актуално

 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
Поздравявам Ви с Международния ден на учителя – 5 октомври!
Човечеството е запазило в културната си памет УЧИТЕЛЯ като вдъхновител, творец по пътя на своeто развитие.
Защото УЧИТЕЛЯТ е онзи, който дава вяра, любов и надежда  за бъдещето!
Защото УЧИТЕЛЯТ твори нови светове чрез словото и знанията и щедро ги споделя.
Защото УЧИТЕЛЯТ е открил смисъла на своето съществуване в това да буди умовете и да просветлява душите!

СКЪПИ КОЛЕГИ!
Вярвам, че следвате мисията си на просветители и в удивителния технологичен 21-ви век, защото човекът е най-великото творение, неутолимо стремящо се към тайнствата на знанието. А Вие носите огъня на вдъхновението! 
Позволете ми още веднъж да Ви поздравя с празника и да Ви пожелая здраве, щастие и много успехи!

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РУО –
СОФИЯ-ГРАД

 
 

   На 26 септември 2017 г. в конферентната зала на хотел „Ренесанс“се проведе Национална конференция в рамките на проект CL@SS : „Развитие на социални компетенции в средното училище“ .

Проектът се реализира от екипа на 137 СУ „Ангел Кънчев“в съдействие с Националната школа по мениджмънт. Събитието бе уважено от страна на РУО – София- град, в лицето на госпожа Ваня Кастрева, представители на МОН, на Дирекция образование към Столична община, на Синдиката на българските учители, на образователен сайт „Уча се“, както и от учители от различни столични училища.

Присъстващите на събитието имаха шанса да се запознаят с различни иновативни методи за развитие на ключово важни социални умения като ефективна комуникация, решаване на проблеми, събиране и управление на информация, предприемачество и сътрудничество. Различните дейности по изпълнението на този проект са насочени към създаване на нов модел на преподаване, който да стимулира креативността и на учениците, и на учителите.

Още с встъпителните си думи господин Владимир Миков – директор на 137 СУ, привлече вниманието на присъстващите с атрактивната игра „Топката на знанието“ и с умението си да провокира към участие домакините и гостите на събитието. Последваха различни игри, в които се редуваха динамиката на действията с поемането на различни, интригуващи за участниците, роли и задачи, благодарение на които те видяха в нова светлина ролята на учителя в процеса на обучение.

 
 
 
 

На 28.09.2017 г. в ПГТЕ "Хенри Форд" се проведе среща между министъра на образованието и науката - г-н Красимир Вълчев с директори на столичните училища и с участието на началника на РУО - София-град, д-р Ваня Кастрева и старши експерти от Регионално управление на образованието - София-град.

В хода на срещата бяха представени и дискутирани приоритетите в системата на предучилищното и училищното образование за учебната 2017/ 2018 година както на национално, така и на областно ниво.

Съществен момент на срещата бе обмяна на мнения между министъра, началника на РУО - София-град и участниците, както и предложения за промяна на действащата нормативна уредба с цел, оптимизиране на дейностите и от гледна точка на по-добре функционираща образователна система.
 
 
 
 

На 26.09.2017 г. в Софийска професионална гимназия по туризъм се проведе Регионална среща на тема „Основни акценти в развитието на професионалното образование и обучение“. Организатор бе РУО София – град.

Присъстваха инж. Таня Михайлова – зам. министър на образованието и науката, д–р Ваня Кастрева – началник на РУО - София–град, Мария Тодорова – директор на дирекция „Професионално образование и обучение“, експерти от МОН и от РУО София–град, София–област, Перник, Кюстендил и Благоевград и директори на професионални гимназии от същите региони.

Представени бяха основни акценти в развитието на професионалното образование и обучение и се проведоха дискусии по обсъжданите теми.

 
 


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
СКЪПИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

ПОЧТИ СТОЛЕТНА Е ТРАДИЦИЯТА 15 СЕПТЕМВРИ ДА БЪДЕ ДЕНЯТ НА ВЕЧНО НОВОТО НАЧАЛО НА БЪЛГАРСКАТА ЛЮБОВ КЪМ ЗНАНИЕТО И ПРОСВЕТАТА – НАЧАЛО, СЪБРАЛО В СЕБЕ СИ РАДОСТ, НЕТЪРПЕЛИВО ОЧАКВАНЕ, ЕНТУСИАЗЪМ, ВЪЛНЕНИЕ И ПРИТЕСНЕНИЕ. ЗАЩОТО ВСЯКА УЧЕБНА ГОДИНА Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, ИЗПИТАНИЕ И УПОРИТ ТРУД. ЗАЩОТО НЯМА ЛЕК ПЪТ КЪМ ПОЗНАНИЕТО И МЪДРОСТТА.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, НЕ СА МНОГО ПРОФЕСИИТЕ, КОИТО ПРИСЪСТВАТ В ЦЕЛИЯ ЖИВОТ НА ЧОВЕКА, НО НАШАТА Е ТАКАВА – НИЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО МОЖЕМ ДА ЗАПАЛИМ СТРАСТТА КЪМ ЗНАНИЕТО, ДА ПОКАЖЕМ МАГИЯТА НА НАУКАТА И ДА НАПЪЛНИМ СЪРЦАТА СЪС СЪПРИЧАСТНОСТ И ОБИЧ КЪМ ДРУГИТЕ.   И ТАКА ДА УСЕТИМ УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО НА ТВОРЕЦА, НА ВОДИТЕЛЯ, НА НЕЗАБРАВИМИЯ УЧИТЕЛ.


ОСОБЕНО ВЪЛНУВАЩ Е ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН ЗА НЕТЪРПЕЛИВИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ И ОЩЕ ПО-МАЛКИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ ОТ ПОДГОТВИТЕЛНИТЕ ГРУПИ. МИЛИ ДЕЦА, В УЧИЛИЩЕ ВИЕ ЩЕ НАМЕРИТЕ СВОИТЕ НОВИ ПРИЯТЕЛИ, НО И ЩЕ ОТКРИЕТЕ  КОЛКО ПРИВЛЕКАТЕЛНА Е НАУКАТА!

СКЪПИ УЧЕНИЦИ, ДОВЕРЕТЕ СЕ НА ВАШИТЕ УЧИТЕЛИ, ЗАЩОТО ТЕ СА ХОРАТА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО УВЕРЕНО СТЕ ПОЕЛИ ПО ПЪТЯ КЪМ ЗНАНИЕТО. НО ОСВЕН ТОВА ТЕ ЩЕ ВИ ПРЕДАДАТ НАЙ-ЦЕННИТЕ ЖИТЕЙСКИ УРОЦИ – ДА БЪДЕТЕ ЧОВЕЧНИ, ДА СТЕ СМЕЛИ В МЕЧТИТЕ СИ И УПОРИТИ В ПРЕСЛЕДВАНЕТО ИМ.


УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, НЕКА 15 СЕПТЕМВРИ ДА НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ДЕН, В КОЙТО ИЗРАЗЯВАМЕ ПРИЗНАТЕЛНОСТТА СИ КЪМ УЧИТЕЛИТЕ. ВЪЗПИТАВАЙТЕ РЕСПЕКТ КЪМ УЧИТЕЛЯ И СЪХРАНЯВАЙТЕ НЕГОВИЯ АВТОРИТЕТ, ЗАЩОТО НАШАТА ЦЕЛ Е ОБЩА – ЗАЕДНО ДА  ВОДИМ ДЕЦАТА СИ КЪМ УТРЕШНИЯ ДЕН, ДАРЯВАЙКИ ГИ С ЛЮБОВ, ОКРИЛЯЙКИ ГИ В ТРУДНОСТ!

НЕКА ПЪТЯТ НИ ДА Е ВЪЛНУВАЩ И УСПЕШЕН!

НА ДОБЪР ЧАС!

София, 15 септември 2017 г.

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РУО - СОФИЯ-ГРАД

 
 
 
 

На 12.09.2017 г. в зала № 272 на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе традиционното работно съвещание със столичните директори на училища и обслужващи звена.

Д-р Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град представи постиженията на столичната образователна система работата през учебната 2016/2017 година. Бяха очертани и приоритетите за предстоящата 2017/2018 г.

Официални гости на събитието бяха: г-жа Снежана Дукова, проф. Анелия Клисарова и г-жа Ирена Анастасова - народни представители в 44-тото Народно събрание, инж. Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката;  г-жа Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката; г-жа Живка Първанова – заместник-областен управител на област София; г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община; заместник-кметът на Столична община – д-р Тодор Чобанов, представители на Министерство на образованието и науката, Столична община и социалните партньори на образователната система.
Апел и призив към директорите и учителите относно ефективна работа и функциониране на екипи за съвместна работа на институциите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст отправиха след благопожеланията си за спорна и спокойна учебна 2017/2018 г. както г-жа Йорданка Фандъкова, така и инж. Таня Михайлова.
Всички участници бяха посрещнати с китка здравец от ученици на 191. Основно училище "Отец Паисий“; 86. Основно училище „Св. Климент Охридски“ и 200. Основно училище „Отец Паисий“. С поздрав от вокалната  група при 64. Основно училище „Цар Симеон Велики“ с вокален педагог г-жа Теодора Дринкова всички си пожелаха успешна нова учебна година.

 
 
 
 

На 22.08.2017 г. на тържествена  церемония в заседателната зала на РУО – София-град бяха връчени почетните отличия на Министерство на образованието и науката „Национална диплома“ на следните зрелостници от столични училища:
Атанас Марков – Първа английска езикова гимназия, гр. София, област София-град. Успешно представяне в международни сесии на младежки проект „Модел Европейски парламент“ през 2015 и 2017 г.
Валентин Димов – 91 Немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“, гр. София, област София-град; Трето място на Национална олимпиада по математическа лингвистика за учебната 2016/2017 г.
Виктория Христова – Национална природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, гр. София, област София-град; Бронзов медал на Международна олимпиада по биология за учебната 2016/2017 г.
Павел Ковачев – Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия, гр. София, област София-град; Оценка отличен на национална олимпиада по италиански език за учебната 2016/2017 г.
Тина Владимирова – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, гр. София, област София-град; Сребърен медал на международна олимпиада по математическа лингвистика за учебната 2015/2016 година.
       На всички тях желая чрез знанието да намерят верния път за своята личностна и професионална реализация и чрез делата си да направят по-добър света!

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО
СОФИЯ-ГРАД

 
 
 

СВОБОДНИ МЕСТА ЗА ЧЕТВЪРТО КЛАСИРАНЕ ЗА ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА

Дейностите за прием на ученици на четвърто класиране се организират и осъществяват във всяко училище, в което има свободни места. С графикът на дейностите можете да се запознаете на електронните страници на училищата.

 
 
 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Свободните места за ученици в първи клас, подадени от училищата в столичните училища към 14.07.2017 г. след трето класиране са, както следва:

Вярвам, че ще направите най-добрия избор на училище за Вашето дете, като се съобразите, както с интересите на детето Ви, така и с възможностите на училището.

Във връзка с това препоръчвам да следите информацията на електронните страници на училищата.

Пожелавам успех на всички участници в столичната кампания за прием на първокласници!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО
- СОФИЯ-ГРАД 

 
 

Александра Алексиева, ученичка от X клас на 128. СУ „Алберт Айнщайн”, спечели званието почетен лауреат на международно състезание за есе на английски език в университета Оксфорд от 3 до 7 юли, 2017 г.  Близо 200 участници от 77 държави бяха поканени във Великобритания за участие в ученически дебат по въпроса за глобалните климатични промени и  в церемония по връчване на наградите.

Подготовката за участие в състезанието се осъществява в извънкласни занимания по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици”.

 
 
 

Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А. С. Попов" успешно приключи участието си в проекта "Система за кариерно ориентиране в училищното образование".

На заключителното мероприятие всички ученици от пилотните паралелки получиха сертификати за активното си участие в дейностите по апробиране на Програмата за кариерно ориентиране.

 
 

На официална церемония на 28.06.2017 г. Професионална гимназия по телекомуникации – София, бе удостоена с престижното трето място на Литературния конкурс за средношколци изучаващи английски език – 2017, организиран от Нов Български Университет.

Под ръководството на г-жа Жанета Декова, старши учител по английски език в ПГТК трима младежи:
Ангел Йотов – 8 Ж клас
Милен Гочев – 11 А клас
Даниел Калчев – 11 А клас
получиха също поощрителни награди и грамоти.

Наградата на ПГТК – София е особенно ценна, защото нашите възпитаници , от професионална гимназия, се състезаваха с изтъкнати хуманитари от извевстни столични езикови гимназии.

 
 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
София-град

На второ класиране учениците трябва да се запишат, в училището в което са класирани, или губят мястото.

В третия етап на класиране участват ученици, които не са приети или не са кандидатствали до момента:

За участие в третия етап на класиране учениците подават нови заявления в училища-гнезда или on-line.
Кандидатства се само за тези паралелки, в които има останали свободни места. За да подадат заявление учениците трябва да покажат оригинала на свидетелството за завършено основно образование.

Класирането в третия етап става отново по бал, който не се влияе от достигнатите балове на първо и второ класиране.

 
 
Резултатите от второто класиране за училища с профилирани паралелки и за част от професии с прием след завършен 7. клас могат да се проверят на един от двата сайта:  https://priem.mon.bg или http://7klas.mon.bg.

Учениците могат да се запишат в училищата, в които са класирани от 05.07 до 07.07.2017 г. включително.

Документи за участие в трети етап на класиране могат да се подават от 11.07. до 13.07.2017 г. включително в училищните гнезда или онлайн на https://priem.mon.bg.
 
 
 
 

На официална церемония на 26.06.2017 г. 2. СУ "Акад. Емилиян Станев" бе удостоено с почетен плакет за училище посланик на Европейския парламент във връзка с участието си в проекта "Програма за училища посланици на Европейския парламент".

Д-р Елеонора Лилова, директор на 2. СУ, приветства старшите и 22 младши посланици за отличното представяне и награди учениците Джордани Димитров и Борислава Пангалова. Г-жа Таня Чунтова, представител на Информационното бюро на Европейсия парламент, сподели, че участниците от 2. СУ са се включили в най-много дейности и журито е впечатлено от активността на училището. С презентацията на д-р Р. Бочева за постигнатото по проекта може да се запознаете чрез линка https://prezi.com/gbizfts9rt89/presentation/.

Училищните посланици смятат да подкрепят следващите училища, които ще участват в проекта.
Нека заедно развиваме активното гражданство у младите хора!

 
 
 

На 28.06.2017 г. Софийска професионална гимназия по туризъм бе домакин на финалната среща на инициативата „Поглед към доброто“ за учебната 2016/2017 г.

Организатори на срещата са Сдружение „Аутизъм днес”, РУО – София-град,  Софийски ученически съвет и Столична община. Присъстваха д-р Ваня Кастрева – Началник на РУО – София-град, г-н Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, г-жа Владислава Цолова - председател на Сдружение „Аутизъм днес”, актрисата Елена Петрова, шеф Иван Манчев, певицата Йоанна Драгнева, представители на столична община и др. Участие в дискусията взеха ученици от Софийска професионална гимназия по туризъм и деца от пети и шести клас от 5. ОУ.

Събитието беше отразено от журналисти от Българско национално радио, радио „Хоризонт” и др.

 
 
 Официалната церемония по награждаването на отличилите се ученици в олимпиадата по италиански език 2017 г.  се проведе на 22 юни в Посолството на Република Италия в София. Учениците бяха поздравени и наградени лично от посланика Стефано Балди. За поредна година 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри" беше достойно представено от нашите ученици - Дарина Стаматова, Христина Алексова, Димитър Костадинов, Патрисия Атанасова, Ноеми ди Куньо. 
 
 

Нa 20.06.2017 г. в ДГ № 37 „Вълшебство“ се проведе финалният етап на НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА: „Ръчички нежно протегнете и приятел в нужда прегърнете, агресията вредна изгонете, с любов и радост отвърнете“. Той беше организиран от Директора на ДГ № 37 „Вълшебство“ госпожа Гергана Петрова, съвместно с Обществения съвет. Идеята на конкурса беше да провокира у децата прояви на повече добри постъпки, като превенция за  намаляване на агресията. Тези идеи са намерили място в рисунките, където децата са пресъздали своето виждане и усещане за доброто. Компетентно жури с председател  доц. д-р Мариета Савчева – преподавател по методика на обучението по изобразително изкуство в ДИУУ – гр. София, Кръстина Друмева – преподавател по изобразително изкуство, Ана Денева – психолог, определи наградените творби.

При 5-6 годишни наградените са:

Първо място: Радостин Радославов Докусански – ДГ „Мара Балева“ – гр. Искър
Второ място: Емануела Иванова – ДГ № 37 „Вълшебство“ – гр. София
Трето място: Никол Балева – ДГ № 112 „Детски свят“ – гр. София

При 7 годишни:

Първо място: Мария Петрова - ДГ № 160 „Драгалевци“ – гр. София
Второ място: ДГ № 46 „Жива вода“ – гр. София
Трето място: Ивелина Мартинова Кътева – ДГ № 2 „Слънчице“ – гр. Мездра
Две специални награди присъди госпожа Гергана Петрова като организатор на конкурса. Биляна Любенова Цинцарска – ДГ № 4 „Мир“ – гр. Мездра и Матеа Натева – ДГ № 160 „Драгалевци“.

С наградените творби се откри изложба в РУО – София-град.

 
 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ СОФИЙСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПРОТИВ АГРЕСИЯТА

 

  
 

Горещ телефон за сигнали:

02 935 6081