горки“ – гр. София, с преподавател Латинка Василева Терзийска, спечели два златни медала от математически турнири, проведени през учебната 2014/2015 година:

 • XVI Софийски математически турнир
 • XX математически турнир „Академик К. Попов“ гр. Шумен.
 
 

Постижения на учениците от НПМГ "Акад. Л. Чакалов" на Националната олимпиада по ИТ:
- Първо място в направление "Уеб сайт" и трето място в индивидуалното класиране с оценка Отличен (6,00) за Никол Евтимова - 8ж клас - ръководител Мирослава Николова
- Пето място в направление "Приложни програми" и с оценка Отличен (5,50) за Иван Николов - 9и клас - ръководител Нели Георгиева
- Второ място в направление "Приложни програми" и пето място в индивидуалното класиране с оценка Отличен (6,00) за Александър Кръстев - 12а клас, той е лауреат! - ръководител Нели Георгиева
- Осмо място в направление "Интернет приложения" и с оценка Много добър (5,25) за Николай Славков - 12а клас - ръководители Нели Георгиева и Десислава Рачева
- Осмо място в направление "Интернет приложения" и с оценка Много добър (5,00) за Симеон Костадинов - 12а клас - ръководители Нели Георгиева и Десислава Рачева
Поздравления!

 
 
На 11 май в РИО - София-град бе открита изложба- графики, създадени от учениците на 54. СОУ "Св.Иван Рилски", под ръководството на преподавателя Боян Димиев.
 
 
Екипите на проекти по гражданско образование от 23. СОУ с ръководители г-жа София Илиева, г-жа Лиляна Панкова и г-жа Елена Божилова се представиха блестящо на националния кръг, който се проведе в град Шумен.

На финала се състезаваха с още 19 проекта от страната. На защитата Петър Петров Стефанов получи 100 точки и адмирациите на журито. Крайно класиране: 3-то място за проекта "За чисти и зелени гори"- Петър Стефанов и Калоян Щерев, 5-то място за проекта "Внимание! Това е почва"- Божидара Иванова и Андреа Комитска и 10-то място за проекта "Приятели на дръвчетата"- Йоана Панайотова и Сияна Петрова. Благодарим ви, деца, за прекрасното представяне на училището и столицата!
 
 

От 5 до 7 май 2015 г. в град Ла Шо Дьо Фонс, Швейцария се проведе Международен панаир на учебно-тренировъчните фирми SwissMeet 2015. В панаира взеха участие учебни фирми от България, Германия, Италия, Швейцария и Тунис. България беше представена от две фирми на Националната търговско-банкова гимназия – „Вълшебен миг” ООД и „Тандем Джуниър” ООД. Председателят на Швейцарската централа на учебните фирми – г-н Лоран Комт, връчи специални награди за най-добри изложители на двете учебни фирми и лични сертификати на всички ученици, участващи в отборите.

 
 

На 9 май 2015 година във Военна академия „Г. С. Раковски“ ученици от 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ участваха в тържествен ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия през Втората световна война.

Учениците поднесоха цветя до всяка от 23-те урни, положени в „Алеята на славата“, в които е поставена пръст от местата, където българската армия е водила най-кървавите си битки по време на войната. Редом с гвардейците и в присъствието на президента и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и на Негово светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски, учениците от Испанската гимназия отдадоха почит на загиналите български войници и отбелязаха 70-годишнината от края на Втората световна война.

 
 
 

На 8 май 2015 година, в навечерието на Деня на Европа, заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар Кристалина Георгиева посети 164. ГПИЕ „М. де Сервантес“ и се срещна с ученици и учители.

Посещението беше част от инициативата на ЕК "Отново на училище". Госпожа Георгиева  поздрави учениците за успехите в учебната и извънкласната работа. В 8-годишната история на конкурса на Европейската комисия за млади преводачи Juvenes Translatores испанската гимназия е единственото училище от България, печелило оспорваното състезание два пъти: през 2014 г. от Деница Пенчева, и през 2008 г. от Стефани Ханджийска. Кристалина Георгиева бе удостоена със значката на гимназията.
 
 

Географски фестивал с участието на ученици от 45 ОУ „Константин Величков“ и от НПМГ – София

       На 25 и 26 април 2015 г. в град Ямбол се проведе Първият географски фестивал в България, в който участваха ученици от 45. ОУ „Константин Величков” (Орлин Тодоров  и Мария Обретенова  от VI „а“ и  VI „б“ клас) и от  НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ (Борислав Дочев  и Кирил  Александров от 12 „ж“ клас), сформирали отбор „Витоша” с ръководител Елисавета Павлова – старши учител по география и икономика в 45. ОУ.

Отбор „Витоша” от София спечели престижното второ място и получи  купа, сертификат и издания с географска литература.
Участието на младите хора в отборното състезание „Географиада“ обогати познанията им по география и икономика.  

 
 

За поредна година учениците от двете столични професионални гимназии - ПГТЕ "Хенри Форд" и НПГПТО "М.Ломоносов" се представиха достойно във финалния кръг на Националата олимпиада по техническо чертане, проведен на 24-25 април 2015 г. в ТУ "А. Кънчев"-Русе.

Велислав Христов (12 клас) и Денис Димитров (11 клас), ученици от ПГТЕ "Хенри Форд", се представиха отлично и заеха почетните 2-ро и 3-то места.
Тодор Костов, ученик в 11 клас на ПГТЕ "Х.Форд", зае 5-то място, а Любомир Си Ван, ученик в 11 клас на НПГПТО "М.Ломоносов", зае 6-то място.

Принос за успеха имат и техните ръководители - инж. Е. Комаревска от ПГТЕ "Х.Форд" и инж. Ст. Спасова от НПГПТО "М.Ломоносов".

 
 

10 години eTwinning, 10 години международно сътрудничество в областта на образованието

На 7 май, eTwinning, общността на обединените училища в Европа, празнува своя десет годишен юбилей. От 2005 година досега в портала на eTwinning са регистрирани 308817 учители и има над 40978 действащи проекти. От 2014 г. eTwinning е част от програмата Еразъм+ и продължава да вдъхновява учителите в Европа да отварят вратите на класните стаи, да използват ИКТ в обучението и да превръщат учебните часове в интересни eTwinning проекти.
За учителите от 137 СОУ "Ангел Кънчев", гр. София участието в eTwinning проекти е начин да обменят добри педагогически практики с колеги от Европа, да формират ключови компетенции в учениците и възможност за професионално развитие.

Скайп среща с ученици от Италия постави началото на поредица от планувани събития, посветени на eTwinning.

Към всеобщата радост на международния eTwinning ден се прибави и възторга на най-малките етуинъри. Празнична атмосфера от летящи балони и изложба с продукти от проектите подготвиха учителите Ирена Райкова и Даниелина Антонова. В подготовката за празника се включиха и по-големите ученици.

 
 

За пръв път, в рамките на проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ по ОП РЧР 2007-2013, Министерството на образованието и науката разработи специализиран информационен портал за кариерно ориентиране на учениците.

Информацията в Националния портал е предназначена за ученици от всички видове и степени на училища в България. Идеята е всеки ученик да бъде подпомогнат да направи информиран, осъзнат и самостоятелен избор на вид образование и професия.

Порталът ще бъде публикуван на адрес:  www.orientirane.mon.bg

Приложение: Представяне на портала

 
 
 

От 15 до 17 април 2015г. в гр. Русе се проведе  Национален преглед за млади изследователи “Енергетика и математическо моделиране 2015”.

Отборът на ПГТХТ “Карл фон Линде”-гр.София с ръководител инж. Д. Вачковска зае второ място, събирайки най-много точки за своя проект по критериите – актуалност, приложимост и практика.

 
 
 
 

Чудесно доказателство за смисъла от целенасочения труд са резултатите от националния кръг на олимпиадата по български език и литература за ученици от ХІІ клас, проведен на 24 и 25 април 2015 г. в гр. Шумен.

Гаяна Стоянова от Първа АЕГ и Биляна Манолова от 164 ГПИЕ „Мигел
де Сервантес“ станаха лауреати благодарение на осмислените и задълбочени занимания не само във формата на профилирано обучение, но и чрез специализираната подготовка по Национална програма „С грижа за всеки ученик“.

Освен любовта към литературата важен фактор за развитието и изявата на способностите им са компетентността и всеотдайността на техните учители Евелина Средкова и Радостина Койчева.

„Щастлив момент – сподели развълнувано Гаяна, когато научи радостната новина. – Участието на такъв форум е голяма чест за мен, тъй като възприемам този тип представяния като възможност да изпитам удоволствие от писането. Винаги съм възприемала литературата като изкуство, като изначална, вродена необходимост, която винаги съм следвала и ще продължавам да следвам!“

 
 
 

На проведената от 23 до 25.04.2015г в гр. Пловдив Седма панорама на професионалното образование под егидата на МОН учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – град Банкя взеха участие в Националното състезание за „Най-добър млад готвач, сервитьор и барман”.

Кирил Николов от ХІІ б клас спечели първо място, отличено със златен медал, купа и грамота.
На 27 април 2015 г. 54 ученици от ХІ и ХІІ клас на ПГ по туризъм – Банкя участваха активно участие в организираното от базовия обект на училището - хотел „Хилтън” събитие „Кариери в Хилтън”. Целта на изявата бе да покаже на младите хора различните кариерни възможности в хотелиерството и ресторантьорството, както и да им помогне да разберат какви знания и умения са нужни, за да бъдат успешни в този бизнес.

Срещата премина с активното участие на мениджърския екип на хотела в лицето на Генералния Мениджър Щефан Райтер, Димитър Неделчев , Асен Асенов, Бойка Лалова, Вера Цончева, Кристина Богомилова, и наставниците на нашите ученици Андре Токев, Димитър Иванов и Минко Будинов.

На всички благодарим и пожелаваме нови творчески успехи.

 
 

На ежегодния 24-ти Италиански фестивал на красотата и прическата, който се проведе на 27.03.2015 г.  в гр. Пловдив, под егидата на „Кристиан  оф Рома груп“, първо място в категория „Дневна дамска прическа с подстригване“, купа и грамота спечели Тошко Детелинов Тодоров – (фризьор) от Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“ – гр. София

 
 

На 23.04.2015 г. и 24.04.2015 г се проведе в гр. Пловдив Национално състезание „Най добър млад фризьор и гримьор“, в рамките на  VII Панорама на професионалното образование,  под егидата на МОН. Отборът на Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“ – гр. София, в състав:

Тошко Детелинов Тодоров – (фризьор),
Цветомила Момчилова Зафирова (гримьор)  и
Емилия Кирилова Иванова, ръководител,

спечели трето място, в категориите „Изработване на елегантна прическа на тема „Сезони“ и „Изработване на елегантен грим на тема „Сезони“.

 
 

На 16. и 17. 04. 2015г.  в НСА  се проведе Столичното първенство  „Ученически игри 2015г.” Момичетата от отбора по лека атлетика
/5.-7.клас/, с ръководител Силвия Киневска, спечелиха първо място.
Весела Величкова от 6.б клас завоюва 3 златни медала, Адриана Пранджева от 6.а-  два златни медала, Дара Иванова- два златни медала. По един златен медал спечелиха  Камелия Скринска от 5.в и Мая Стоилова от 6.в
Носители на бронзови медали са Цветина Ангелоева от 5.а, Георги Христов от 6.г, Калоян Топов от 5.г, Николай Машалов от 5.а, Петър Филипов от 5.б

Честито на победителите от 20 ОУ „Т. Минков“!

 
 

От 23 до 25.04.2015г в гр. Пловдив се проведе Седма панорама на професионалното образование под егидата на МОН. За поредна година учениците от Софийска професионална гимназия по туризъм се представиха достойно, като завоюваха:

1-во място за най- добър млад готвач- Симеон Николов -12в клас с треньор инж. Юлия Панджерова;

2-ро място за най- добър млад сладкар- хлебар - Аделина Атанасова- 12в клас с треньор Иванка Василева.

На всички желаем здраве, вдъхновение и нови успехи.

 
 

18 училища от столицата се включиха в конкурса на РИО – София град „Биологията – интересна и достъпна“

Ученици от 18 училища от цяла София се включиха в първото издание на конкурса за изработване на модели на обекти, явления и процеси по биология „Биологията – интересна и достъпна“. Състезанието се проведе тази събота, 25 април 2015 г., в 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” по инициативата на Регионален методичен съвет по биология.

Темата на конкурса „Дишането – основен жизнен процес на живите системи“ беше обявена още през месец ноември 2014 год. Изработените 65 модела от 126 ученици се отличаваха с изключителна научност, креативност и оригиналност. Разнообразието им отразяваше процеса „дишане“ на всички равнища на организация на живата материя – молекулно, субклетъчно, клетъчно, органно, системно, организмово, както и съществуващото разнообразие от органи и структури при животните и растенията осъществяващи обмяната на газовете. Надпреварата зареди със спортен хъс всички участници – от първия до последния момент. Всички бяха дошли, за да спечелят и това направи от конкурса едно изключително силно от към емоции и ниво събитие. Решаващата роля при класирането на моделите имаше тяхното представяне.

Гости на конкурса бяха проф. Райчо Димков от Биологическия факултет на СУ, г-жа Светла Буковска – старши експерт по биология в ЦКОКУО, г-н Диян Стаматов – директор на 119 СОУ, учители по биология, физика и география. Да подкрепят своите деца бяха дошли и много родители.

На първо място бяха класирани моделите на 48 ОУ, 119 СОУ и СУ „Генерал В. Стойчев“ за първа състезателна група и НТБГ, НУККЛИИЕК и НГПИ „Свети Лука“ за втора възрастова група. На класиралите се беше раздаден награден фонд от 1100 лв.

 
 
 
На 25 април учениците от 4б клас заедно с директора на 23. СОУ "Фредерик Жолио-Кюри" г-жа Чанева и родителите на децата, засадихме над 300 фиданки в Княжевска борова гора. Инициативата беше проведена със съдействието на ЮЗДП и Горско стопанство на ПП Витоша. Тя е част от проекта на учениците от 4б клас "За чисти и зелени гори", който се класира за Осмата национална олимпиада по ГО в град Шумен и ще представя столицата на 09.05. 2015 г.
 
 
 

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО „КНЯГИНЯ МАРИЯ ЛУИЗА”  - СОФИЯ, СПЕЧЕЛИХА  ПРИЗОВОТО ВТОРО МЯСТО НА ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ.

От  23 до 25 април 2015 г. в гр. Пловдив се проведе Национално съзтезание „Млади таланти в модата” – организирано от МОН.

Учениците  от ПГО "Княгиня Мария Луиза" - Анелия Антова – 12б клас, Ася Дамова – 12б клас и Йоанна Здравкова – 9б клас с ръководители: Александър Гергинов, Цветана Митова и Кирилка Тодорова представиха достойно своето училище и заеха призовото ІІ място. Моделът носи послание: „ Дизайнът е предизивикателство за намиране на баланс между използването на естествените и синтетични материали, между природата и човешката намеса”.

Проектите на младите таланти бяха оценени от Албена  Александрова - собственик на модна къща „Рошавата гарга“, трикратен носител на  „Златна игла“; проф. Христо Петров - ръководител катерда „Текстилна техника“, Технически университет - София и Валери Захов – моден фотограф.  
 
 
 
 

Националната търговско-банкова гимназия – победител на ТФ ФЕСТ 2015

Oт 22 до 24 април в гр. Пловдив се проведе 18-ти международен панаир на учебно-тренировъчните предприятия ТФ ФЕСТ 2015 г. Панаирът се организира в рамките на Панорамата на българското професионално образование. В оспорваните състезания взеха участие 104 учебни формирования от България, Румъния и Черна гора. Отборите на Националната търговско-банкова гимназия за поредна година получиха най-голям брой отличия:

 1. Първо място – за комплексно представяне на учебно предприятие – УТФ „Шоколадов рай“ ООД
 2. Първо място за най-добра банка – „Империал Банк” АД;
 3. Първо място – Награда за отговорен бизнес 2015 г. на Български форум на бизнес лидерите, Ученическа акадамия „Корпоративна социална отговорност“ –  „Фючър Инвсест Банк” АД;
 4. Първо място – За изготвяне на туристическа оферта на тема „Фестивал на розите“ – УТФ „Тандем джуниър“ ООД;
 5. Специалната награда за активно участие във всички конкурси – УТФ „Тандем Джуниър“ ООД;
 6. Първа награда за най-добро индивидуално представяне „Мистър ТФ ФЕСТ” - Александър Лебешковски;
 7. Първа награда в категорията „Най-добър екип и професионално обслужване” – „Глобал Профит Банк” АД;
 8. Второ място в конкурса за най-добра банка – „Глобъл Профит Банк” АД;
 9. Второ място в състезанието за най-добра презентация – УТФ „Компас джуниър“ ООД;
 10. Второ място в конкурса за защита на интелектуалната собственост – „Фючър Инвсест Банк” АД.

Тези призови награди отново определят Националната търговско-банкова гимназия като водещо училище в учебно-тренировъчната дейност и са залог за продължаване на успехите на гимназията в международни състезания, в каквито учениците от НТБГ участват от 2000 г. до 2015 г. Националната търговско-банкова гимназия е взела участие в повече от 50 Международни състезания в САЩ, Швейцария, Германия, Франция, Финландия, Словакия от които са получени 160 индивидуални и отборни награди.

 
 
 

Високото отличие "Учител на годината"- номинация на издателство "Пиърсън- Лонгман" бе присъдено на г-жа Фани Асенова от Първа АЕГ за дългогодишната й работа като преподавател по английски език.

На Националната конференция на Лонгман на 25.04.2015 година бяха наградени и спечелилите призови места в националния кръг на състезанието по английски език ученици:

 • Яна Анастасова - победител в най- високото ниво- А4
 • Георги Димитров
 • Васил Атанасов
 • Марина Николова
 
 

Учениците от Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“:

Константин Красимиров Туманов -11 клас
Виолин Радев Радев -11 клас
Марина Иванова Венкова -12 клас

със  старши учител г-жа Красимира Иванова участваха в подборния етап на Международната олимпиада по философия. Преподавателите от  националната комисия на СУ „Свети Климент Охридски“ проведоха изпит на 24.04.2015 г. и класираха за Международната олимпиада по философия
Константин Красимиров Туманов.

 
 
За пореден път екипът на СГСАГ "Христо Ботев" доказа, че професионализмът винаги води до високо качество и много награди! Младите специалисти от екип "АКВА" спечелиха ПЪРВО МЯСТО за проекта си и ПЪРВО МЯСТО за ландшафтния си проект. Екип "ВИТОША" потвърдиха, че са изработили НАЙ-ДОБРИЯ ПРОЕКТ за модерна къща - трето място на финала. Екип "АНТИК" представиха отлично своя проект за традиционна къща "ДЕКО" и доказаха, че мястото им за финала е заслужено. Бъдете все така уверени в това, което правите, и победите ще са ваши!
 
 

Ученици от ПГТЕ с две ПЪРВИ и едно ТРЕТО място на състезанието 
"Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС"

 След оспорвано състезание в няколко поредни дни в град Плевен, бяха излъчени най-добрите ученици в професията "Млад автомонтьор и водач на МПС", сред 7 професионални транспортни гимназии в страната. Организатори на този форум бяха Министерството на образованието и науката, със съдействието на РИО - Плевен и домакините от ПГ по транспорт “Проф. Цветан Лазаров” - Плевен. 

Ето и достойното класиране на НАШИТЕ АВТОМОНТЬОРИ:
Индивидуално класиране „Най-добър млад водач на МПС“:
1-во място Марио Стойков
Отборно класиране „Най-добър млад водач на МПС“:
1-во място ПГТЕ „Хенри Форд“- София
Отборно комплексно класиране „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“:
3-то място ПГТЕ „Хенри Форд“- София

 
 

Шампионите в Националния учебно- професионален конкурс
 „Най-добър млад инсталатор“- 2015

На церемония в Регионалния исторически музей в Русе на 17-ти април 2015 година бяха наградени победителите в юбилейното 10-то издание на учебно-професионалните конкурси за най-добри млади инсталатори и изследователи. Първенците, бъдещи инженери-енергетици, станаха ясни след оспорвана надпревара на знанията и уменията.

Тони Георгиев, Методи Манов и Алекс Ангелов от ПГТЕ “Хенри Форд“ - гр.София, специалност „Топлотехника“ с ръководител инж. Калинка Добрева,  бяха екипът, който изгради за 5 часа най-прецизната работеща газова инсталация и така си заслужи първото място в „Най-добър млад инсталатор".

 
 
 

На 20.04.2015г.  във връзка с изпълнението на дейностите по проект  ”Да направим училището привлекателно за младите хора”, Училище за себутвърждаване и подготовка за европейски хоризонти „Успех”, учениците от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза” представиха  в  РИО София – град изложба на тема: „Учим от големите в изкуството”. Представените творби са на ученици от 8-ми, 9- ти  и 10-ти клас от клубове „Млад художник ”и „Красота на сцената” с ръководители Ал. Гергинов и Ив. Николова. Младите творци от ПГО „ Кн. Мария Луиза” изявяваха таланта си ,показвайки умения и творческо вдъхновение при създаване на своите творби.

 
 
 

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ НА УЧЕНИЦИТЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНО  УЧИЛИЩЕ „ЕЛЕКТРОННИ СИСТЕМИ” КЪМ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
В НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРНИ МРЕЖИ

На 18 и 19 април 2015 г. се проведе 11-то Национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Сред първите двадесет наградени ученици десет са от ТУЕС към ТУ-София. Всички призови места са спечелени от отбора на ТУЕС:

1-во място  - Емил Дудев
2-ро място  - Христо Войнски
3-то място  - Недко Бошкилов
4-то място  - Антон Георгиев
5-то място  - Димитър Зидаров
6-то място  - Антон Николов
9-то място  - Тома Николов
13-то място - Христо Маринов
14-то място - Константин Кюлюмов
16-то място -  Валентин Николов

На церемонията по награждаването присъстваха заместник министъра на МОН г-жа Ваня Кастрева, г-жа Силвия Кънчева - държавен експерт от МОН, г-жа Ваня Янева – старши експерт РИО София-град, представители на фирми от ИКТ бранша.

 
 

Учениците от ПГЕА-София - Александър Алексиев, Даниел Георгиев, Божидар Иванов и Александър Матаров, с ръководител инж. Румяна Славчева спечелиха златни медали на International Space Apps Challenge – Международен конкурс на НАСА с проект на тема – „Пътешественик във Вселената“, което се проведе на 11 и 12 април, 2015г.

 
 
 
 
 
 

На 6 април 2015 г. учениците от 3 клас на 171 ОУ "Стоил Попов" гостуваха в Министерството на образованието и науката, където изнесоха  литературно-музикална програма по случай 8 април - международния ден на ромите, подготвена от г-жа А. Филипова и Д. Малинова.

Поканата за това гостуване дойде  от г-жа Пенка Иванова - директор на Дирекция "Формиране, анализ и оценка на политиките" и г-н Йосиф Нунев- държавен експерт в МОН и по инициатива на ЦМЕДТ "Амалипе".

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев лично поздрави учениците, като подчерта, че цялата дейност в министерството е насочена само и в името на децата на България.

 
 
 

 На 29.03.2015 г. за девета поредна година в училища „ДРУЖБА“ се проведе шахматен турнир „ ДРУЖБА ОУПЪН“. В състезанието взеха участие 403 ученици от I до VII клас, в това число от Молдова, Македония и Сърбия.

Официални гости на турнира бяха изпълнителният директор на Българската федерацията по шах г-н Николай Велчев и г-жа Марияна Стоилова – старши експерт по физическо възпитание и спорт към Регионалния инспекторат – град София. За победителите бяха осигурени парични и предметни награди, които бяха връчени от г-н Билан Манушев – директор на Частна профилирана гимназия „Дружба“.

 
 

Всяка пролет група ученици от ПГСС „БУЗЕМА” отделят време, за да посетят училищната гора над Драгалевския манастир в парк „Витоша”. Всички се включват с ентусиазъм. Оглеждат дръвчетата залесени от ученици и родители от град София през предната година. Разчистват около дръвчетата, остраняват наранените фиданки.

Тази пролет ученици отново посетиха училищната гора. Направиха снимки. От своето посещение разбраха, че гората е добра, засадените фиданки през предната година изглеждат и се развиват добре!

 
 

В 35. СОУ „Добри Войников“ се проведе Девето Общо събрание на Софийски ученически съвет. В дискусията „Ученическото самоуправление – свобода, рамка или право” бяха идентифицирани съществуващи проблеми с Ученическите съвети и парламенти в различните училища. Представители от различни училища споделиха своя опит и решения. Присъстващите се запознаха с младежката политика на Европейския съюз за структурен диалог и младежко овластяване като основен инструмент за комуникация на младите хора с институциите и включването им в процеса вземане на решения.

 
 

ДВУСТРАНЕН МЕЖДУНАРОДЕН  ПРОЕКТ НА ПЪРВА АЕГ С ГИМНАЗИЯ „ГРЕВЕ”, ДАНИЯ

Традиционният обмен между ученици и учители от Първа АЕГ и гимназия „Греве”, гр.Копенхаген се състоя на 26.03.2015г. Датските ученици и учители   посетиха интерактивни часове по география, химия, история и английски език. Учениците от Първа АЕГ  представиха и някои от извънкласните дейности на гимназията: фотоклуб, фолклорен състав, клуб „Драма на английски език”.

Проектът с гимназия „Греве” стартира през 2006г., когато се състоя първият обмен между двете училища. Във времето този проект се утвърди като ефективна образователна практика. Създадена е творческа атмосфера между двете гимназии, обменят се иновативни методи на преподаване, които успешно се прилагат както при датската, така и при българската образователна система.

 
 
 

На 30.03.2015 г. фолклорна група от 191.  OУ „Отец Паисий“  с  директор г-жа Савина Игнатова представи обичая „Лазаруване“.

Лазарките внесоха пролетно настроение, пожелавайки  здраве и успехи на експертите от РИО – София, град.

Песните, танците и наричанията  са  характерни за този красив  празник – начало на пролетното пробуждане.

Програмата е част от съвместните инициативи на училището с местното читалище „Пробуда“ с. Железница и е доказателство за съхранения фолклорен колорит, част от богатата съкровищница на България.

 
 

Във връзка с изпълнението на „Регионалната програма за образователна интеграция  на деца и ученици  от различни етнически групи”  учениците от 136. ОУ „Любен Каравелов” в  ателие „Приложни изкуства”  с ръководител г-жа Радослава Захариева представиха в РИО, София-град изложба на тема „Пъстър свят”. Изложените експонати (керамика и апликации с природни материали и конци) са плод на детското въображение и изразяват техните емоции.
В навечерието на най-големия християнски празник – Великден, децата от 5„а” клас на 136 ОУ , участници в клуб „Бит и традиции” по проект УСПЕХ с ръководител г-жа Койна Георгиева, споделиха наученото за великденските обичаи в България и в другите държави, главно от Източна Европа и англоезичния свят.

 
 

За поредна година на 25 март 2015 г. РИО – София-град  се включи в инициативата на Джуниър Ачийвмънт- България „Мениджър за един ден“.

В този ден началник на РИО – София-град бе г-н Виктор Тодоров, ученик в XII клас от 119. СОУ  "Академик М. Арнаудов", който успешно се справи с предизвикателството на деня и се включи активно във всички дейности и ангажименти на г-жа Евгения Вълкова.

В края на работния ден Виктор получи своя сертификат за постижение с пожелание за личностна и професионална реализация.

 
 
 

Юбилеен концерт 100 години 36 СОУ „Максим Горки“

На 24.03.2015г. бе отбелязана 100-годишнината на 36 СОУ „Максим Горки“ с юбилеен концерт в зала „Максима“ на УАСГ. На събитието присъстваха и поднесоха официални приветствия проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката, г-жа Евгения Вълкова, началник РИО София–град, г-н Емануеле Полио, заместник-ръководител на мисията на Република Италия в България, г-н Роберт Шестаков, представител на посолството на Руската Федерация в България, г-н Виктор Бежанов, директор на Руския културно–информационен център.

Училището получи много поздравителни адреси от различни обществени организации и институции.

Юбилейното тържество уважиха и директори на столични училища и детски градини, бивши и настоящи учители, ученици, родители и приятели на училището.
В празничния спектакъл взеха участие възпитаници на училището от различни възрастови групи. Те показаха театрални и танцови умения и заредиха гостите с много настроение и оптимизъм.

 
 
 

На 23.03. 2015г в гр. Велинград в SPA хотел „Свети Спас” се проведе Регионално състезание под егидата на МОН. Участваха 15 училища от северозападна България.

Учениците от Софийска професионална гимназия се  представиха отлично.

1-во място за най- добър млад готвач- Симеон Николов -12в клас с треньор инж. Юлия Панджерова
1-во място за най- добър млад сервитьор – Ася Дюлева- 12в клас с треньор инж. Ирина Панковска
2-ро място за най- добър млад  барман – Диана Първанова- 11д клас с треньор инж. Мариянка Живкова
1-во място за най- добър млад сладкар- хлебар – Аделина Атанасова – 12в клас с треньор Иванка Василева

 
 
 

На 20 и 21 март 2015 год. в град Благоевград се проведе регионалния кръг на ученическото състезание „Най – добър млад автомонтьор и водач на МПС“
В състезанието участваха десет отбора от региона – от София, Благоевград, Дупница, Радомир, Разлог и Петрич.

Отбора на ПГТЕ „Хенри Форд“

 1. Александър Димитров Петков – ХІІ и клас
 2. Борис  Стефанов Ковачев – ХІІ б клас
 3. Кристиян Йорданов Малчов – ХІІ б клас
 4. Марио Маринов Стойков – ХІІ б клас

с ръководител инж. Божидар Божиков завоюва първо място в отборното комплексно класиране и придоби правото да участва в Националния кръг на състезанието в град Плевен на 14, 15 и 16 април 2015 год.

Кристиян Йорданов Малчов  от  ХІІ б клас  се класира на първо място в индивидуалното състезание „Най-добър млад автомонтьор“

Да поздравим победителите и да им пожелаем успех на националното състезание!

 
 
Световният ден на езика хинди бе отбелязан за поредна година в 79 СОУ "Индира Ганди".

Учениците от 5 и 6 клас демонстрираха своите знания, усвоени само за един месец.

С добро настроение и ентусиазъм пяха песни, отговаряха на въпроси и писаха думи на дъската.

Инициативата уважи Негово Превъзходителство г-н Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в България.

Поздрав отправи и г-жа Стела Живкова, началник отдел "Образование, култура и социални дейности" СО, район Люлин, гостуваха директорите на 64 ОДЗ и 68 ОДЗ, родители.
 
 
 
 

На 25 март 2015 г., по повод християнския празник Благовещение и Денят на майката, вокална група от 67 ОУ „Васил Друмев” с ръководител г-жа Ст.Колева поздрави екипа на РИО София-град.

Дейността е  включена в „Регионална програма за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи” на РИО - София-град.

 
 

На 24.03.2015 г. ученици от 66 СОУ „Филип Станиславов” представиха пред експертите  на РИО – София-град  обичая лазаруване.  Лазарките от класа на госпожа Гергова заредиха с пролетно  настроение присъстващите, изпълнявайки песни и танци, неподвластни на забрава.

Училището е едно от първите в столицата, приело да осъществява реализирането на правителствената политика по отношение на образователните потребности на децата и учениците от етническите малцинства.

Екипът работи по проект “ УСПЕХ“ на МОН  и по проект „Академия за толерантност”  на ЦОИДУЕМ. Работата в клубовете по проектите е насочена към създаване на толерантна среда, в която учениците да учат и творят, съхранявайки своята културна идентичност.

 
 
 

На 20 и 21.03.2015 г. Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" беше домакин на регионалното състезание "Най-добър млад строител" от Националната панорама на професионалното образование. През тази година в състезанието се включиха 34 ученици от 10 до 12 клас от 6 училища от югозападен регион на страната.

Отборът на Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев"  отново се представи достойно: 

- състезателна дисциплина Зидария - Стефан Спасов и Николай Динов от ХІІ клас, треньор Валентин Стоичков – I място 

- състезателна дисциплина Облицовки и настилки - Цветомир Христов от ХІІ клас, треньор Илиандър Илиев - I място 

- състезателна дисциплина Мазилки, шпакловки и бояджийски работи - Елица Тодорова от ХІ клас, треньор Павлина Мицева - І място 

- състезателна дисциплина Сухо строителство - Николай Хинков и Кристиян Статков от ХІ клас, треньор Николай Цойков - ІІIмясто

Отборите, класирали се на първо място ще се състезават в Националната панорама на професионалното образование! Успех на отличените!

 
 
 

На 23.03.2015 г. в РИО – София-град бе открита изложбата „През води и гори“, посветена на 40-годишния юбилей на 2. СОУ „Акад. Емилиян Станев“.

Със своите 80 картини (графика, живопис и акварел) талантливите ученици изразяват своето вдъхновение към творчеството на писателя и хуманист акад. Емилиян Станев.

На събитието присъства г-жа Ваня Кастрева, заместник министъра на образованието и науката, старши експерти от РИО - София-град, директори и родители.

 
 
 

9.ФЕГ“Алфонс дьо Ламартин“ носител на LabelFrancEducation – Звание за гимназиите с най-високо ниво на преподаване на френски език в България

На 18.03.2015 год. Негово превъзходителство г-н Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Република Франция в България откри поставения почетен знак на LabelFrancEducation на сградата на гимназията.

Стартирало през 2012 г., LabelFrancEducation е звание, давано на училища извън Франция, които осигуряват високо качество на обучението по и на френски език и участват в разпространяването на влиянието на френския език и култура, като част от националното си образование.

 
 

За втора поредна година  ученици от ПГО "Княгиня Мария Луиза" с ръководител Йорданка Георгиева Маринова представиха достойно своето училище с оригинални есета на френски език, като завоюваха призовото второ място на "Цветна олимпиада", организирана от сдружение "България си ти!".

 
 
 

На 14 и 15 март 2015 г. РИО – София-град с подкрепата на кмета на район „Люлин“ г-н Милко Младенов, Асоциацията на българските учители по физическо възпитание и спорт и Олимпийския клуб към Национална спортна академия „Васил Левски“ проведе състезание по спортно-подготвителни игри за ученици от I до IV клас в 33. ОУ „Санкт Петербург“. Участваха 118 ученици от 11 училища: 27. СОУ, 33. ОУ, 37. СОУ, 40. СОУ, 56. СОУ, 77. ОУ, 79. СОУ, 90. СОУ, 96. СОУ, 97. СОУ и 103 ОУ от район „Люлин“.

Малките палавници сътвориха голям празник и премериха сили, за да определят кой е по-бърз, по-смел и по-сръчен в седем щафетни игри. Те се състезаваха, но и много се забавляваха.

В една от игрите се включиха и родителите, които се представиха достойно.

Надпреварата приключи в неделя. В оспорвана борба бяха определени първенците в състезанието – 96. СОУ, 33. 0У, 79. СОУ, 77. ОУ, 103. ОУ и на шесто място 97. СОУ.

Браво, деца!

 
 

В изпълнение на Годишния план на РИО – София-град за учебната 2014/ 2015 година, на 10 март 2015 г. в 119. СОУ „Акад. М. Арнаудов“  се проведе открита педагогическа практика по география и икономика  в VII „г“ клас, на която присъстваха учители от столичните училища и ръководството на училището. Използвани бяха възможностите на модерно оборудваният кабинет по география за провеждане на урок от г-жа Силвия Манова с използване на иновативни методи на преподаване в образователно-възпитателния процес  по предмета и осъществяване на междупредметни връзки с информационно-комуникационните технологии.   

 
 
 

„Център за лидери“ в  19 СОУ "Елин Пелин"       
София, 9 март 2015

В 19 СОУ "Елин Пелин" се състоя специална церемония по откриване на „Център за лидери“, създаден по проект, спечелен в конкурс на Фондация Америка за България „Училище на бъдещето“ на стойност 200 000 лева.

 Присъстваха  г-жа Йорданка Фандъкова,  кмет на София, г-жа Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката, г-н Стайн-Ерик Велан, главен изпълнителен директор на Теленор, г-жа Наталия Митева, програмен директор “Образование и библиотеки“, Фондация „Америка за България “, г-жа Миряна Александрова, търговски и икономически въпроси, посолство на Кралство Норвегия и други приятели и гости.

„Център за лидери“ е част от стратегията за развитие на училището. Той спомага за ефективното следване на мисията -  „Създаваме лидери“.
Изградена е учебна среда максимално близка до глобалния бизнес. Благодарение на щедрата помощ на Теленор на стойност 107 000 лева се ползва най-ново технологично оборудване в деветте кабинета от „Центъра“. Всичко е в една обща електронна система -  административни и образователните процеси.

 
 

След напрегнатата организационна работа в продължение на няколко месеца успешно приключиха общинските и областните кръгове на олимпиадите по природни науки - физика, астрономия, биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда за учебната 2014/ 2015 год.
Изказвам най-искрени благодарности на директорите и училищните екипи за тяхната ангажираност и съпричастност, с която създадоха възможност за изява на младите хора чрез създаване на благоприятни условия за провеждането на олимпиадите по естествени науки. Специална благодарност отправям към училищата домакини на областните кръгове:

 1. 22 СОУ "Георги Стойков Раковски" с директор Емилия Михайлова - домакин на олимпиадата по химия и опазване на околната среда;
 2. Втора АЕГ "Томас Джеферсън" с директор Емилия Лазарова - домакин на олимпиадата по физика;
 3. НПМГ "Акад.  Любомир  Чакалов" с директор Иванка Генова - домакин на олимпиадата по биология и здравно образование,
 4. 10 СОУ "Теодор Траянов" с директор Нели Филипова - домакин на олимпиада по астрономия.

Ние високо ценим Вашите усилия и отделеното лично време за постигане на целите на олимпиадите.
Благодарност изказвам и на всички учители по физика, химия и биология, които мотивираха и подготвиха учениците си, както и на техните колеги, ангажирани с проверката на писмените работи на участниците за високия професионализъм и отговорност, проявени в работата. На всички желая ползотворно сътрудничество и нови професионални успехи!
Специална похвала заслужават учениците, взели участие в олимпиадите по природни науки и екология. Със своята любознателност и упоритост Вие сте достойни последователи на плеядата български учени, посветили живота и творческите си усилия за развитието на науката и прогреса. Желаем Ви много успехи по пътя на научното познание!

Петя Иванова - старши експерт по природни науки и екология
Евгения Вълкова - началник на РИО - София-град

 
 

На 05 март 2015 година смях и песни огласиха актовата зала на 74 СОУ „Гоце Делчев“. На гости на учениците от начален курс, паралелки с разширено изучаване на музика, беше композиторът на детски песни и пиеси Красимир Милетков.
Организатор на музикалния празник беше младият музикален педагог Денислав Томов. На концерта децата изпълниха песни по музика на госта си и на своя учител, а те наравно с тях се включиха в изпълненията им. Музикалната лектория изнесена от Красимир Милетков подтикна децата да вземат активно участие, да се забавляват  и да научат нови неща за музикалното изкуство, възприемайки жива музика в концертна зала.
"Приказен свят" бе наречен концертът на малчуганите, а този приказен момент бе озарен от детска чистота и неподправеност и донесе на децата много смях, и положителни емоции. Наравно с тях пяха учители, родители  и гости.

 
 

На 09.03.2015г. учениците от 59 ОУ „Васил Левски“ поздравиха експертите от РИО София- град  във връзка с пролетните празници с пъстра изложба на децата от клуб „Приложно изкуство“ с ръководител Свиленка Любенова. Изработените от тях експонати  създават добро настроение, носят пожелания за здраве и радост.

 
 
 

На 05.03.2015 г. в РИО – София-град, се състоя събитие посветено на проект „Да направим училището привлекателно за младите хора – УСПЕХ ” по схема BG051РО001/4.2-05 от ОП РЧР.

Със свои картини се представиха ученици от 1 АЕГ, 2 АЕГ, 64 ОУ. Представени бяха фотоси на ученици от 164 ГПИЕ. Ученици от 51 СОУ, 140 СОУ и 74 СОУ доставиха радост със своите икони, стъклописи и изделия от текстил и хартия. Кулинарните си постижения показаха учениците от 95 СОУ, СГХСТ и ПГ по туризъм гр. Банкя. Комплимент към събитието бяха прекрасните хранителни изделия на СПГТ.

Гости на събитието бяха г-жа Ваня Кастрева – заместник министър на образованието и науката, г-жа Стела Мицова – координатор по изпълнение на проекта за област София-град, директори на училища и ръководители на групи по ИИД.

Своите песни и танци, научени в групите по ИИД по проект УСПЕХ,  представиха ученици от 19 СОУ, 64 ОУ, 140 СОУ, 9 ФЕГ.

Екипът на РИО – София-град благодари на всички участници в събитието.

   
     
 
 

На 19 февруари 2015 г. в столичното 25. ОУ „Д-р Петър Берон” се проведе урок по родолюбие на тема „Левски в историята, литературата и изкуството”. Проявата е заключителен етап от образователен проект, по който са работили шестокласниците от училището под ръководството на учителите по история и цивилизация - Антония Докова, български език и литература – Ангелина Петрова и Валя Кръстева, изобразително изкуство – Невена Серафимова и Евгения Николова.

В урока се представиха паралелно историческият аспект на личността на Левски и се направи анализ на образа на великия българин в литературата и изобразителното изкуство.

 
 
 

На 15.01.2015 г. заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев,  председателят на Българската спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи и член на Столичния общински съвет Анатоли Илиев и председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев обявиха старта на седмото издание на проекта „Научи се да караш ски” 2015 за ученици от I до IV клас от столични училища.
Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева заяви, че проектът е придобил голяма популярност през годините и има много аспекти-освен обучението на децата по ски, допринася и за екологичното им възпитание.

   
 
 
 

Училище на бъдещето

На 09.01.2015г. в столичното 32.СОУ с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ , в присъствието на заместник- министъра на образованието г-жа Ваня Кастрева, изпълнителния директор на Фондация „Америка за България” г-жа Десислава Тальокова, Началника на РИО- София-град г-жа Евгения Вълкова, кмета на район Възраждане, г-жа Савина Савова, родители и ученици, официално бе открит обновения корпус за обучение по английски език. Корпусът включва модерни кабинети за интерактивно чуждоезиково обучение, в които има кабини за симултанен превод, софтуер за учители и самообучение на ученици. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Екипът на 32 училище, изказа своите благодарности на всички, взели участие в реализирането на проекта „Виртуален езиков свят“: фондация „Америка за България“,  Училищно настоятелство, фирми партньори.

 
 

СМГ с нов модерен Център по ИТ и физика

С началото на новата година Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се сдоби с нов модерен Център по информационни технологии и физика.

Гимназията бе сред училищата, които миналата година спечелиха финансиране по проекта „Училище на бъдещето“ на фондация „Америка за България“. Благодарение на съвместните усилия на училището, настоятелството към училището, родителите и бивши възпитаници на СМГ, както и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ в размер на 200 хиляди лева, бяха напълно обновени и оборудвани 4 кабинета по информационни технологии и кабинетът по физика.
Центърът е оборудван с едни от най-модерните образователни ресурси, които да помогнат на учениците от СМГ да формират и усъвършенстват практическите си умения.

На откриването специални гости бяха заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова. Те отправиха своите поздравления към училищната общност за новата придобивка.

Сред гостите бяха и кметът на район Оборище Йорданка Фикирлийска, акад. Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България, проф. Иван Лалов, Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ на Столична община, представители на Училищното настоятелство при СМГ и Фондация „Америка за България“, експерти от МОН и РИО – София-град, както и много бивши и настоящи възпитаници на СМГ. Те станаха част от изнесените уроци на преподаватели в гимназията.

 
 

  
 

Горещ телефон за сигнали:

02 935 6081